REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miuncheno saugumo konferencijoje JAV pristatė naują savo užsienio politiką. Vašingtono noras bendradarbiauti pradžiugino Maskvą.

REKLAMA
REKLAMA

„Atvykau į Europą atstovauti naujajai administracijai, kuri pasiryžusi nustatyti naują toną Vašingtone, taip pat Amerikos santykiuose su visu pasauliu, - pareiškė JAV viceprezidentas Joe Bidenas. - Mes veiksime. Mes klausysimės. Mes tarsimės. Amerikai pasaulis reikalingas taip pat, kaip pasauliui, manau, reikalinga Amerika.“

REKLAMA

Pirmą kartą oficialiai pristatydamas prezidento B.Obamos administracijos užsienio politiką, J.Bidenas faktiškai atmetė ankstesnio prezidento George‘o W.Busho doktriną „su mumis arba prieš mus“. Dėl tokios politikos JAV įvaizdis buvo labai pašlijęs ne tik Europoje, bet ir daug kur pasaulyje. Dabar Vašingtonas linkęs teikti pirmenybę diplomatijai, o ne karinei galiai, žada dažniau tartis su sąjungininkais ir labiau įsiklausyti į jų nuomonę, tačiau taip pat nori daugiau iš jų ir pareikalauti, pavyzdžiui, kaip sakė J.Bidenas, priimti kalinius iš Gvantanamo karo bazės, kurią B.Obama pažadėjo uždaryti per metus.

REKLAMA
REKLAMA

Nors JAV linkusios užversti Irako karo puslapį ir išvesti savo karius iš šios šalies, J.Bidenas leido suprasti, kad ir ateityje JAV bus pasirengusios panaudoti karinę jėgą gindamos savo nacionalinio saugumo interesus. „Ginklo jėga mes iškovojome nepriklausomybę, per visą mūsų istoriją ginklo jėga gynė mūsų laisvę. Tai nepasikeis“, - sakė jis.

Kalboje, kurioje buvo paliesta daug temų, JAV viceprezidentas paragino NATO šalis prisiimti didesnę naštą vykdant misiją Afganistane, bendromis jėgomis priversti Iraną atsisakyti branduolinės programos, smarkiai sumažinti branduolinius arsenalus ir sustabdyti, jo žodžiais, „pavojingą dreifą“ santykiuose su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie įtemptus Vašingtono ir Maskvos santykius J.Bidenas sakė, jog atėjo laikas paspausti mygtuką „perkrauti“ (reset - angl.), ir peržiūrėti sritis, kuriose JAV ir Rusija galėtų bendradarbiauti. Tačiau Amerika „ne visur sutiks su Rusija“, pavyzdžiui, nepripažins Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybės. Amerika taip pat neatsisakys priešraketinio gynybos skydo Vidurio Europoje, nors dėl to „tarsis su NATO partneriais ir Rusija“. JAV viceprezidentas akcentavo, kad „JAV ir Rusija gali nesutarti, tačiau gali kartu dirbti ten, kur jų interesai sutampa“.

Prieš grįždamas į Vašingtoną J.Bidenas vakar susitiko su Rusijos vicepremjeru Sergejumi Ivanovu. Tai buvo aukščiausio lygio toks susitikimas po naujojo JAV prezidento B.Obamos inauguracijos. Po derybų S.Ivanovas pareiškė, kad Maskva girdi „labai stiprų signalą, kurį siunčia naujoji JAV administracija“ dėl JAV ir Rusijos dialogo atkūrimo, ir vertina tai „labai pozityviai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų