REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija Briuselyje reklamuos Staliną

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ politinėje Europos Sąjungos sostinėje Briuselyje pradeda viešųjų ryšių kampaniją, kuria, anot viešųjų ryšių ekspertų, siekiama pateisinti Rusijos didžiavalstybines ambicijas ir pagerinti Josifo Stalino įvaizdį.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė Rusijos naujienų agentūra bendradarbiauja su mažai žinoma Vašingtone, Londone ir Ciuriche veikiančia konsultacijų kompanija „RJI Companies“. Be to, viešųjų ryšių kampanijai įgyvendinti siekiama pasisamdyti vieną iš 10 didžiausių Briuselio viešųjų ryšių įmonių.

REKLAMA

Pagal pirminį projektą visų pirma numatoma lapkričio mėnesį Maskvoje organizuoti aukšto lygio konferenciją apie Arktį. Šiame renginyje Rusija būtų vaizduojama kaip aplinkosauga ir energetika itin besirūpinanti šalis. Po to panašios konferencijos kitąmet būtų rengiamos Vidurio ir Tolimuosiuose Rytuose.

Be to, „RJI Companies“ siūlo ir dar vieną kontraktą viešųjų ryšių kompanijai, kuri galėtų prisidėti pristatant Rusiją kaip palankiai tarptautinės bendruomenės atžvilgiu nusiteikusią didžiąją valstybę, kuriai turi būti suteikta galimybė lygiomis teisėmis su JAV, Kinija ir ES derėtis dėl esminių globalinių klausimų – saugumo ir energetikos.

REKLAMA
REKLAMA

„RJI Companies“ atstovas pridūrė, kad taip pat bus siekiama pozityviai pristatyti ir Sovietų Sąjungos veiksmus prieš ir po Antrojo pasaulinio karo. Tai esą leistų pateisinti dabartinį Rusijos siekį primesti savo įtaką kaimyninėms valstybėms. Bus bandoma įtikinti vakariečius, kad toks įtakos primetimas yra naudingas visai tarptautinei bendruomenei.

Vienos viešųjų ryšių kompanijos atstovas prisimena savo pokalbį su „RJI Companies“ darbuotoju: „Aš paklausiau jo, „ar tu nori pasakyti, kad Stalinas nebuvo toks blogas veikėjas?“, ir atsakė, „ką gi, tai bus sudėtinga“. Tuomet aš pareiškiau, „taip išeina, kad jūs norite perrašyti istoriją?, ir jis sutiko, „taip, tam tikra prasme“.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešųjų ryšių kompanijos atstovas pareiškė, kad rusai nori matyti daugiau Vakarų žiniasklaidoje paskelbtų straipsnių, kuriuose būtų pabrėžiamos ir gerosios J. Stalino politikos pusės.

Tiesa, kai „EU Observer“ susisiekė su „RJI Companies“ atstovais, šie paneigė, kad antrasis kontraktas yra bent kiek susijęs su J. Stalinu. „Mūsų reikalas yra ne pagerinti Rusiją, o pristatyti naujienas“ - teigė kompanijos atstovas Valerijus Levčenko.

Maskvoje tai jau normalu

Kremliaus kritikai, tokie kaip Maskvoje įsikūręs laikraštis „Novaja Gazeta“, kurioje dirbo nužudyta žurnalistė Anna Politkovskaja, teigia, kad kampanija, kurios metu siekiama reabilituoti J. Staliną, jau yra vykdoma Rusijoje.

REKLAMA

Kaip pavyzdžiai pateikiami valstybės remto vadovėlio, kuriame J. Stalinas pristatomas kaip „efektyvus vadybininkas“, išleidimas ir slaptosios policijos veikla, kai buvo konfiskuoti nevyriausybinių organizacijų surinkti dokumentai apie stalinistinės eros nusikaltimus.

Be to, praėjusį mėnesį Lenkijoje lankęsis premjeras Vladimiras Putinas aukščiausiu lygiu gynė 1939 metais tarp Sovietų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos pasirašytą Molotovo-Ribbentropo paktą, kuriuo buvo pasidalinta Vidurio ir Rytų Europa. Rusijos parlamentarai taip pat apkaltino Lenkijos deputatus šmeižiant J. Staliną. Taip rusai reagavo į Lenkijos Seimo sprendimą rezoliucijoje apkaltinti J. Staliną genocidu.

REKLAMA

„Novaja Gazeta“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Valerijus Širiajevas teigia, kad sovietinis revizionizmas yra susijęs su Rusijos valdančiosios klasės tuštybe ir jos geopolitinėmis ambicijomis.

„Buvusiems KGB žmonėms, V. Putinui ir jo draugams, svarbu paaiškinti, kodėl jie kartoja sovietinės Rusijos politiką. Kad neatrodytų kaip kanibalai, jiems būtina pasakyti, kad buvusioje Rusijoje buvo gerų dalykų. Tai svarbu Rusijos elito psichologinei sveikatai“ - teigė V. Širiajevas.

Tačiau Rusijos diplomatai teigia, kad jokios programos, kuria būtų siekiama reabilituoti sovietinę ideologiją, nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Niekas Rusijos vyriausybėje nebando išbalinti tuomet įvykusių įvykių. Savaime suprantama, kad J. Stalinas buvo atsakingas už eilę kriminalinių nusikaltimų“ - teigia Rusijos ambasadorius prie ES Vladimiras Čižovas.

Ambasadorius pridūrė, kad „istoriją reikia palikti istorikams“. Tačiau čia pat jis pristatė kiek šviesesnį J. Stalino veidą.

„Savaime suprantama, kad yra nepadoru sulyginti Hitlerį ir Staliną. Žmonės gali be galo diskutuoti, ar Sovietų Sąjunga tapo didžia galia dėl Stalino ar nepaisant Stalino, jo griežtų priemonių vykdant industrializaciją“ - teigė V. Čižovas.

REKLAMA

Žodžiai ir darbai

Paklaustas, ar J. Stalinas, kuris, kaip manoma, yra atsakingas už 9 mln., o gal net 20 mln. žmonių mirtis, gali būti vadinamas „masiniu žmogžudžiu“, V. Čižovas pateikė reliatyvistinį atsakymą.

„J. Stalinas įvykdė daug nusikaltimų, tačiau taip pat tvirtai galima pasakyti, kad nusikaltimus vykdė ir kiti žmonės. Galima parodyti vien Mer-el-Kebiro mūšį 1940 metais, kai britų laivynas bombardavo prancūzų laivyną, o jie juk buvo sąjungininkai, o ne priešai. Aukų skaičius buvo toks pat amerikiečių Perl Harbore“ - prisiminimais apie Antrojo pasaulinio karo istoriją dalinosi Rusijos ambasadorius prie ES.

REKLAMA

Be „RJI Companies“ Rusija taip pat bendradarbiauja su tokiomis viešųjų ryšių kompanijomis kaip „Gplus“ briuselyje, „Ketchum Pleon“ Londone ir Vašingtone, „Weber Shandwick“ Londonoe ir Briuselyje bei „Saylor Company“ Vašingtone ir Briuselyje.

„Novaja Gazeta“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas V. Širiajevas teigia, kad profesionalūs viešųjų ryšių specialistai pirmą kartą į politinį procesą buvo įtraukti praėjusiame dešimtmetyje baigiantis Boriso Jelcino kadencijai. Pirmojo nusamdyta kompanija buvo Maskvoje veikianti „Niccolo M“, kuri pavadinta Renesanso eros mąstytojo Niccolo Machiavellio garbei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų