REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Japonijos Fukušimos branduolinėje jėgainėje nugriaudėjo dar vienas sprogimas, Tokijuje fiksuojamas išaugęs radiacijos lygis.

REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 18:26] Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) informavo, kad Japonijos atsakingosios institucijos pranešė, jog dozės galia Fukushima Daiichi atominės elektrinės visoje aikštelėje nėra tokia didelė, kaip pranešta anksčiau.

REKLAMA

Taip pat informuojama, kad anksčiau pranešta žymiai padidėjusi jonizuojančios spinduliuotės dozės galia buvo užfiksuota tarp trečiojo ir ketvirtojo atominės elektrinės blokų. TATENA aiškinasi, kas šioje vietoje galėjo nulemti tokią dozės galios reikšmę. Kadangi buvo užfiksuota tokia dozės galia, atsižvelgiant į avarinės parengties planą, nereikalingas personalas bei gyventojai aplink atominę elektrinę buvo evakuoti.

150 žmonių, gyvenančių aplink atominę elektrinę, buvo atlikta radiacijos lygio stebėsena. 23 iš jų buvo atliktas dezaktyvavimas.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojų evakuacija 20 km spinduliu aplink atominę elektrinę tęsiama. Japonijos atsakingosios institucijos prašo gyventojų, esančių 30 km spinduliu aplink atominę elektrinę slėptis patalpose.

Šiuo metu tiesioginės grėsmės Lietuvos gyventojams nėra. VATESI specialistai stebi situaciją, apie kurios pasikeitimus informuosime.

[papildyta 17:15] Branduolinės jėgainės Fukushima-1 avarija pagal tarptautinę branduolinių incidentų vertinimo skalę, vertinama 6 balais iš 7 galimų, pareiškė Prancūzijos atominės saugos tarnybos vadovas Andre-Claude Lacoste'as. Šia branduolinių incidentų vertinimo skalę yra patvirtinusi TATENA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad ši avarija yra kur kas rimtesnė, nei 1979 metais incidentas atominėje eletrinėje „Trijų mylių sala“. Jis buvo įvertintas 5 balais.

A.C. Lacoste jau pirmadienį informavo, kad Fukushimos avarija, jo manymu, yra kur kas rimtesnė, nei teigia japonai. Jis iš karto informavo, kad ši avarija gali būti vertinama 5 arba 6 balais.

1986 metais įvykusi Černobylio katastrofa buvo įvertinta 7 balais.

250 km nuo Japonijos sostinės Tokijo nutolusi atominė buvo pažeista šalį nusiaubusio cunamio.

[papildyta 11:49] BBC praneša, kad radiacijos lygis aplink atominę elektrinę pašoko staigiai. Jis viršija metinę normą 400 kartų. Radiacijos lygio viršijimas užfiksuotas daugelyje prefektūrų ir Tokijuje, tačiau sostinėje jis nėra toks didelis. Valdžiai tenka imtis kraštutinių priemonių ir pripažinti, kad Fukušimos AE rajone radiacija pradėjo neigiamai veikti žmonių sveikatą.

REKLAMA

Japonijos Fukišimos branduolinėje jėgainėje penktajame ir šeštajame reaktoriuose pastebimas temperatūros augimas. „Temperatūra po truputį kyla. Būtina stebėti padėtį“, – „Kyodo“ reporteriams pranešė Japonijos ministrų kabineto sekretorius Yukio Edano.

Kaip praneša „Kyodo“, minėtuose reaktoriuose pastebėti trukdžiai aušinimo sistemos darbe.

Fukušimos atominėje elektrinėje, sukrėstoje žemės drebėjimo, jau sprogo 3 reaktoriai (pirmadienį – pirmasis ir trečiasis, antradienį – antrasis), ketvirtasis antradienį užsiliepsnojo.

REKLAMA

Nugriaudėjus trečiajam sprogimui, Tokijuje fiksuojamas išaugęs radiacijos lygis.

Agentūra „Kyodo“ informavo, kad antradienį nugriaudėjusį sprogimą sukėlė susikaupęs vandenilis. Ketvirtajame reaktoriuje gaisras jau užgesintas.

Japonijos ministras pirmininkas Naoto Kanas pareiškė, kad per sprogimą branduolinės jėgainės antrajame reaktoriuje nutekėjo radioaktyvios medžiagos.

Kaip Lietuvos radijui pranešė Japonijoje gyvenanti Jurgita Polonskaitė, radiacinis fonas aplink elektrinę jau yra pavojingas žmogaus sveikatai. Evakuojami elektrinės darbuotojai. Gyventojai, gyvenantys 20 km spinduliu nuo elektrines, jau evakuoti. Gyvenantiems 30 km spinduliu aplink elektrinę rekomenduojama neiti iš namų, uždaryti langus, nesinaudoti kondicionieriais. Gyventojų prašoma nepanikuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Japonijos ministrų kabineto sekretorius Yukio Edano patvirtino, kad antrajame reaktoriuje įvyko sprogimas ir pridūrė, kad radiacijos lygis prie trečiojo jėgainės reaktoriaus yra labai aukštas ir kelia pavojų sveikatai.

Pareigūnai teigia, kad Tokijuje kol kas radiacija per maža, kad keltų grėsmę sveikatai.

Prancūzijos ambasada Japonijoje savo interneto svetainėje paskelbė, kad esant tokioms oro sąlygoms radiacija Tokiją gali pasiekti per 10 valandų, tačiau vėliau atšaukė šį pareiškimą, tik patardama Prancūzijos piliečiams likti savo namuose ir tvirtai užsidaryti duris ir langus.

REKLAMA

Virš Fukušimos jėgainės paskelbta neskraidymo zona

Japonijos transporto ministerija pareiškė, kad teritorija, 30 kilometrų spinduliu aplink Fukušimos branduolinę jėgainę, skelbiama neskraidymo zona, pranešė „RIA Novosti“.

Draudimas skraidyti virš šios teritorijos netaikomas sraigtasparniams ir lėktuvams, atliekantiems gelbėjimo operacijas ir pristatantiems humanitarinę pagalbą nuo žemės drebėjimo nukentėjusioms vietovėms.

ES energetikos ministrai renkasi Briuselyje aptarti energetikos saugumo klausimus

Europos Sąjungos (ES) narių energetikos ministrai antradienį renkasi Briuselyje, kur aptars energetikos saugumo klausimus, dėl kurių susirūpinimas kilo po stichinių nelaimių Japonijoje, sukėlusių veiklos sutrikimų Fukišimos branduolinėje jėgainėje.

REKLAMA

Susitikimą planuojama pradėti 15 val. (Lietuvos laiku). ES energijos komisaras Guntheris Oettingeris į susitikimą taip pat pakvietė branduolinių jėgainių kuro tiekėjus bei jėgainių operatorius.

Japonijos valdžia jau kreipėsi į Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA) ir Jungtines Valstijas, prašydama padėti sureguliuoti nepaprastąją padėtį, kilusią Fukišimos branduolinėje jėgainėje. Tačiau Tokijas pagalbos ES kol kas neprašė, nors bendrija pareiškė esanti pasirengusi suteikti reikiamą pagalbą.

Išgyvenusiųjų Japonijoje istorijos: kūdikis tris dienas išbuvo po nuolaužomis ir liko gyvas

Japonai ruošiasi dar vienam žemės drebėjimui

Japonijoje Mijagio jūros pakrantėje rasta apie 2 tūkst. kūnų

Dramatiškiausi filmuoti vaizdai iš tragedijos Japonijoje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų