REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aleksandras Lukašenka dažnai vadinamas paskutiniuoju Europos diktatoriumi. Pastaruoju metu, atrodo, jis pasiryžęs liberalizuoti Baltarusijos ekonomiką ir paversti ją aukštųjų technologijų rojumi. Visgi, ar ši socialistinė sala jau pasirengusi pritraukti Vakarų investuotojus?

REKLAMA
REKLAMA

Autoritarinis lyderis ėmė elgtis labiau kaip opozicijos narys. Kalbėdamas viešai Baltarusijos prezidentas smerkia „pareigūnų savivalę“, kalba apie „ekonomikos liberalizavimą“ ir deklaruoja siekį, kad posovietinė respublika taptų „patrauklia investuotojams“. Iš tiesų tam tikro progreso esama. Pagal Pasaulio banko „Doing Business“ indeksą verslo kūrimo kategorijoje Baltarusija atsidūrė pirmame dešimtuke tarp šalių reformatorių. Vokietijos Rytų Europos ekonomikos santykių komitetas pripažino, kad Baltarusijos „investicinis klimatas pagerėjo“.

REKLAMA

Iki šių dienų šalis buvo beveik izoliuota. Šiuo metu Baltarusija kviečiasi į Minską investuotojus, rengia tarptautines konferencijas ir pan. Be to, šalis padidino savo pajamas, privatizuodama kai kurias valstybės kontroliuotas bendroves. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pagyrė tiek A. Lukašenkos finansų politiką, tiek jo ketinimus stabilizuoti šalies valiutą.

Valerijus Tsepkalo, prezidento A. Lukašenkos patarėjas ir Baltarusijos aukštųjų technologijų parko direktorius, mano, kad Baltarusija taps „informacinių technologijų lydere Rytų Europoje ir Baltijos regione“. Jis tikisi, kad Baltarusijos silicio slėnis jau kyla.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi abejotina, ar pats A. Lukašenka tiki, kad jo šalis gali tapti aukštųjų technologijų rojumi. Nepaisant to, kad TVF prognozuoja Baltarusijos ekonomikos kilimą ateinančiais metais, A. Lukašenkai ir toliau trūksta pinigų, todėl jis itin dairosi Vakarų investuotojų, tačiau Rusijos oligarchais, kurie taip pat suinteresuoti investicijomis Baltarusijoje, nepasitiki.

Realybėje A. Lukašenkos tikslas yra ne reforma, o svarbiausių bendrovių kontrolė. Jis vėl pasisakė dėl „valstybės ekonomikos reguliavimo“, įskaitant „valstybės intervencijas, nustatant kainų politikas“. Vyriausybė paskelbė, kad bus privatizuota 519 valstybės bendrovių, tačiau, pasak ekspertų, privatizacijos procesas sustojęs. Bet esama ir keleto sėkmingų privatizacijos istorijų. Be to, A. Lukašenka nusileido pasiūlymui dėl penkių įmonių, kurios turi būti privatizuotos pagal TVF reikalavimus.

Neefektyviai veikiančios sovietinio stiliaus gamyklos ir įmonės gali priversti A. Lukašenką atverti savo šalį Vakarams greičiau, nei jis planuoja, t. y. ko Europos Sąjunga šiuo metu tikisi. Gruodžio mėnesį Italijos premjeras Silvijus Berluskonis apsilankė Minske ir tapo pirmuoju ES šalies vadovu, aplankiusiu A. Lukašenką per 15 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų