REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nusikaltėlių grupuotės medžioja žmones, nakvojančius gatvėse, ir verčia juos dirbti už dyką. Labdaros organizacijos ragina atkreipti dėmesį: labai dažnai būtent benamiai tampa išnaudojimo ir „šiuolaikinės vergijos“ aukomis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Thames Reach“, organizacijos, kuri teikia pastogę namų neturintiems žmonėms, nusikaltėlių grupuotės taikosi į benamius Londone, Birmingeme, Mančesteryje, Soutamptone, Doveryje, Lesteryje ir Lutone.

REKLAMA

Prieš porą savaičių Bedfordšyre suimti keturi vyrai ir moteris, kuriems pateikti kaltinimai vergove. Detektyvų teigimu, visi šios grupės išnaudojami asmenys buvo pažeidžiami, t. y. arba alkoholikai, arba benamiai.

Pasak „Thames Reach“, pastarasis atvejis nebuvo pavienis. Organizacija teigia šiais metais jie susidūrusi su 22 nuo juos išnaudojusių nusikaltėlių pabėgusiais benamiais iš Centrinės ir Rytų Europos. Benamiai sakė bijantys dėl savo gyvybės.

REKLAMA
REKLAMA

„Mus pasiekė stiprų nerimą keliantys benamių iš visos Jungtinės Karalystės pasakojimai, jog jie buvo papuolę į nusikaltėlių gaujų vergiją, – guardian.co.uk kalbėjo Mike Nicholas, „Thames Reach“ atstovas spaudai. – Vis daugiau gatvėse miegančių žmonių iš Centrinės ir Rytų Europos mums praneša, kad buvo laikomi prieš savo norą, mušami ir verčiami dirbti nemokamai, tačiau pabėgo ir galiausiai atsidūrė Londono gatvėse“.

Ankščiau šiais metais į „Thames Reach“ atėjo Michalu prisistatęs vyras iš Čekijos, kuris papasakojo, kad buvo išnaudojamas savo tautiečių Birmingeme. Vyras organizacijai sakė, kad dar Čekijoje buvo suviliotas melagingais pažadais surasti mokamą darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad prieš skrendant į Jungtinę Karalystę, jis buvo apsvaigintas narkotikais, kuriuos nusikaltėliai jam davė kaip vaistus nuo skausmo nugaroje. Michalis atsidūrė viename iš Birmingemo namų, kurioje gyveno kitos devynios aukos. Visi jie buvo prižiūrimi keturių nusikaltėlių, kiekvieną dieną juos veždavusių dirbti į kepyklą Lutone.

Michalas pasakojo, jog grupuotė atėmė jo tapatybės kortelę, atidarė banke sąskaitą jo vardu ir pasiimdavo jo uždirbtus pinigus. Pasak vyro, jis buvo reguliariai mušamas ir maitinamas dienoje tik kartą – rieke duonos su sviestu.

REKLAMA

Kitas čekas, Wojtekas, pasakojo „Thames Reach“, kad prieš pagrobimą gyveno Londono gatvėse ir vertėsi išmalda. Kartą netoli Viktorijos stoties į jį kreipėsi žmogus ir pasiūlė darbą bei apgyvendinimą Lesteryje. Wojtekas sutiko – jis gavo autobuso bilietą ir išvyko į miestą; Lesteryje jį pasitikusi grupuote atėmė vyro tapatybės kortelę ir pasakė, kad jei jis bandys pabėgti, bus sugautas ir sumuštas.

Guardian.co.uk rašo, kad šios situacijos gali būti susijusios su vis augančia Rytų europiečių imgracija. Kol britų benamių skaičius mažėja, atvykėlių be pastogės iš Centrinės ir Rytų Europos – nuolatos didėja.

REKLAMA

„Būtina įspėti apie grėsmę benamių tarnybas ir žmones, kurie jomis naudojasi, – sakė portalui M. Nicholas. – Ambasados ir policija taip pat turėtų į tai pažiūrėti rimčiau bei pasistengti, kad būtų užtikrinta pagalba tiems, kurie su tuo pavojumi susiduria. Benamio gyvenimas gali būti labai nesaugus, bet šis brutalus nusikalstamumas perkėlė gyvenimo gatvėse pavojingumą į naują lygmenį“.

Parengta pagal guardian.co.uk

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų