REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rizikuodami užbėgti įvykiams už akių: Barackas Obama būtų išties šaunus eksprezidentas.

The Daily Beast teigia, kad toks pasisakymas nereiškia, kad B. Obama būtinai turėtų tapti eksprezidentu po vos ketverių metų šiame poste – portalas tik teigia, kad tokia galimybė jau kurį laiką bręsta. JAV ekonomikai esant neaiškios būklės ir vis daugiau žmonių okupuojant gatves, paskutiniosios apklausos rodo, kad B. Obamai prireiks sėkmės, kad išliktų Baltuosiuose Rūmuose antrai kadencijai. Lygiai taip pat B. Obamai po13 mėnesių gali tekti išeiti į pensiją.

REKLAMA
REKLAMA

Tad išties verta pagalvoti: koks bus tolimesnis jo užsiėmimas? Jeigu pralaimės, B. Obama, būdamas 51 metų, taptų jauniausių buvusiu prezidentu per daugiau nei šimtmetį. Tik Teddy Rooseveltas buvo jaunesnis: jis paliko postą 1909 metais, būdamas 50 metų amžiaus. Turėdamas gerą sveikatą ir guvų protą (na ir daugybę būdų gauti dideles pinigų sumas), B. Obama turi galimybių ir laiko sukurti įspūdingą eksprezidentavimo istoriją. Jei remtis istorija, blogiausia, ko galėjo tikėtis B. Obama kaip ginkluotųjų pajėgų vadas, tuo pačiu metu jam leis tikėris geriausio, kai jis bus eksginkluotųjų pajėgų vadas. „Tai gali skambėti keistai, tačiau tai yra tiesa“, – teigia istorikas Richardas Nortonas Smithas. Administracija, kuri pabaigia kadencija su prasta reputacija, sukuria sau puikias galimybes nuostabiai reabilitacijai po to.

REKLAMA

Pavyzdys yra Jimmy Carteris. Atleistas po ketverių metų „stagfliacijos“ ir suirutės, buvęs žemės riešutų augintojas įkvėpė naują gyvybę į eksprezidento vaidmenį, pasinėręs į pasaulinę diplomatiją – už tai gavo Nobelio premiją. Richardas Nixonas gerai vertinamas istorikų už neįtikėtiną indėlį į knygų užsienio politikos temetiką kraitį. Ir visuotinai pripažintas geriausias pastarojo šimtmečio eksprezidentas yra Herbertas Hooveris. Žmogus, kuris žlugo per Didžiąją Depresiją, vėliau tapo gerbiamu politiku, kuris padėjo Europai nemirti iš bado po II Pasaulinio karo. „Yra neįtikėtinų paralelių tarp vienos kadencijos prezidentų, smarkiai nepopuliarių, kurie vėliau sugebėjo pasiekti ne šiaip konvencinę politinę sėkmę, bet ir visuomenės pagarbą už savo nepolitinę veiklą“, – teigia Smithas.

REKLAMA
REKLAMA

B. Obamai pralaimėjimas būtų išties skausmingas. „Tau atsiveria siaubinga narcizinė žaizda, kai tu pralaimi rinkimus. Tu jautiesi atstumtas“, - teigia Justinas Frankas, psichoanalizės specialistas ir knygos „Obama ant sofos: prezidento sąmonės viduje“ autorius. Tačiau pirmam šalies afroamerikiečiui prezidentui vieta istorijos vadovėliuose jau garantuota, kuri yra sustiprinta reikšmingos sveikatos apsaugos sistemos reformos ir Osamos bin Ladeno nužudymo. Po to, kai praeis nuoskauda dėl pralaimėjimo, jis puikiai suvoks, kad eksprezidento gyvenimas nėra toks jau blogas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užtenka to, kad pinigai yra puikūs. 191 300 dolerių vertės prezidentinė pensija yra menkniekis, palyginus su paskaitų ir kalbų už honorarą sritį, kurioje, kaip teigiama, Billas Clintonas užsidirbo 75 milijonus, palikęs Baltuosius Rūmus. Būdamas puikus oratorius, B. Obama galėtų išnaudoti šią „aukso gyslą“ dar dešimtmečius. Knygų rašymas – dar viena sritis, kuri verta dėmesio – dar daugiau milijonų. Prezidentinės bibliotekos ir muziejaus statymas taip pat neliks nuošalyje, kada B. Obama bepaliktų postą. B. Obama turės ir kitos eksprezidentą įpareigojančios veiklos – vyks į svarbias laidotuves užsienyje, o jo palaikymas bus svarbiausias Demokratų partijoje.

REKLAMA

Būdamas ekspirmąja ledi, Michelle Obama įgys laisvės. Tai bus jos šansas tapti netgi labiau matoma už B. Obamą. „Ar prezidentas mato postprezidentavimo laikotarpį kaip atlygį savo žmonai, kaip tai mato Billas Clintonas – metas, kai žmonai leidžiama lyderiauti?“ – klausia Jodi Kantor, New York Times reporteris ir būsimos knygos „Obamos“ autorė. „Aš puikiai ją įsivaizduoju kaip televizijos asmenybę. Jai tai tiktų kur kas labiau už politinį gyvenimą“.

O tai reiškia, kad B. Obama... liks tėčiu ir namų šeimininku? The Daily Beast siūlo šią ir keletą kitų galimybių B. Obamai, kurias jis galėtų realizuoti po savo prezidentavimo.

REKLAMA

B. Obama pasveikino iš karo Irake grįžusius karius (nuotr. SCANPIX)B. Obama pasveikino iš karo Irake grįžusius karius (nuotr. SCANPIX)

1. Apmokamos kalbos

Metinis uždarbis: 10 milijonų ir daugiau

Tikimybė: labai didelė

Apmokamos kalbos B. Obamai yra virtualus bankomatas, kuris galėtų finansuoti viską, ką eksprezidentas norėtų veikti gyvenime. Akivaizdu, kad B. Obama galės pasinaudoti savo oratorystės galia – prisiminkime, kaip 2008 metais jo oratorystės magija tiesiog užbūrė visą šalį. B. Obamai beliks pasirašyti sutartį su viena iš agentūrų ir jis buv turtingas ir laimingas. Šiuo metu prezidentas uždirba 400 000 dolerių per metus. Būdamas eksprezidentu, jis tiek galės uždirbti per vieną valandą, kalbėdamas universitetuose, korporatyvinėse konferencijoje ir kitose elito susibūrimo vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, tokia praktika gali sukelti ir skandalų. Ronaldas Reaganas susilaukė kritikos, kai už porą kalbų Japonijoje 1989 metais paėmė du milijonus dolerių. Į panašią istoriją yra įsivėlės ir Billas Clintonas.

Nors Obama puikiai sugeba kontroliuoti savo kalbą, saugesnis kelias – nepersistengti ir viską daryti pamažu. Yra tendencija, kad žmonės, pasitraukę iš Vašingtono nori viską gauti čia ir dabar, tačiau tai nemaksimizuoja pajamų ir reputacijos.

Ką gi Obama veiktų su tiek pinigų? Pasistatytų namą Havajuose? Nusipirktų taip mylimą Chicago Bulls krepšinio komandą? Turbūt, kad ne.

REKLAMA

B. Obama pasveikino iš karo Irake grįžusius karius (nuotr. SCANPIX)B. Obama pasveikino iš karo Irake grįžusius karius (nuotr. SCANPIX)

2. Obamos universitetas

Metinis uždarbis: 0

Tikimybė: sunku pasakyti

B. Obama praleido didžąją dalį savo gyvenimo, dirbdamas universitetuose. Todėl sunku įsivaizduoti, kad eksprezidentas visiškai atsisakys dėstymo, teigia istorikas Michaelas Beschlossas.

Ar Obama vadovautų universitetui? Keletas prestižinių mokslo įstaigų šiuo metu turi neužimtų vadovo pozicijų. Tačiau solidesnis žingsnis Obamai būtų sukurti savo nuosavą mokslo forumo prezidentinėje bibliotekoje. Ši įstaiga tampa vis svarbesnė, kiekvienas prezidentas tam skiria vis daugiau lėšų. George'as W. Bushas tam skyrė jau 300 milijonų dolerių. Tokiu būdu neatmetama Obamos universiteto prezidentinėje bibliotekoje galimybė.

REKLAMA

Barakas Obama (nuotr. SCANPIX)Barakas Obama (nuotr. SCANPIX)

3. Kompanijos taryba

Metinis uždarbis: 1,2 milijono

Tikimybė: įmanoma, tačiau nelabai tikėtina

Baltųjų Rūmų išeiviai neretai pasinaudodavo savo statusu, kad taptų fasadiniais korporacijų tarybos pirmininkais. Mainais už apsilankymą keliose sausose susitikimuose ir galimybę kompanijos vadovams įrašyti juos į svečių sąrašus, aukšto rango buvę politikai gali tikėtis šimtų tūkstančių dolerių. Štai Geraldas Fordas buvo išrinktas į Nacionalinės saugumo kompanijų asociacijos tarybą, o Apple Alui Gore'ui sumokėjo 1,2 milijono dolerių vien per 2010 metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau recesijos laikotarpio prezidentui Obamai toks žingsnis galibūti rizikingas. Ekonomistas Paulas Kedrosky tikina, kad Obama gali vengti privačių kompanijų ar tarptautinių konglomeratų, kad nesukeltų antivolstritiško sentimento. Labiau tikėtina, kad jis gali atsidurti Silicio slėnyje. Į augimą orientuotos technologijos kompanijos tikrai norėtų šalia savo prekinio ženklo matyti buvusį prezidentą. Tarp galimų pretendentų – Apple ir Google, tačiau jei Obama norėtų likti Čikagoje, jis gali pasirinkti Groupon. Į Obamos duris gali pasibelsti ir Markas Zuckenbergas.

REKLAMA

Obama (nuotr. SCANPIX)Obama (nuotr. SCANPIX)

4. Billas Clintonas 2

Metinis uždarbis: 0

Tikimybė: didelė (kai suras priežastį)

Visada yra tikėtina galimybė, kad eksprezidentai dalį savo pinigų nukreips į prasmingus filantropinius projektus. „Aš manau, kad daugelis mūsų vėliau siekė tų tikslų, kurie buvo svarbus mums būnant Baltuosiuose Rūmuose“, – teigia buvęs prezidentas Jimmy Carteris. Filantropija taip pat yra veikla, kurioje buvę prezidentai siekia atitaisyti savo prezidentavimo laikotarpiu padarytas klaidas. Pavyzdžiui, kai B. Clintono administracija nepastebėjo genocido Ruandoje ir Somalyje, jo organizacija Clinton Foundation paaukojo tose šalyse milijardus dolerių. Ši organizacija kartais sugeba paaukoti daugiau už Jungtines Tautas.

REKLAMA

Jei Obama pralaimėtų rinkimus, jį prisimins kaip nesugebėjusį atgaivinti JAV ekonomikos. Įvaizdžiui galėtų padėti „Yes We Can Foundation“ organizacija, tačiau sunku pasakyti, ką konkrečiai ji darytų. Carteris mano, kad Obama gali siekti gerinti JAV santykius su Azijos valstybėmis. Kita galimybė – sveikatos apsaugos sektorius.

 B. Obama (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt) B. Obama (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)

5. Obama 2016

Metinis uždarbis: 400 000

Tikimybė: neverta tikėtis

Keturi buvę prezidentai vėl bandė užkariauti Baltuosius Rūmus. Tik Groveriui Clevelandui 1892 metais tai pavyko. Ar Obama bandytų tą patį? Gimęs 1961 metais, Obama vis dar būtų jaunas kandidatas 2016 metais. Teoriškai tinkamas kandidatas jis būtų ir bet kuriuose kituose rinkimuose iki 2030-ųjų. Tačiau pagrindinis faktorius nėra amžius, o pats pralaimėjimo faktas. Stiprus pralaimėjimas 2012 metais eliminuotų jį visiems laikams, tačiau jei pralaimėjimas būtų nedidelis, viskas yra įmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

B. Obama (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)B. Obama (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)

6. Aukščiausiojo Teismo teisėjas

Metinis uždarbis: 213 900

Tikimybė: menka

2008 metais prezidentinių lenktynių pradžioje daugelis galvojo, kad būsimoji prezidentė Hillary Clinton galėtų aktyvų jauną juodaodį iš Ilinojaus paskirti į Aukščiausiajį Teismą. Iš tiesų, ir dabar yra manančiųjų, kad Obama, kuris dešimt metų dėstė konstitucinę teisę, yra labiau tinkamas teismo sričiai, o ne prezidentavimui. Obama po savo kadencijos galėtų pasitraukti būtent į šią sritį, tokiu būdu išlaikydamas įtaką, o jo rašiniai teisės tema galėtų susilaukti didelės sėkmės. Ar galėtų Aukščiausiasis Teismas pasitikti teisėją Obamą?

„Tai nėra beprotiška idėja“, - teigia Jeffrey Toobinas, knygos apie Aukščiausiąjį Teismą autorius. „Istorijoje yra daugybė pavyzdžiu, kai išrinktieji politiniai pareigūnai būdavo paskiriami į Aukščiausiąjį Teismą. O ir pats Obama yra sakęs, kad tokia tradicija turi būti atgaivinta“.

Yra ir precedentas: prezidentas Williamas Howardas Taftas vadovavo JAV teisinei sistemai devynerius metus. Vis dėlto Obamos patirties šiam darbai nepakanka. Obama neturi reikiamų kvalifikacijų.

REKLAMA

B. Obama džiaugiasi nedarbo mažėjimo tendencija (Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)B. Obama džiaugiasi nedarbo mažėjimo tendencija (Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

7. Bestselerių autorius

Metinis uždarbis: 15 milijonų ir daugiau

Tikimybė: labai didelė

Kokią vietą B. Obama galėtų užimti tarp JAV daugiausia parduodančių knygų autorių? Labai aukštai.

Obama jau buvo bestselerių autorius dar iki jo inauguracijos, iš pradžių su savo memuarais, vėliau su kitomis knygomis. Jis jau turi sutartį su leidybine kompanija knygai, kuri bus išleista po jo kadencijos pabaigos. Sumos nėra atskleidžiamos. Tačiau teigiama, kad Obama nesunkiai galėtų aplenkti B. Clintoną, kuris už savo memuarus gavo 15 milijonų dolerių sumą. George'as W. Bushas už savo biografiją gavo 7 milijonus.

Obama galėtų žengti Alo Goro keliu, kuris savo knygas ppaildo dokumentiniais filmais, iPad aplikacijomis ir panašiais priedais. Atsižvelgiant į Obamos intelektą, jis galėtų rašyti apie viską, pradedant teise, baigiant krepšiniu.

B. Obama susitiko su „Lakers“ krepšininkais (nuotr. Scanpix) (nuotr. Balsas.lt)B. Obama susitiko su „Lakers“ krepšininkais (nuotr. Scanpix) (nuotr. Balsas.lt)

8. Namų šeimininkas ir tėtis

Metinis uždarbis: 0

Tikimybė: nemaža, bent jau trumpuoju laikotarpiu

Nėra nieko blogiau už pasitraukimą iš Baltųjų Rūmų po vos ketverių metų. B. Clintonas yra teigęs, kad jis buvo pasimetęs mažiausiai dvi savaites. „Aš nežinojau ką veikti“, - teigė prezidentas Carteris po savo pasitraukimo.

REKLAMA

Tikėtina, kad Obama, pasitraukęs po pirmos kadencijos, turės tylų ir ramų laikotarpį, kurio metu prisitaikys prie kitokio gyvenimo, kai tu nebebūsi reikalingas 24 valandas per parą. Tačiau tai yra galimybė pagaliau atsipalaiduoti ir praleisti daugiau laiko su savo vaikais.

Toks variantas yra išties tikėtinas. Ir tik po to eksprezidentas B. Obama pradės galvoti apie tai, ką jis veiks toliau.

Prezidentas Barackas Obama ne šiaip knibinėjasi laisvalaikiu - jis aplankė paplūdimius savo akimis įvertinti naftos padarytą žalą. Scanpix nuotr. (nuotr. Balsas.lt)Prezidentas Barackas Obama ne šiaip knibinėjasi laisvalaikiu - jis aplankė paplūdimius savo akimis įvertinti naftos padarytą žalą. Scanpix nuotr. (nuotr. Balsas.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų