REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ir Europos šalys, kaip ir ankstesniais metais, vertina Rusiją kaip priešę ir siekia nutraukti jos įtaką artimiausiems kaimynams, paaiškėjo iš JAV diplomatų susirašinėjimo dokumentų, paviešintų WikiLeaks puslapio.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumentuose taip pat teigiama, kad Europos Sąjungos vykdoma Rytų Partnerystės programa yra nukreipta į Rusijos pozicijų buvusių Sovietų Sąjungos valstybių atžvilgiu silpninimui. Kaip pagrindinius įrankius šioje veikloje, teigia dokumentai, Vakarai mato programas energetinėje srityje, praneša laikraštis Komersant.

REKLAMA

Kaip žinoma, Rusija į 2009-ais metais pradėtą vykdyti Rytų Partnerystės programą žiūrėjo susirūpinusi, nes į projektą įtrauktos šešios buvusios sovietų valstybės – Azerbaidžanas, Armėnija, Baltarusija, Gruzija, Moldova bei Ukraina.

WikiLeaks paviešintuose dokumentuose diplomatai pasakoja apie pokalbius su kolegomis iš Europos ir vadina Rytų Partnerystę „grakščiu ir galingu atsaku į Rusijos agresiją Gruzijoje“ ir „Rusijos nubaudimu“. Taip pat tikimasi, kad Rytų Partnerystė padės aktyviau įtaukti buvusias SSRS respublikas į Vakarų interesų ir įtakos zoną, tokiu būdu atitolinant jas nuo Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu tai, kad, pagal nutekėjusius dokumentus, itin svarbus vaidmuo Rytų Partnerystės programos vykdyme yra skiriamas Italijos ministrui pirmininkui Silvio Berlusconiui, kuris, kaip žinia, jau ilgą laiką pasižymi savo draugiškai santykiais su Rusija ir ypač su Vladimiru Putinu.

Iš nutekėjusių dokumentų tai pat matyti, kad Vakarų valstybės nenorėtų turėti jokių reikalų su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka, tačiau bendrauti su juo tenka, nes tokiu būdu vykdoma kova su Rusija. Kaip teigia vienas iš JAV diplomatų, Baltarusijoje būtų pageidautina vykdyti reformas, tačiau svarbiau atitolinti Baltarusiją nuo Rusijos. Esą būtent dėl to Baltarusija ir priimta į Rytų Partnerystės programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Ukrainai siūloma suteikti kuo daugiau kreditų iš Europos Sąjungos – tam, kad Kijevui nereikėtų šiuo klausimu kreiptis Rusiją.

Primename, kad praeitą savaitę WikiLekas taip pat paviešino ir kitus dokumentus, kuriuose buvo kalbama apie JAV nerimą dėl Rusijos monopolijos energetinėje srityje. Po šių publikacijų WikiLeaks puslapis buvo masiškai puolamas kibernetinėmis atakomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų