REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as telefonu pasveikino iš jo postą netrukus perimsiančią Kamalą Harris, pranešė du apie pokalbį žinantys asmenys. 

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as telefonu pasveikino iš jo postą netrukus perimsiančią Kamalą Harris, pranešė du apie pokalbį žinantys asmenys. 

REKLAMA

Kiek žinoma, tai pirmasis kontaktas tarp renkamų kadenciją baigiančios ir naujosios administracijos pareigūnų. Prezidentas Donaldas Trumpas su išrinktuoju prezidentu Joe Bidenu nebendrauja ir ne kartą kvestionavo jo pergalės rinkimuose teisėtumą.

Tačiau M. Pence'as netikėtai tapo J. Bideno gynėju. Praėjusią savaitę Kongresui tvirtinant Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatus, posėdžiui pirmininkavęs viceprezidentas nepasidavė D. Trumpo spaudimui užginčyti sprendimą, kad rinkimus laimėjo demokratas. 

M. Pence'as taip pat ketina dalyvauti sausio 20 d. įvyksiančioje J. Bideno inauguracijoje. D. Trumpas tą padaryti atsisako. 

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš žmonių, susipažinusių su ketvirtadienio popietę įvykusio pokalbio telefonu turiniu, sakė, kad M. Pence'as pasveikino K. Harris ir pasiūlė jai pagalbą. Asmuo papasakojo apie šį privatų pokalbį su sąlyga, kad nebus skelbiama jo pavardė.

REKLAMA

M. Pence'as paskambino K. Harris likus mažiau nei savaitei iki naujojo prezidento inauguracijos ir praėjus šiek tiek daugiau nei savaitei po D. Trumpo šalininkų įsiveržimo į Kapitolijų.

D. Trumpui po pralaimėjimo rinkimuose beveik nesirodant viešumoje, o M. Pence'as atlieka daugelį iškilmingų prezidentūros pareigų. Be kita ko, viceprezidentas ketvirtadienio vakarą aplankė Kapitolijaus pastatą šiuo metu saugančius Nacionalinės gvardijos karius.

Skambutis pareigas perimsiančiam pareigūnui – viena iš mandagumo tradicijų, kurių nesilaiko D. Trumpas. 2008 metais tuometinis viceprezidentas Dickas Cheney paskambino J. Bidenui naktį, kai paaiškėjo rinkimų laimėtojas, ir pasveikino jį su pergale. D. Cheney pakvietė J. Bideną su žmona Jill prieš 2009 metų sausį įvykusią inauguraciją apžiūrėti viceprezidento rezidencijos JAV karinio jūrų laivyno observatorijos teritorijoje.  

REKLAMA
REKLAMA

Ar M. Pence'as pakvies K. Harris – neaišku. Po praėjusios savaitės įsiveržimo į Kapitolijų didelėje Vašingtono dalyje sustiprintas saugumas, o teisėsaugos pareigūnai įspėjo, kad prieš J. Bideno inauguraciją gali kilti daugiau smurto. 

J. Bidenas sakė sveikinantis D. Trumpo sprendimą nedalyvauti jo inauguracijoje, bet pridūrė, jaustųsi pagerbtas, jei joje bus M. Pence'as. Pasak išrinktojo prezidento, svarbu išlaikyti „istorinį precendentą“ ir taikiai perduoti valdžią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų