REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikraštis „The Guardian“ išvardino 10 teiginių apie Osamą bin Ladeną, kuriuos pats laiko mitais, ir pabandė juos paneigti.

REKLAMA
REKLAMA

1) O. bin LadenasCŽV „kūrinys“?

Ne visai: amerikiečiai apmokė ir finansavo pagrinde afganistaniečius-mudžahedinus, o arabams, kurie kariavo su Sovietų kariais Afganistane, tekdavo ne tiek jau daug dėmesio, praneša žurnalistas Jasonas Berkas.

REKLAMA

2)  O. bin Ladenas – milijonierius?

Iš tiesų jis metė visą turtą ir banko sąskaitas, kai 1991 metais bėgo iš Saudo Arabijos. Užtat turėjo gerų ryšių ir lengvai rasdavo rėmėjų.

3) O. bin Ladenas atsakingas už 1993 metų sprogdinimus Pasaulio prekybos centre?

Teroro išpuolio vykdytojas Ramzis Yousefas dirbo, tikėtina, Khaledui Sheikhui Mohammedui., o pastarasis pradėjo bendradarbiauti su Al Qaeda tik 1996 metais.

4) O. bin Ladenos užsiėmė prekyba narkotikais?

Jokių įrodymų nėra.

5) O. bin Ladenas visada vengė pavojaus ir niekada nerizikavo savo gyvybe?

Iš mirštančio Sovietų generolo jis neatėmė „AK-47“ šautuvo, kaip kartais pats tvirtino, tačiau daugelis liudininkų praneša: 1987 metais Džadžyje ir 1989 metais Džalabade jis buvo pačiame kovų įkarštyje.

REKLAMA
REKLAMA

6) O. bin Ladenas daug laiko praleido urvuose.

Tokios išvados buvo padarytos po to, kai 1990 metais O. bin Ladenas pakvietė žurnalistus susitikti su juo urvuose netoli Tora Bora kalnų Afganistane. Iš tikrųjų Al Qaedos lyderis gyveno netoli buvusio sovietų kolektyvo, priklaususio vienam karo vadui. Vėliau jis kėlėsi į namą netoli Kandaharo, o kai buvo nužudytas, gyveno patogiame name Pakistane. Įrodymų, kad jis gyveno urvuose, nėra.

7) O. bin Ladenas buvo  pašėlęs paauglys, dalyvaudavęs vakarėliuose Beirute.

Nėra jokių įrodymų. Jis vedė labai jaunas ir praleido neįprastai daug laiko tyrinėdamas Koraną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8) O. bin Ladenas kentėjo nuo sunkios inkstų ligos.

Gal ir buvo pasirodę pranešimų, kad O. bin Ladenas turi problemų su inkstais, bet nebuvo rimtos priežasties manyti, kad jam grėsė pavojus.

9) O. bin Ladenas slapstėsi Kašmyre, buvo Čečėnijos grupuočių lyderiu, kaltas dėl smurto Filipinuose ir Indonezijoje, organizavo teroro išpuolius Madride 2004 metais, vadovavo stambiam agentų tinklui Paragvajuje, Afrikoje ir PAR.

Visus šiuos specialiųjų tarnybų ir įvairių valstybių vadovų teiginius „Daily Mail“ vadina nepagrįstais.

10) O.bin Ladenas buvo futbolo klubo „Arsenal“ fanas.

Nebuvo jis „Arsenalo“ fanu, nors jo vardas, neva, ir minimas fanų skanduotėje: „Osama, Osama, jis slepiasi Kabule, bet jis mylį „Arsenalą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų