REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV planavo suduoti Šiaurės Korėjai branduolinį smūgį

JAV 1969 metais kūrė planus suduoti branduolinį smūgį Šiaurės Korėjai, tačiau greitai savo siekių atsisakė bijodamos, kad taip bus išprovokuotas visuotinis karas, rodo nauji išslaptinti dokumentai.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai 1969 metų balandį Šiaurės Korėja virš Japonijos jūros numušė JAV šnipinėjimo lėktuvą ir pražudė 31 juo skridusį amerikietį, JAV bombonešių pilotams buvo paskelbta ypatingoji parengtis. Buvo rengiamasi operacijai „Freedom Drop“. Per šią operaciją turėjo būti panaudotos ir konvencinės pajėgos, tačiau svarbiausias vaidmuo būtų tekęs minėtiems bombonešių pilotams, kurie ant Šiaurės Korėjos pagal planus būtų turėję numesti 20 kartų galingesnes atomines bombas nei kad buvo numestos ant Hirošimos.

REKLAMA

Prezidento Richardo Nixono patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Henry'io Kissingerio kurtuose planuose buvo planuojama panaudoti taktinį branduolinį ginklą siekiant sunaikinti 12 Šiaurės Korėjos kariuomenės vadaviečių, oro uostų ir karinio jūrų laivyno bazių.

Pats griežčiausias planas numatė, kad ant Šiaurės Korėjos turi būti numesta tiek bombų jog Pchenjanas nebebūtų pajėgus suduoti jokio atsakomojo smūgio.

Tiesa, istorikai teigia, kad, nepaisant visų planų, kurie išliko iki šiol, tiek R. Nixonas, tiek H. Kissingeris labai greitai suprato, kad jų noras branduolinio ginklo pagalba išspręsti konfliktą yra itin pavojingas ir tokio kelio greitai atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų