REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skandinavijoje erkių platinamos Laimo liga ir encefalitas netrukus pereis į tikros epidemijos lygį. Mat erkės, platinančios šias ligas, šiltėjant klimatui sparčiai dauginasi.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistų vertinimu, XXI amžiaus pabaigoje pavojingosios erkės „užsės“ didžiąją Švedijos, Norvegijos ir Suomijos dalį, pranešė Suomijos YLE radijas. Vienintelės erkių neužgrobtos vietos liks kalnuotos vietovės. Maža to, vidutinės temperatūros padidėjimas pratęsia ir vabzdžių bei gyvūnų (ypač graužikų), ant kurių erkės parazituoja, aktyvumo sezoną.

REKLAMA

Kaip pareiškė ekologė Elizabet Lindgren, šiltos žiemos, ilgi pavasariai ir rudenys, dažnesni krituliai – tai idealios sąlygos daugintis erkėms. Pastaruoju metu ypač pavojinga yra žmonių, gyvenančių Stokholmo, Sedermanlando ir Upsalos provincijose, kurios yra jūros ; jos yra prie vandens.

Patologinis erkių antpuolis gresia ir Baltijos regiono valstybėms, prie kurių priskiriamos ir Latvija, Lietuva, Estija. Baltijos valstybėse dar nėra atlikti erkių plitimo tyrimai, tačiau ir be jų pastebima, jog kasmet šiose šalyse vis daugiau žmonių suserga encefalitu. Pavyzdžiui, Latvijos infektologijos centro duomenimis, 2009 m. šalyje buvo įregistruoti 328 erkinio encefalito atvejai, o 2010 metais – 494.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų