REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas šiaurės korėjiečių diplomatas, laikinai ėjęs ambasadoriaus Kuveite pareigas, su šeima pabėgo į Pietų Korėją, pirmadienį pranešė žiniasklaida.

Vienas šiaurės korėjiečių diplomatas, laikinai ėjęs ambasadoriaus Kuveite pareigas, su šeima pabėgo į Pietų Korėją, pirmadienį pranešė žiniasklaida.

REKLAMA

Ryu Hyun-woo pasiekė šią šalį ir pasiprašė prieglobsčio dar 2019 metų rugsėjį, tačiau jo atvykimas iki šiol buvo laikytas paslaptyje, nurodė dienraštis „Maeil Business Newspaper“.

Apie 30 tūkst. šiaurės korėjiečių, dažniausiai kirsdami mažiau saugomą Kinijos sieną, pabėgo nuo skurdo ir komunistinio režimo represijų ir apsigyveno kapitalistiniuose pietuose.

Aukšto rango pareigūnų pasitraukimo atvejų pasitaiko retai. Vis dėlto du mėnesiai iki Ryu Hyun-woo atvykimo į Pietų Korėją buvęs laikinasis šiaurės korėjiečių ambasadorius Italijoje Jo Song Gilas paprašė Seulo suteikti jam prieglobstį.

„Nusprendžiau pasitraukti, nes norėjau pasiūlyti savo vaikui geresnę ateitį“, – Ryu Hyun-woo citavo „Maeil Business Newspaper“.

REKLAMA
REKLAMA

Jis tapo laikinuoju ambasadoriumi Kuveite 2017 metų rugsėjį, kai ši Persijos įlankos šalis išsiuntė pasiuntinį So Chang Siką, pradėjusi taikyti JT rezoliuciją dėl Pchenjano ginklų programų.

REKLAMA

Pranešama, kad Ryu Hyun-woo yra Šiaurės Korėjos lyderių slaptas lėšas valdančio 39-ojo biuro buvusio vadovo Jon Il Chuno žentas.

Dar vienas aukšto rango perbėgėlis Tae Yong-ho, 2016 metais pasitraukęs iš Šiaurės Korėjos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje pavaduotojo posto ir pernai išrinktas Pietų Korėjos opozicijos parlamentaru, pavadino Ryu Hyun-woo Pchenjano „aukščiausio elito“ atstovu.

Įstatymų leidėjas pridūrė: „Kad ir koks privilegijuotas būtų jūsų gyvenimas Šiaurės Korėjoje, jūsų mąstysena pasikeičia, kai išvykstate į užsienį ir pradedate lyginti.“

REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėja reaguodama į koronaviruso pavojų sugriežtino savo sienų apsaugą – taigi, į pietinę kaimynę atvykstančių žmonių srautas praėjusiais metais gerokai sumažėjo.

Vis tik Tae Yong-ho pabrėžė, jog Pchenjano režimo lyderis Kim Jong Unas „nesugebės amžinai sulaikyti nuo išvykimo į Pietų Korėją laisvės išsiilgusių šiaurės korėjiečių“.

Abiejų Korėjų santykiai yra smarkiai atšalę nuo 2019 metų, kuomet žlugo Hanojuje vykęs Kim Jong Uno susitikimas su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu, jiems nepavykus susitarti, ko Pchenjanas turėtų atsisakyti mainais į tarptautinių sankcijų švelninimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų