REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV trečiadienį įteikė oficialų pasiūlymą Rusijai bendradarbiauti kuriant priešraketinės gynybos skydą Centrinėje Europoje, praneša CNN.

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad toks pasiūlymas padės sumažinti tarp dviejų šalių tvyrančią įtampą, kuri pasiekė bene aukščiausią lygį nuo pat Šaltojo karo pabaigos. Be to, viliamasi, kad amerikiečių pasiūlymai bendradarbiauti sulaikys Rusiją nuo pasitraukimo iš konvencinės ginkluotės dislokavimą Europoje reglamentuojančios sutarties.

REKLAMA

Nei JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice, nei Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas JAV pasiūlymo detalių neatskleidė. Anonimiškai sutikęs kalbėti JAV valstybės departamento pareigūnas pareiškė, kad pasiūlymuose Rusijai kalbama apie JAV, Rusijos bei NATO raketinės gynybos sistemų integravimą, kuris padėtų išplėsti tiek Vakarų, tiek pačios Rusijos saugumą. Be to, Rusijos ekspertams būtų leidžiama reguliariai inspektuoti Lenkijoje įkurtą raketų bazę. O svarbiausia, raketos perėmėjos nebūtų aktyvuotos tol, kol nebūtų aiškaus signalo, kad Iranas gali pasiekti Europą su savo balistinėmis raketomis.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad Rusija į tokius pasiūlymus žiūri pozityviai, tačiau pageidauja, kad būtų pasirašyta detalizuota sutartis, kurioje būtų išsamiai išdėstytos aplinkybės, kada galima aktyvuoti raketų perėmėjų bazę. Manoma, kad JAV atsisakys pasirašyti tokį susitarimą.

Kaip žinia, JAV rengiasi Lenkijoje įkurdinti raketų perėmėjų bazę, o Čekijoje radarų sistemą. Rusija iki šiol tokiems planams įnirtingai priešinosi. Nors JAV teigia, kad priešraketinės gynybos sistema visų pirma siekiama apsisaugoti nuo tokių priešiškų valstybių kaip Iranas keliamo pavojaus, tačiau Kremlius mano, kad sistema gali būti panaudota ir apsisaugant nuo Rusijos raketų, o tai neva sukeltų grėsmę paties Rusijos branduolinio atgrasymo mechanizmo egzistavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų