REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstančiai žmonių visoje Rusijoje šį savaitgalį nepabūgo policijos smurto ir gresiančių teisinių veiksmų, suteikdami simbolinę pergalę įkalintam opozicionieriui Aleksejui Navalnui, kurio konfrontacija su Kremliumi, pasak vieno analitiko, turėtų užsitęsti ir būti labai rizikinga.

Tūkstančiai žmonių visoje Rusijoje šį savaitgalį nepabūgo policijos smurto ir gresiančių teisinių veiksmų, suteikdami simbolinę pergalę įkalintam opozicionieriui Aleksejui Navalnui, kurio konfrontacija su Kremliumi, pasak vieno analitiko, turėtų užsitęsti ir būti labai rizikinga.

REKLAMA

Didžiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas buvo įkalintas sausio viduryje, vos sugrįžęs į tėvynę iš Vokietijos, kur penkis mėnesius gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Dėl šio apnuodijimo jis kaltina Rusijos prezidentą.

Tačiau net būdamas už grotų 44 metų kovotojas su korupcija sugebėjo užsidirbti taškų savo kovoje su Kremliumi.

Jam ne tik pavyko sukviesti tūkstančius žmonių į šeštadienį visoje Rusijoje vykusius protestus, bet taip pat per mažiau nei savaitę surinkti daugiau nei 85 mln. peržiūrų internete, paskelbus tyrimą apie prabangų kompleksą Juodosios jūros pakrantėje, pasak jo, priklausantį V. Putinui.

REKLAMA
REKLAMA

Kremlius, neseniai vadinęs A. Nalvaną „nieko nedominančiu tinklaraštininku“, dabar buvo priverstas atremti jo smūgius. 

Pirmadienį V. Putinas pareiškė, kad reportaže minimas kompleksas nepriklauso nei jam, nei jo šeimos nariams, o Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sekmadienį pasmerkė savaitgalį vykusius protestus.

REKLAMA

„Pasirodė mažai žmonių, daug žmonių balsuoja už Putiną“, – sakė D. Peskovas interviu valstybinei televizijai „Rossija 1“.

Nors valdžia nepripažįsta, tačiau A. Navalno paskatintas protestų judėjimas tikrai nėra nereikšmingas.

Artėjant rugsėjo mėnesį įvyksiantiems parlamento rinkimams, opozicionierius siekia paramos nuverčiant valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“, kurios reitingai pastaraisiais metais smuko.

Jokios „euforijos“

A. Navalno bendražygis Leonidas Volkovas savo komentaruose naujienų agentūrai AFP šeštadienio protestus pavadino „istoriniais“.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau socialiniuose tinkluose jis paskelbė apie kitą sekmadienį vidurdienį organizuojamus protestus visoje šalyje.

Carnegie (Karnegio) strateginių studijų centro Maskvoje politikos analitikas Andrejus Kolesnikovas nesitiki, kad protestų nuotaikos greitai išsisklaidys.

Visgi jis perspėjo opoziciją nepulti į „euforiją“.

„Režimas turi didelius išteklius, kad išgyventų, įskaitant vis dar abejingą gyventojų daugumą“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

L. Volkovas taip pat pripažino, kad kova bus „sunki“, ir kad prasidėjus protestams pradėjo suktis Rusijos teisėsaugos mašina.

Po to, kai policija sulaikė rekordinį skaičių – per 3,7 tūkst. žmonių – 125 miestuose, vietos žiniasklaida pranešė, kad iki pirmadienio ryto tyrėjai pradėjo virtinę baudžiamųjų bylų dėl smurto prieš teisėsaugos pareigūnus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau pirmadienį buvo paskelbta pirma bausmė protestuotojui – 10 parų arešto, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

„Politiniai pedofilai“

Padėti A. Navalnui išvengti kalėjimo bausmės besitikintiems protestuotojams patiems gresia bausmės.

Vasario 2 dieną teismas nagrinės Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) Maskvos valdybos pateiktą prašymą 2014 metais A. Navalnui skirtą trejų metų ir šešių mėnesių lygtinę laisvės atėmimo bausmę pakeisti realiu laisvės atėmimu už tai, kad jis pažeidė lygtinės bausmės sąlygas, nes gydydamasis Vokietijoje dukart per mėnesį neužsiregistruodavo atitinkamose institucijose.

REKLAMA

Be to vasario 5 dieną bus nagrinėjama A. Navalnui iškelta byla dėl kaltinimų Antrojo pasaulinio karo veterano apšmeižimu.

Prokurorai taip pat gali iškelti su korupcija kovojančiam aktyvistui baudžiamąją bylą dėl įtarimų, kad jis neteisėtai pasisavino beveik 4 mln. dolerių, paaukotų jo organizacijoms.

Tuo metu, kai A. Navalno komanda kviečia dalyvauti savaitgalio protesto akcijose, valdžios pareigūnai didina spaudimą interneto platformoms. 

Ypač valdžią užrūstino vaizdo įrašų bendrinimo programa „TikTok“, itin populiari tarp paauglių. Joje prieš savaitgalio demonstracijas buvo išplatinta tūkstančiai rengiamus protestus palaikančių vaizdo įrašų.

REKLAMA

Protestų išvakarėse sunkius nusikaltimus tiriantis Tyrimų komitetas pradėjo tyrimą dėl „nepilnamečių kurstymo dalyvauti neteisėtoje veikloje, kuri gali sukelti pavojų jų gyvybėms“.

Vyriausybė laikosi pozicijos, kad A. Navalnas su socialinių tinklų pagalba manipuliuoja Rusijos jaunimu, siekdamas politinių tikslų.

Rusijos valdžios propagandos ruporu vadinamas populiarus televizijos laidų vedėjas Dmitrijus Kiseliovas sekmadienį žiūrimiausiu laiku rodomoje savo laidoje apkaltino A. Navalną kuriant savo „propagandą taip, kad tarp jo rėmėjų yra daug paauglių ir vaikų“.

D. Kiseliovas, kuriam Vakarai taiko sankcijas, A. Navalną ir jo komandą  pavadino „politiniais pedofilais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų