REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vienas galingiausių istorijoje žemės drebėjimų Japonijos salas pastūmė apie keturis metrus į rytus, skelbia Newsru.com. Be to, didžioji dalis pakrantės, kurią užliejo milžiniška cunamio banga, buvo nuleista visu metru žemiau, teigia mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Britanijos geologijos draugijos narys daktaras Rodžeris Masonas interviu BBC paaiškino, kad tokių pokyčių buvo galima tikėtis dėl žemės drebėjimo galingumo. Japonijos meteorologijos agentūra atnaujino duomenis ir įvertino žemės drebėjimą 9,0 balų. Todėl šis žemės drebėjimas yra penktas pagal stiprumą per visą stebėjimų istoriją.

REKLAMA

Daktaras R. Masonas pridūrė, kad žemės drebėjimo priežastimi tapo Ramiojo vandenyno tektoninių plokščių pasislinkimas apie 20 metrų į vakarus.

Specialistų teigimu, dėl tokio plokščių pasislinkimo teks keisti informaciją žemėlapiuose. Dėl Honsiu salų pasislinkimo apie 2 metrus gali prasidėti ugnikalnių išsiveržimai, taip pat pakartotiniai žemės drebėjimai Japonijoje, Korėjoje, Kamčiatkoje.

Po galingo žemės drebėjimo Žemės ašis pasislinko 16,5 cm, todėl planeta ėmė suktis greičiau. Para sutrumpėjo maždaug 1,8 mikrosekundės.

Taip pat skaitykite:

Psichologas: dėl kultūrinių skirtumų japonai į katastrofas reaguoja kitaip nei mes

Fukušimos AE aikštelėje radiacija ne tokia didelė, kaip buvo pranešama ankščiau

Japoniją sudrebino naujas 6 balų stiprumo žemės drebėjimas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų