REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Šveicarijos Davoso kurorte prasidėjo kasmetinis ekonomikos forumas. Tačiau šiam forumui būdingo spindesio nematyti. Pasaulį krečiant didžiausiai per 80 metų ekonomikos krizei, įtakingiausi pasaulio politikai, bankininkai, verslo rykliai ir įžymybės nelinkę švęsti.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė tema – krizė

Švęsti nėra laiko, reikia dirbti. Šių metų forumo devizas – „Formuojant pokrizinį pasaulį“. Kaip teigė kasmečio Davoso forumo sumanytojas, ekonomikos profesorius Klausas Schwabas, ši krizė neabejotinai pakeis pasaulį. „Mes esame krizės pusiaukelėje ir vis dar ją išgyvename. Bet turime pažvelgti į pasaulį po krizės. Ši krizė yra pereinamoji ir pasaulis po jos bus kitoks“, - pažymėjo K. Schwabas, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Tačiau dalis ekonomikos ekspertų teigia, kad forumas, kuriame sunku tikėtis vieningo sutarimo dėl krizės, vargu ar gali ką nors išspręsti, o juo labiau sustabdyti krizę. Pasak ekonomistų, pasaulio lyderiai turi susitvarkyti namuose, jiems gali padėti kompetentingi patarėjai ir vietos ekonomiką išmanantys ekspertai, tuo tarpu paskaitos ir kalbos apie recesijos ir krizės žalą šalių ekonomikai nieko nepakeis.

Savo ruožtu renginio organizatoriai gina forumą ir teigia, kad tai puiki galimybė pasaulio politikos ir verslo lyderiams bei nevyriausybinių organizacijų atstovams suvienyti jėgas ir kartu bandyti įveikti pasaulį užgriuvusį ekonominį sunkmetį. Vis dėlto jie pažymi, kad ekonomikos krizė ir su ja susiję klausimai neužgoš kitų pasaulinių problemų, tokių kaip vandens ir maisto trūkumas, klimato kaita ar kova su terorizmu.

REKLAMA
REKLAMA

Atsisako dalyvauti

Renginyje šiais metais žada dalyvauti kur kas mažiau dalyvių nei praėjusiais. Pirmiausia dėl to, kad dauguma bankų vadovų ir ekonomistų įtemptai dirba, taip pat daugelis finansinių institucijų priverstos taupyti ir į Davoso forumą siunčia mažiau atstovų.

Kelionę į Davosą jau atšaukė „Citigroup“ banko vadovas Vikramas Panditas, buvęs banko „Merrill Lynch“ vadovas Johnas Thainas ir Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris. Pastarasis pareiškė, kad jo valdomos valstijos biudžeto deficitas neleidžia jam dalyvauti forume. Taip pat į Davosą nevyko naujasis Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) iždo sekretorius Timothy Geithneris, o vietoj jo JAV prezidentas Barackas Obama į renginį nusiuntė savo vyriausiąjį patarėją nacionalinio saugumo klausimais Jamesą Jonesą ir JAV nacionalinės ekonomikos komisijos pirmininką Larry Summersą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtakingi svečiai

Nepaisant sumažėjusio dalyvių skaičiaus, forumas išlieka viena iš svarbiausių pasaulio lyderių susitikimo vietų. Šių metų forume dalyvauja valstybių ir vyriausybių vadovai iš 41 šalies. Iš viso į susitikimą pakviesta per 2500 ekspertų iš beveik 100 šalių.

Į susitikimą atvyko Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, kuris, pasak ekspertų, nedalyvaujant aukštiems JAV administracijospareigūnams, kartu su Kinijos atstovais yra vienas iš svarbiausių forumo dalyvių.

Taip pat į Davosą atvyko Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas, Europos centrinio banko vadovas Jeanas Claude'as Trichet, Japonijos finansų ministras Shoichi Nakagawa, buvęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofi Annanas, Pietų Afrikos Respublikos finansų ministras Trevoras Manuelis, Pasaulio banko viceprezidentas ir vyriausiasis ekonomistas Justinas Yifu Linas, G8 šalių centrinių bankų vadovai ir 2500 ekonomikos ekspertų iš beveik 100 pasaulio šalių. Taip pat forume dalyvauja Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

REKLAMA

Nebus daugelio įžymybių

Šių metų suvažiavime nebus daugelio pasaulio kino ir muzikos žvaigždžių, kurie ankstesniais metais buvo kviečiami į forumą. Šiais metais kvietimų negavo tokios Holivudo žvaigždės kaip Angelina Jolie ir Sharon Stone, taip pat airių roko grupės U2 lyderis Bono, žinomas kaip vienas aktyviausių kovotojų už skurdo mažinimą pasaulyje. „Bono šiuo metu turi daug darbo. Jam reikia baigti naują albumą“, - sakė forumo atstovas spaudai Markas Adamsas.

Tačiau kelios pasaulio įžymybės vis dėlto buvo pakviestos. Kaip teigė M. Adamsas, į renginį buvo pakviestas dainininkas Peteris Gabrielis, kovųmenų meistras ir aktorius Jetas Le, taip pat Indijos kino žvaigždė Amitabhas Bachchanas. Kaip teigė organizatoriai, šiais metais buvo siekiama į renginį pakviesti kuo daugiau žvaigždžių iš skirtingų pasaulio regionų.

REKLAMA

Kartu M. Adamas pažymėjo, kad įžymybių ir kitų forumo dalyvių laukia ne linksmybės, o daug darbo. Forumas turėtų trukti iki vasario 1 d., o dalyvių laukia 230 plenarinių posėdžių, seminarų ir apskritųjų stalų, taip pat dvišalių susitikimų, kuriuose bus diskutuojama įvairiomis temomis, nuo klimato kaitos iki terorizmo pavojaus. Danijos ministras pirmininkas Andersas Foghas Rasmussenas vienoje iš sesijų žada pristatyti Kopenhagoje vyksiančios konferencijos dėl klimato kaitos programą.

Saugumas garantuotas

Savo ruožtu policijos pareigūnai teigė, kad forumo ramybę užtikrina didžiulės saugumo pajėgos. Mieste ir aplink jį dislokuota kariuomenė. Visos saugumo išlaidos sudaro 7 mln. JAV dolerių (18,2 mln. litų). Vis dėlto antiglobalistų organizacijos prašė leidimo Davose ir Ženevoje organizuoti demonstracijas, tačiau jų prašymas rengti demonstraciją Ženevoje buvo atmestas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų