REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Navalną sulaikė pareigūnai: „Aš visiškai nebijau“

į Navalno sulaikymą sureagavo Nausėda, Šimonytė ir Landsbergis

Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas sekmadienio vakarą grįžo į Maskvą iš Vokietijos. Oro uoste jį išsivedė teisėsaugos pareigūnai.

Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas sekmadienio vakarą grįžo į Maskvą iš Vokietijos. Oro uoste jį išsivedė teisėsaugos pareigūnai.

REKLAMA

Pagal skrydžio planą, iš Vokietijos skridęs lėktuvas turėjo leistis Vnukovo oro uoste, į jį gausiai susirinko A. Navalno rėmėjai ir žiniasklaida, tačiau lėktuvas buvo nukreiptas į Šeremetjevo tarptautinį oro uostą.

„Aš visiškai nebijau. Esu tikras, kad viskas sufabrikuota“, – oro uoste kalbėjo A. Navalnas. Jo pasisakymą transliavo televizija „Dožd“.

A. Navalnas sakė nebijantis grižti į Rusiją, nes čia jį nori apkaltinti tuo, dėl ko Europos Žmogaus Teisių Teismą jį paskelbė teisiu, juolab „Putinas sakė – kam jis reikalingas“, o „suimti manęs nėra už ką“.

Vėliau A. Navalnas nuėjo iki pasų kontrolės, kur jo laukė policininkai. Po kelias minutes vykusio pasikalbėjimo su pareigūnais, kurių vadovas bandė provokuoti A. Navalną nepaklusti, tačiau perspėjo apie galimą jėgos panaudojimą prieš jį, apsauginės kaukės nedėvintis A. Navalnas atsisveikino su žmona ir buvo taikiai išvestas. Jo advokatei nebuvo leista eiti kartu.

REKLAMA
REKLAMA

„Aleksejų pasienyje išsivedė policijos pareigūnai, nepaaiškinę priežasties. Advokatui nebuvo leista eiti su juo“, – pranešė A. Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš.

REKLAMA

Prieš skrydį Rusijos teisėsauga perspėjo, kad 44 metų A. Navalnui Rusijoje gresia areštas. Rusijos policija Vnukovo oro uoste sekmadienį sulaikė keturis A. Navalno rėmėjus.

A. Navalnas Vokietijoje kelis mėnesius buvo gydomas po mėginimo jį nunuodyti. A. Navalnas sako, kas jį bandė nunuodyti FSB Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu.

Rusijos kalėjimų tarnyba sako, kad atvykusiam į Maskvą A. Navalnui gali grėsti kalėjimas už tai, kad jis pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA

EVT pirmininkas Ch. Michelis: A. Navalno sulaikymas yra „nepriimtinas“

uropos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis sekmadienį pasmerkė Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sulaikymą kaip „nepriimtiną“ ir paragino Rusijos institucijas nedelsiant jį paleisti.

A. Navalnas sekmadienio vakarą buvo sulaikytas Maskvos oro uoste, kai grįžo į tėvynę iš Vokietijos.

„Aleksejaus Navalno sulaikymas atvykus į Maskvą yra nepriimtinas. Raginu Rusijos institucijas nedelsiant jį paleisti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ch. Michelis.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis taip pat paragino paleisti opozicionierių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rusijos institucijos privalo gerbti Aleksejaus Navalno teises ir nedelsiant jį paleisti. Teismų sistemos politizavimas yra nepriimtinas“,– tviteryje parašė J. Borrellas. 

Lietuva ragina įvesti ES sankcijas Rusijai dėl A. Navalno sulaikymo

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad Europos Sąjunga turėtų svarstyti sankcijas Rusijai dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sulaikymo Maskvos oro uoste jam grįžus iš Vokietijos.

„Lietuva nedelsiant kels klausimą dėl galimo Europos Sąjungos atsako ir naujų sankcijų Rusijai dėl A. Navalno sulaikymo ir persekiojimo“, – pranešime spaudai teigė ministras.

Jis taip pat paskelbė bendrą pareiškimą su Latvijos ir Estijos kolegomis, kur paragino ES „svarstyti ribojamųjų priemonių įvedimą“.

REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime pabrėžiama, kad Rusijos sprendimas sulaikyti A. Navalną prasilenkia su civilizuotos teisinės valstybės ir Europos Tarybos įtvirtintais žmogaus teisių principais.

„Ministerija šiuos Rusijos teisėsaugos institucijų veiksmus vertina kaip dalį oficialiosios Maskvos inicijuotos A. Navalno persekiojimo ir sunaikinimo kampanijos. Panašu, kad A. Navalnas, išdrįsęs mesti iššūkį valdžiai, padarė dar vieną Maskvos akyse nedovanotiną klaidą – liko gyvas ir dar daugiau – paskelbė, kas į jį pasikėsino“, – teigiama URM pareiškime.

A. Navalno areštą pasmerkė ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda bei premjerė Ingrida Šimonytė.

REKLAMA

„Pasibaisėtinas Rusijos opozicijos lyderio A. Navalno areštas jam tik ką sugrįžus namo yra tik dar vienas Kremliaus pastangų sistemingai piktnaudžiauti žmogaus teisėmis ir demokratinėmis laisvėmis įrodymas. Vakarų demokratijos to neturi toleruoti“, – tviteryje parašė G. Nausėda.

„Jei kas nors dar turėjo iliuzijų dėl Kremliaus sveiko proto, jos turėjo išnykti dabar, kai visas pasaulis stebi transliaciją iš Šeremetjevo“, – tviteryje parašė I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų