REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija pasmerkė JAV dėl kišimosi į šalies vidaus reikalus po to, kai žinomas aktyvistas Chenas Guangchengas išvyko iš JAV ambasados Pekine, kur praleido šešias dienas. Kaip žinia, šis 40 metų aktyvistas kėlė Kinijos valdžios nepasitenkinimą, nes atskleisdavo faktų apie priverstinius abortus ir sterilizavimo operacijas, kurios buvo daromos vykdant Kinijos „vieno vaiko“ politiką.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas nežinoma, ar disidentas liks Kinijoje, ar medicininė apžiūra yra tik pradžia siekiant išsiųsti jį gydytis į užsienį.

REKLAMA

Tai įvyko likus dienai iki JAV ir Kinijos aukšto rango pareigūnų susitikimo.

„Būtina atkreipti dėmesį, kad JAV ambasada neteisėtu būdu priėmė Kinijos pilietį Ch. Guangchengą. Kinija pareiškia didžiulį nepasitenkinimą dėl šio įvykio, - naujienų agentūra „Xinhua“ citavo Užsienio reikalų ministerijos atstovą. - JAV poelgis yra kišimasis į Kinijos vidaus reikalus, ir tai yra visiškai nepriimtina Pekinui. Kinija reikalauja, kad JAV atsiprašytų dėl to, kruopščiai ištirtų šį incidentą, nubaustų atsakingus asmenis ir užtikrintų, jog tokie įvykiai nebepasikartos“.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyvistas iš ambasados išvyko automobiliu su JAV ambasadoriumi Gary Locke'u, kuris nuvežė jį į ligoninę, skelbė „Washington Post“. Korespondentas telefonu susisiekė su Ch. Guangchengu. Disidentas teigė, kad jo sveikata gera.

Prieš kelias valandas į Kiniją atvyko JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

Chenas Guangchengas buvo laikomas namų arešto sąlygomis nuo 2010 metų, kai atlikęs ketverių metų bausmę išėjo iš kalėjimo. Chenas Guangchengas, kuris yra aklas, žinomas dėl kovos už žmogaus teises. Jis apkaltino Kinijos pareigūnus, kad šie pagal vieno vaiko politiką Šandongo provincijoje 7 tūkst. moterų privertė pasidaryti abortus arba sterilizaciją. Aktyvistas taip pat padėjo ūkininkams teisiniuose ginčuose dėl žemės ir reikalavo geresnio neįgaliųjų gydymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų