REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija prisuko dujas Baltarusijai (papildyta 10:20)

Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“ pirmadienį 10 val. ryto 15 proc. sumažino dujų tiekimą skolos už gautas dujas nesusimokėjusiai Baltarusijai. Skelbiama, kad dujų tiekimas Baltarusijai bus mažinamas palaipsniui tol, kol ši šalis tegaus 15 proc. jai reikalingų dujų.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pavedė šalies dujų monopolininkui „Gazprom“ sumažinti dujų tiekimą Baltarusijai. Maskvai ir Minskui nepavyko susitarti dėl skolos už Baltarusijai patiektas dujas apmokėjimo. Anksčiau „Gazprom“ teigė, kad, nesutarus dėl skolos grąžinimo, dujų tiekimas Baltarusijai nuo pirmadienio 10 val. ryto palaispniui bus sumažintas net 85 proc.

REKLAMA

„Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris per susitikimą su D. Medvedevu pareiškė, kad Baltarusija pripažįsta savo skolą už gautas dujas, tačiau nori atsiskaityti ne grynaisiais pinigais, o įvairiausiomis šalyje gaminamomis prekėmis. Rusija su tuo kategoriškai nesutinka.

A. Milleris teigia, kad dujų tiekimas Baltarusijai bus mažinamas palaipsniui. Savo ruožtu D. Medvedevas pabrėžia, kad, prisukus dujas, būtina ir toliau tęsti derybas su Minsku.

REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad Baltarusija „Gazprom“ skolinga 200 mln. dolerių.

Birželio 16 dieną „Gazprom“ atstovai oficialiai perspėjo kompaniją „Beltransgaz“ ir Baltarusijos vyriausybę, kad nuo birželio 21 dienos bus sumažintas dujų tiekimas, jei Minskas nepadengs savo įsiskolinimų. Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė Baltarusijai 5 dienų ultimatumą, per kurį šalis turi susimokėti skolą.

Birželio 17 dieną „Gazprom“ atstovas Valerijus Golubevas buvo pareiškęs, kad Baltarusija tikrai apmokės įsiskolinimus, tačiau konkrečios datos nepateikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skola susidarė dėl to, kad Baltarusija už dujas moka ne sutartyje numatytą kainą (169,22 dolerius už 1 tūkst. kubinių metrų), o tik 150 dolerių. Šią kainą vienašališkai nustatė Baltarusijos kompanija „Beltransgaz“.

Kol kas dujų tiekimas į Lietuvą netrinka ir slėgis vamzdžiuose nemažėja, sistema veikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų