REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidentas įspėjo ribosiantis rusiškų dujų ir naftos tiekimą Europai, jei Maskva per dvi dienas neapmokės skolų už tranzitą.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar kartą įspėju vyriausybę: jei „Gazprom“ per artimiausias dienas pilnai neatsiskaitys už paslaugas, po to seks visų Rusijos energetinių žaliavų – dujų ir naftos –   tiekimo paslaugų sustabdymas“, – penktadienį teigė Aleksandras Lukašenka.

REKLAMA

„Turite galimybę susitarti. Bet tam turite dvi dienas“, – pridūrė jis.

Netrukus bendrovė „Gazprom“ paskelbė glaustą atsakymą, kuriame neigia, kad yra dar ką nors Baltarusijai skolinga.

„Pagal dabartinį susitarimą, „Gazprom“ nieko neskolingas Baltarusijai“, – teigiama jame.

Ten taip pat priduriama, kad iš principo sutariama dėl „2010 metų sutarties papildymo“ ir kad abi bendrovės planuoja jį „artimiausiu metu“ pasirašyti. Tai signalas, kad rusų bendrovė pasirengusi sutikti su Baltarusijos reikalavimais ir brangiau mokėti už dujų tranzitą.

REKLAMA
REKLAMA

A. Lukašenkos ultimatumas paskelbtas praėjus dienai po to, kai abi kaimyninės šalys ketvirtadienį ėmėsi ryžtingų žingsnių, kad nutrauktų keturias dienas trukusį dujų karą. Jo pasekmes jau spėjo pajusti ir Europa, kai trumpam sutriko dujų tiekimas per Baltarusiją.

Konfliktas įsiliepsnojo po to, kai dėl 200 mln. dolerių skolos Rusija sumažino dujų tiekimą Baltarusijai. Pagrasinusi kasdien dujų tiekimą mažinti 15 proc., trečiadienį „Gazprom“ jį apribojo 60 proc.

Dujų tiekimas Baltarusijai atnaujintas ketvirtadienį, kai patvirtinta, kad Minskas sumokėjo įsiskolinimus. Tuomet „Gazprom“ sumokėjo 228 mln. dolerių už tranzitą.

Tačiau Minskas tvirtina, kad bendrovė iš viso skolinga 260 mln. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų