REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nobelio fondas, vykdantis Alfredo Nobelio valią ir skiriantis prestižines premijas, ketvirtadienį atmetė kritiką dėl Taikos premijos skyrimo.

Nobelio fondas, vykdantis Alfredo Nobelio valią ir skiriantis prestižines premijas, ketvirtadienį atmetė kritiką dėl Taikos premijos skyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nepaisant to, kad dėl Taikos premijos laureatų parinkimo kilo daug gyvų ginčų, fondas nemano, kad Norvegijos Nobelio komiteto sprendimai dėl premijų skyrimo būtų nukrypę nuo testamento“, – sakoma fondo pareiškime.

REKLAMA

Švedija buvo kreipusis į fondą, prašydama įvertinti rašytojo ir teisės profesoriaus Fredriko S. Heffermehlo kaltinimus, kad Norvegijos Nobelio premijos komitetas nesilaiko premijos steigėjo testamento.

F. S. Heffermehlas jau daug metų rašo knygas ir straipsnius Norvegijos žiniasklaidoje, kuriuose teigia, kad Nobelio premijos komitetas nesilaiko premijos steigėjo testamento, parašyto metai prieš mirtį, 1895 metais.

Testamente rašoma, kad premija turi būti skiriama „asmeniui, kuris nuveikė daugiausia arba padarė geriausią darbą tautų brolybės labui, reguliariųjų kariuomenių panaikinimo arba sumažinimo vardan ir skatindamas taikos kongresus“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak F. S. Heffermehlo, skirdamas premiją tokiems politikams kaip Barackas Obama, Henry Kissingeris ar net Alas Gore'as, kuris dirba aplinkosaugos, o ne nusiginklavimo srityje, komitetas nesilaiko mirusio premijos įsteigėjo testamento.

Kritikui taip pat kliūva Taikos premijos skyrimas kinų disidentui Liu Xiaobo ar Motinai Teresei.

Tačiau Stokholme veikiantis Nobelio fondas pabrėžia, kad A. Nobelis norėjo, jog įvairių sričių premijų komitetai, priimdami sprendimus, būtų nepriklausomi ir kad visose premijų srityse yra vietos interpretacijoms ir ginčams, ką tinka įtraukti, o ko ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nobelio fondas pareiškimą paskelbė Stokholmo apygardos administracinei tarybai tiriant atitinkamą F. S. Heffermehlo pareiškimą. Taryba prižiūri panašių fondų veiklą ir turės paskelbti savo išvadas.

2009 metais taryba jau yra atmetusi F. S. Heffermehlo kaltinimus kaip nepagrįstus.

Pirmosios Nobelio premijos paskirtos 1901 metais. Visas premijas, išskyrus Taikos, nuo 1902 metų Stokholme įteikia Švedijos karalius, o Taikos premija įteikiama Osle.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų