REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per visą žmonijos istoriją pasaulyje susikūrė daugybė civilizacijų. 10 labiausiai bauginančių pateikiame žemiau.

REKLAMA
REKLAMA

10

Keltų Imperija

keltų kultūros paminklas (nuotr. SCANPIX)keltų kultūros paminklas (nuotr. SCANPIX)

Keltai nuo senų senovės buvo tituluojami priešų galvų kolekcionieriais. Jie nukirsdavo aukai galvą ir užmaudavo ją ant kovos vežimų ar pakabindavo matomoje vietoje priešais namus. Dauguma keltų kovodavo nuogi, su ilgais geležiniais kardais. Priešo galvą keltai nupjaudavo tiesiog kovos lauke ir prikabindavo prie arklio kaklo. Kruvina galva simbolizuodavo jų pergalę, lydimi ištikimų palydovų jie dainuodavo pergalės dainas. Žymiausių priešų galvas jie balzamuodavo ir laikydavo garbingoje vietoje, nepažįstamiems sakydami, kad jas protėviai ar tėvai atsisakė parduoti už nemažą pinigų sumą.

REKLAMA

9

Maorių civilizacija

maoriai (nuotr. SCANPIX)maoriai (nuotr. SCANPIX)

Maoriai, dar prieš atsikraustant europiečiams, buvo pirmieji naujakuriai Naujojoje Zelandijoje. Jų kultūra žymi ankstyvąją naujųjų laikų erą. Maoriai buvo žinomi kaip kariaujantys kanibalai. 1809 metais maorių kariai, kerštaudami už viršininko sūnaus blogą elgesį, užpuolė europiečių kalinių laivą, nužudė 66 žmones, atsivilko juos į krantą ir suvalgė. Keliems laimingiems, kuriemspavyko pasprukti valtimi, teko stebėti, kaip kariai iki paryčių taršė jų draugų kūnus.

REKLAMA
REKLAMA

8

Mongolų Imperija

mongolas (nuotr. SCANPIX)mongolas (nuotr. SCANPIX)

Mongolai laikomi barbariška ir laukine gentimi. Jie viešpatavo Europoje ir Azijoje bei buvo žinomi kaip kariuomenės vadoČingischano kariai. Jie puikiai mokėjo valdyti lanką ir strėles, perskrodžiančias skydus, jodami ant arklio. Mongolų kariai taip pat žinomi kaip psichologinio karo ir įbauginimo meistrai, sukūrę antrą pagal dydį po Britų imperiją. Viskas prasidėjo po to kai Temujin (vėliau pasivadinęs Čingischanu) dar jaunystėje prisiekė sau „paklupdyti pasaulį ant kelių“. Ir jam tai beveik pavyko. Būdama viena didžiausių imperijų, įkurtų žmonijos istorijoje, mongolų imperija driekėsi nuo Vietnamo iki Vengrijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7

Apačių gentys

Jeronimo, indėnų apačų paskutinis vadas (nuotr. SCANPIX)Jeronimo, indėnų apačų paskutinis vadas (nuotr. SCANPIX)

Apačiai buvo panašūs į Amerikos nindzes. Jie sėlintų paskui jus, ir jums net nenutuokiant perpjautų gerklę. Jų ginklai buvo padaryti iš akmens ir medienos. Apačiai dar buvo gerai žinomi kaip kovotojai peiliais, tomahaukais ir svaidomaisiais kirvukais. Jie terorizavo Jungtines Valstijas pietvakariuose, ir net armijasusidūrė su sunkumais atremiant karingą gentį. Nukautus priešus apačiai nuskalpuodavo. Jie buvo puikūs kovotojai, o iš jų protėviųdabartiniai kariniai specialieji būriai išmoko kovos rankomis vienas prieš vieną, be ginklų.

REKLAMA

6

Vikingų Imperija

vikingai (nuotr. Balsas.lt)vikingai (nuotr. Balsas.lt)

Vikingai savo išpuoliais ir plėšikavimais terorizavo bene visą Europą. Jie buvo nuožmūs kovotojai mūšyje ir naudojo ginklus, puikiai atitinkančius jų ūgį - tai būdavo galingi kirviai, kardai ir ietys. Neskaitant jų maištingų sielų, net jų religija buvo siejama su karu: vikingai tikėjo, kad mirus kovoje, prasideda niekada nesibaigianti pomirtinė kova. Vikingai buvo puikūs kariai, triuškinantys viską, kas pasitaiko jų kelyje.

5

Šiaurės Korėja

Šiaurės Korėjos kariai (nuotr. SCANPIX)Šiaurės Korėjos kariai (nuotr. SCANPIX)

Tie, kurie buvo sugauti bado iškankintoje šalyje vagiantys maistą ar bandantys pabėgti iš šalies, pasmerkiami viešai mirčiai. 250 tūkst. prieš režimą pasisakančių žmonių išsiųsti į “perauklėjimo stovyklas". Šiaurės Korėjos lyderis, daugelio politikų manymų pavojingiausias pasaulio valdovas Kim toliau mėgaujasi ginkluotės gausinimu, nors šalies ekonomika apgailėtina. Jis drauge su tėvu pradėjo karą pietų Korėjoje, kurio metu sprogdino pietų Korėjos lyderių lėktuvus. Jis sukėlė didelę baimę pasauliui grasindama branduoliniu reaktoriumi.

REKLAMA

4

Romos Imperija

Gladiatoriai (nuotr. SCANPIX)Gladiatoriai (nuotr. SCANPIX)

Nors Romos imperija ir buvo viena galingiausių istorijoje, negalima pamiršti kai kurių jos „randų“: nusikaltėliai, vergai ir kiti paprasti žmonės buvo verčiami tarpusavyje kovoti gladiatorių kautynėse. Patys nuožmiausi romėnų valdovai buvo Kaligula, Neronas ir kiti. 64 metais po Kr. imperatorius Neronas persekiojo krikščionis, pjudydamas juos šunimis ar sudegindamas gyvus. Pirmiausia Roma buvo valdoma kelių karalių, vėliau ji tapo respublika, o galiausiai – imperija. Dar iki šiol stebimasi,  kaip ūkininkai, kurie kovojo su vilkais, kad išgyventų, galėjo sukurti tokią galingą imperiją. Romos imperija, dar vadinama Senovės Roma, gyvavo tūkstantmečius, manoma, kad apie 2 214 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3

Actekų Imperija

actekai (nuotr. Balsas.lt)actekai (nuotr. Balsas.lt)

Actekai savo nuodugniai parengtą teokratiją pradėjo 1300-aisiais metais. Jie buvo žinomi kaip žmonių aukotojai. Apie 20 000 žmonių kasmet buvo aukojama dievams, ypač Saulės dievui, kuris,  neva, maitinosi krauju: aukų širdys būdavo išpjaunamos, o kūnai suvalgomi aukojimo ceremonijos metu. Kitos aukos būdavo skandinamos, deginamos, išmetamos iš didelio aukščio ar tiesiog joms nukertamos galvos. Lietaus dievui būdavo aukojami rėkiantys vaikai - buvo tikima, kad jų ašaros prišauks lietų. Kukurūzų deivei ceremonijos metu aukojamos nekaltos mergelės, kurios turėjo šokti 24 valandas, vėliau nužudomos ir joms būdavo nulupama oda. Karaliaus Ahuitzotl karūnavimo metu, norint įtikti Dievams,buvo paaukota 80 tūkst. kalinių.

REKLAMA

2

Nacistinė Vokietija

neonaciai (nuotr. SCANPIX)neonaciai (nuotr. SCANPIX)

Nors ši civilizacija gyvavo trumpai, Nacistinę Vokietiją galima būtų vadinti supervalstybe, kuri darė didelę įtaką visam pasauliui. Apie 4 milijonai žmonių buvo nužudyti holokausto metu (yra spėlionių, kad nužudyta iki 11 milijonų). Be to, fašistinė Vokietija pradėjo didžiausią karą pasaulyje - Antrą Pasaulinį karą. Fašistinė svastika yra turbūt labiausiai nekenčiamas simbolis pasaulyje. Civilizacija valdė apie 268 829 kvadratinių mylių žemės. Hitleris buvo vienas iš įtakingiausių žmonių per visą istoriją - jis ir jo imperija buvo labiausiai bauginanti žmonijos istorijoje.

REKLAMA

1

Sovietų Sąjunga

Antro pasaulinio karo veteranai (nuotr. Balsas.lt)Antro pasaulinio karo veteranai (nuotr. Balsas.lt)

Komunizmo santvarkos metu buvoišžudyta milijonai žmonių, daugiau nei Nacistinės Vokietijos laikais. Tokie komunistai, kaip Josifas Stalinas, Mao Zedungas, Pol Potas, Nikolajus Čiaušeško ir kiti lyderiai išžudė milijonus nekaltų žmonių. Sovietų Sąjunga išsiskiria kaip pati žiauriausia civilizacija visoje istorijoje. Skaičiuojama kad vien tik diktatorius Stalinas nužudė apie 10-60 milijonų žmonių. Gyvendami Stalino valdymo laikais žmonės jautė nepakeliamą baimę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų