REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ekstremali situacija paskelbta Fukušimos-1 atominėje .elektrinėje, kurioje iš rikiuotės išėjo trijų reaktorių aušinimo sistemos ir jau įvyko trys vandenilio sprogimai. Šiuo metu lieka tikimybė, kad be aušinimo liks antrojo reaktoriaus branduolinio kuro elementai, dėl ko gali įvykti radiacijos nuotėkis. Šiandien buvo pranešta, kad šie elementai jau iš esmės apnuoginti. Vis dėlto, paskutiniais duomenimis, vandens lygis antrajame reaktoriuje pradėjo pamažu kilti. Apie tai pranešė televizijos kompanija NHK, kuri citavo kompaniją „Tokyo Electric Company“ (TEPCO).

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė Fukušimos-1 AE operatorė kompanija „Tokyo Electric Power“, vandens lygis šiandien buvo smarkiai kritęs, dėl to kilo pavojus, kad blokas perkais. Tačiau vėliau vanduo ėmė kilti ir pasiekė kuro kasečių apatinę dalį ir, nepaisant to, kad į reaktorių nuolat pumpuojamas jūros vanduo, visiškai nuvirė. Vis dėlto vėliau pavyko vandens lygį pakelti aukščiau 30 cm nuo kasečių apačios.

REKLAMA

Nepaisant to, Tokijo ministrų kabineto generalinis sekretorius Jukio Edano pripažino, kad lieka didelė tikimybė, jog išsilydys trys Fukušimos-1 reaktoriai.

„Tokyo Electric Power“ jau pranešė apie priimtą sprendimą iš antrojo reaktoriaus sistemų išleisti vandenilio garus, kad sumažėtų šių dujų slėgis bloko viduje. Tokios procedūros anksčiau buvo vykdomos pirmajame ir trečiajame blokuose, bet tai nedavė pageidaujamų rezultatų, ir abiejuose blokuose įvyko vandenilio sprogimai. Tuo tarpu atominės elektrinės apylinkėse vėl didėja seisminis aktyvumas. Tai gali apsunkinti specialistų darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Be kita ko, Jukio Edano užtikrino, kad sprogimo antrajame bloke tikimybė nėra didelė. Tęsiamas jame esančio reaktoriaus aušinimo darbas leidžia tikėtis padėties stabilizavimo. Jis taip pat užtikrino, kad blogiausias įvykių eigos variantas neprilygs Černobylio avarijai.

Blogėja padėtis ir Fukušima-2 elektrinėje, esančioje 11,5 km nuo Fukushima-1. Ten dėl žemės drebėjimo apgadinti trys reaktoriai iš keturių, išėjo iš rikiuotės aušinimo sistema.

Per žemės drebėjimą apgadintas ir Tokai Daini elektrinės branduolinis reaktorius. Ši elektrinė yra Japonijos šiaurės rytuose, į šiaurę nuo Tokijo. Šios elektrinės reaktorių planuojama ataušinti iki antradienio ryto

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra apšvitintų

„Amerikiečių jūrininkai ir vienas iš 11 nukentėjusiųjų per trečiojo Fukušimos-1 bloko sprogimą buvo apšvitinti, pranešė Japonijos švietimo, mokslo ir technologijų ministerija.

„Kariškis, dirbęs reaktoriaus salėje, sprogus vandeniliui gavo radiacijos dozę, – pažymėjo ministerija. – Yra pavojus, kad radioaktyvios dalelės pateks į vidaus organus, todėl nukentėjusysis hospitalizuotas Radiacinės medicinos kompleksiniame institute.“

Iš viso per sprogimą šiame bloke nukentėjo 11 asmenų.

Be to, tikrinant žemas radiacijos lygis nustatytas 17-kai JAV karinio jūrų laivyno avianešėjo jūreivių, kurie buvo apšvitinti vykdydami gelbėjimo misiją. CNN duomenimis, Amerikos kariškiai buvo 160 km nuo Japonijos rytinio kranto ir pateko po radioaktyviu debesimi. Ekipažas per valandą gavo mėnesinę radiacijos dozę.

Nuo radiacijos jūrininkams pavyko išsivaduoti nusiprausus duše su muilu.

Sprogimas Fukušimos atominėje eektrinėje:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų