REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas pirmadienį tebelaikomas Maskvos policijoje po jo dramatiško sulaikymo sostinės oro uoste, o vis daugiau Vakarų lyderių prisijungia prie raginimų jį nedelsiant paleisti.

Rusijos opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas pirmadienį tebelaikomas Maskvos policijoje po jo dramatiško sulaikymo sostinės oro uoste, o vis daugiau Vakarų lyderių prisijungia prie raginimų jį nedelsiant paleisti.

REKLAMA

Tuo metu Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas sako, kad tokia savo reakcija jie siekia nukreipti dėmesį nuo „krizės“ Vakaruose.

Balsingiausiam prezidento Vladimiro Putino kritikui vis dar neleidžiama susitikti su savo advokate, praėjus keliolikai valandų po to, kai jis buvo sulaikytas iškart po to, kai grįžo iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po mėginimo jį nunuodyti.

Šis sulaikymas išprovokavo Vakarų pasmerkimo bangą, o užsienio vyriausybės ir aktyvistai ragino Kremlių paleisti A. Navalną.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pirmadienį pareiškė, jog „visiškai nesuprantama“, kad Rusijos valdžia sulaikė A. Navalną vos grįžusį, ir sakė, kad Maskva turi „nedelsiant“ paleisti Kremliaus kritiką.

REKLAMA

A. Navalnas „priėmė sąmoningą sprendimą sugrįžti į Rusiją, nes laiko ją savo asmeniniais ir politiniais namais“, sakė H. Maasas.

Ankstų pirmadienį vienas artimas A. Navalno bendražygis Leonidas Volkovas pranešė, kad politikas laikomas sostinės Chimkų priemiesčio policijos nuovadoje ir kad vienai iš jo teisininkų komandos narių turėtų būti leista su juo susitikti.

A. Navalnas buvo sulaikytas Maskvos Šeremetjevo oro uoste nepraėjus nė valandai po to, kai ten nusileido jo lėktuvas, atskridęs iš Vokietijos.

Berlyne jis gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti Federalinė saugumo tarnyba (FSB) V. Putino nurodymu.

REKLAMA
REKLAMA

„Negailestinga kampanija“

Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, kelių Bendrijos valstybių vyriausybės, Kanada, Jungtinė Karalystė ir išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno aukšto rango patarėjas iškart paragino Maskvą nedelsiant paleisti A. Navalną. Kai kurios ES narės paragino imtis naujų sankcijų prieš Rusiją.

Prie šių raginimų prisijungė ir žmogaus teisių gynimo organizacijos. „Amnesty International“ paskelbė A. Navalną sąžinės kaliniu ir apkaltino Rusijos valdžią, kad ji vykdo „negailestingą kampaniją“, siekdama jį nutildyti.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis sekmadienį pasmerkė A. Navalno sulaikymą kaip „nepriimtiną“, o Prancūzijos URM sakė, kad jo sulaikymas „kelia labai didelį nerimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britų diplomatijos vadovas Dominicas Raabas pirmadienį irgi pasmerkė „pasibaisėtiną“ A. Navalno sulaikymą bei paragino jį paleisti.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova savo ruožtu sekmadienį atsikirto Vakarų lyderiams ragindama „gerbti tarptautinę teisę“ ir „spręsti problemas savo pačių šalyse“.

S. Lavrovas pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė: „Matome, kaip dabar griebtasi vakarykštės naujienos apie Navalno grįžimą į Rusijos Federaciją, tiesiog justi, kad komentarai ateina su tokiu džiaugsmu, tarsi nukopijuoti. Su džiaugsmu, nes tai, regis, leidžia Vakarų politikams galvoti, kad jie sugebės taip nukreipti dėmesį nuo giliausios krizės, kurioje atsidūrė liberalaus vystymosi modelis.“

REKLAMA

Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba nurodė, kad A. Navalnas ieškomas, nes pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Tarnyba nurodė, kad „jis bus laikomas suimtas“ iki teismo sprendimo.

A. Navalno įkurtas Kovos su korupcija fondas (FBK) savo ruožtu pirmadienį pareiškė, kad policija jį sulaikė neteisėtai, ir pabrėžė, jog jam neleidžiama susitikti su savo advokatais.

„Navalnas yra Rusijos pilietis. Jis buvo neteisėtai sulaikytas. Pas jį neleidžia advokatų“, – tviteryje parašė FBK.

44 metų A. Navalnas blogai pasijuto rugpjūtį skrydžio iš Sibiro į Maskvą metu, o po poros dienų komos būklės buvo nuskraidintas į Vokietiją gydyti.

Vakarų ekspertai nustatė, kad Kremliaus kritikas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Maskva neigia kaip nors prisidėjusi prie šio išpuolio, o rusų tyrėjai tvirtina, kad nėra jokio pagrindo inicijuoti tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų