REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusiai teigia pasigendantys informacijos apie opozicijos kandidatus, o televizijoje šmėžuoja tik dabartinio prezidento veidas.

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusija rengiasi prezidento rinkimams. Pirmą kartą parašus už kandidatus į prezidentus leidžiama rinkti viešose žmonių susibūrimo vietose.

REKLAMA

Tačiau gatvėse diskutuojantys rinkėjai ir politikos apžvalgininkai sako netikį, kad rinkimai bus laisvi – apie opozicijos kandidatus jie mažai gali sužinoti, o televizijos ekranuose šmėžuoja tik prezidento Aleksandro Lukašenkos veidas, praneša LTV „Panorama“.

Prie didžiausio Minsko turgaus įprastą darbo dieną parašus už kandidatus į prezidento postą renka vos keturi ar penki kandidatų rinkimų štabai, nors norą tapti šalies vadovu išreiškė penkiolika žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Kandidatų pasirinkimas – nuo dabartinio prezidento iki ligoninės sanitarės. Pasirašyti gatvėse minskiečiams – naujiena, nes tik prieš šiuos rinkimus leista tai daryti oficialiai.

„Iniciatyvinę grupę parašams rinkti formavome labai biurokratiškai. Grupės narių prašėme, kad parašytų prašymus. Buvo atvejų, kai valdžia pradeda žmogų spausti, o jis sako: „Mane tiesiog įtraukė, aš nieko nežinau“. Taigi žmonės turėjo apsispręsti, ar palaiko opoziciją“, – sakė kandidato J. Romančiuko iniciatyvinės grupės vadovas Anatolijus Pavlovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Autoritarinėje Baltarusijoje minskiečiai gatvėse jau mažiau bijo diskutuoti apie opozicijos kandidatus, laisviau reiškia nuomonę apie dabartinį prezidentą. Nors, anot jų, informacijos apie opozicijos kandidatus trūksta, televizijoje vis vienas ir tas pats – dabartinio prezidento – veidas. Kioskuose galima įsigyti tik du opozicijos laikraščius.

„Labai mažai informacijos. Tas, kas nori žinoti, žino, o didžioji dauguma žmonių žinos tai, ką pasakys per radijo tašką ar ką parodys valstybinė televizija“, – teigė kalbinta minskietė.

REKLAMA

Iki spalio pabaigos reikia surinkti 100 tūkstančių parašų, palaikančių kandidatą, kad šis būtų įtrauktas į rinkimų biuletenį.

Centrinės rinkimų komisijos pirmininkė, kuriai vis dar galioja Europos Sąjungos sankcijos už rinkimų rezultatų klastojimą, sako netikinti, kad visi kandidatai surinks reikiamą skaičių parašų.

„Visos viltys siejamos su kandidatų iniciatyvinėmis grupėmis, kurios agituoja už kandidatus. Manau, tiems, kurių nepažįsta gyventojai, sunku ne tik surinkti parašus, bet ir dalyvauti rinkimuose“, – kalbėjo Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Lidzija Jermošyna.

REKLAMA

Prezidento rinkimai įvyks gruodžio 19 dieną. Nepriklausomais save vadinantys politologai sako, kad ir šįkart rinkimai nebus demokratiški ir laisvi. Esą jų rezultatas jau nulemtas iš anksto. Rinkimų skaidrumu abejoja ir daugelis Baltarusijos gyventojų.

Baltarusijos opozicija ir šįkart nesugebėjo susitarti dėl bendro kandidato, o tai labai paranku dabartiniam prezidentui.

„Opozicija po paskutinių prezidento rinkimų laiką leido ne darbui su rinkėjais, bet aiškinosi savo santykius – kas iš jų svarbiausias. Bandė numatyti opozicinių jėgų bendrus siekius, tačiau jiems nepavyko“, – sako Minsko politinės analizės ir mokymo centro prezidentas, politologas Andrejus Liachovichas.

„Žinant, kad rinkimai Baltarusijoje falsifikuojami, kiek bus kandidatų biuleteniuose, didelės reikšmės nėra. Laimės, kam reikia“, – įsitikinės politologas Jurijus Chavusavas.

Prezidento rinkimų stebėti pakviesti ESBO ir kiti tarptautiniai stebėtojai.

Rūta Lankininkaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų