REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai beveik kiekvieno, kas rytą važiuojančio į darbą, svajonė, ar bent jau tų, kuriems trūksta vaizduotės svajoti apie darbą iš namų: įsėdi į automobilį, patogiai įsitaisai ir snaudi, kol tavo automobilis nuveža tave į darbą.

Tai beveik kiekvieno, kas rytą važiuojančio į darbą, svajonė, ar bent jau tų, kuriems trūksta vaizduotės svajoti apie darbą iš namų: įsėdi į automobilį, patogiai įsitaisai ir snaudi, kol tavo automobilis nuveža tave į darbą.

REKLAMA

Mes vis dar esame toli nuo komercinių savaeigių automobilių, kurie gatvėmis galės riedėti be žmogaus priežiūros. Kelios didelės kompanijos yra sakiusios, kad jos jau arti finišo linijos, o prognozės, kuomet ši idėja taps realybe, svyruoja nuo 2018 m. (praleidote savo terminą, „General Motors“) iki 2030 m.

Elonas Muskas, kompanijos „Tesla“ generalinis direktorius, manė, kad visiškai savaeigį automobilį pristatys dar iki 2020 m.

Kaip praneša „Wired“, vienoje tinklalaidėje E. Muskas sakė: „Manau, kad šiemet pabaigsime kurti pilnai savaeigę transporto priemonę. Tai reiškia, kad automobilis galės susirasti jus parkavimo aikštelėje, privažiuoti prie jūsų ir nugabenti ten, kur norite, be jokio jūsų įsikišimo.“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nors šis pažadas kelia susižavėjimą, dabartiniai modeliai to padaryti negali. Bet tai nesustabdė vieno vyro, kuris, kaip panašu, miegodamas greitkeliu nuvažiavo mažiausiai 48 km.

REKLAMA

„ABC7 Eyewitness News“ gautame vaizdo įraše užfiksuotas „Tesla“ automobilis, važiuojantis vienu judriausiu keliu pietinėje Kalifornijoje – 405 greitkeliu – kol jo vairuotojas, pilnai atsilošęs sėdynėje, atrodo, miega.

„Supratau, kad jis miega“, – „NBC Los Angeles“ sakė įvykio liudininkas Shawnas Miladinovichas. „Akys užmerktos, rankos net neliečia vairo“, – pasakojo vyras.

Vaizdo įraše matyti, kad neatpažintas vyras buvo kažką pritvirtinęs prie automobilio vairo, kad veiktų „Autopilot“ sistema. Jeigu automobilis aptinka, kad vairuotojas atitraukė rankas nuo vairo, įsijungia saugumo sistemos signalas, liepiantis laikyti vairą.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu jam miegant tas mažas daiktas nukristų nuo vairo, jis tikriausiai rėžtųsi į kitą automobilį važiuodamas 100 km/h greičiu“, – sakė S. Miladinovichas.

Nors vairuotojai aiškiai pasitiki automobilių „Autopilot“ sistema, „Tesla“ teigia, kad jų transporto priemonės dar nėra paruoštos veikimui be žmogaus, todėl jis visuomet turi išlikti budrus.

„Nors „Autopilot“ buvo sukurta tolimesniam tobulėjimui, dabar tai nėra pilnai savaeigė sistema, – teigiama „Tesla“ interneto svetainėje, – šia funkcija galima naudotis, jeigu vairuotojas yra sutelkęs savo dėmesį į kelią, laiko savo rankas ant vairo ir yra pasiruošęs bet kurio metu perimti automobilio valdymą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabartinė „Autopilot“ funkcija reikalauja aktyvios vairuotojo priežiūros ir nepaverčia automobilio autonomišku.“

Tai nėra pirmas kartas, kuomet „Tesla“ transporto priemonių „Autopilot“ funkcija yra naudojama ne pagal paskirtį. Praeitą mėnesį Elonas Muskas sureagavo į vaizdo įrašą, patalpintą pornografijos svetainėje, vaizduojantį besimylinčią porą, kurią vežioja automobilis su įjungta „Autopilot“ funkcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų