REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinis „Modernos“ direktorius teigia, kad koronaviruso vakcina užkerta kelią infekcijai bent porai metų – tokiam laikotarpiui, teigiama, susidaro imunitetas. Taip pat pranešama, kad „Modernos“ vakcina apsaugo ir nuo naujų koronaviruso atmainų.

Generalinis „Modernos“ direktorius teigia, kad koronaviruso vakcina užkerta kelią infekcijai bent porai metų – tokiam laikotarpiui, teigiama, susidaro imunitetas. Taip pat pranešama, kad „Modernos“ vakcina apsaugo ir nuo naujų koronaviruso atmainų.

REKLAMA

„Moderna“ deklaravo, kad jų vakcina nuo Covid-19 apsaugo žmones bent porą metų. Generalinis „Modernos“ direktorius Stephanas Bancelis, kalbėdamas finansinių paslaugų grupės „Oddo BHF“ organizuotame renginyje, teigė, kad anksčiau atlikti tyrimai, siekiantys nustatyti, kuriam laikui vakcina apsaugo nuo koronaviruso, parodė, kad injekcija veikia ilgiau nei mėnesį ar du.

Nauji įmonės tyrimai rodo lėtą antikūnų kiekio mažėjimą, tačiau Bancelis sako, kad vakcina vis tiek bus veiksminga užkertant kelią infekcijai mažiausiai dvejus metus.

REKLAMA
REKLAMA

Apsauga turėtų išlikti porai metų

JAV vis praneša apie rekordiškai daug mirčių nuo koronaviruso. Šalyje ir toliau plinta nauja, daug lengviau perduodama koronaviruso atmaina.

REKLAMA

„Moderna“ vakcina buvo sukurta bendradarbiaujant su Nacionaliniu sveikatos institutu.

Vakcina naudoja dalį patogeno genetinio kodo, vadinamo pranešėjo RNR arba mRNR, kad priverstų kūną atpažinti koronavirusą ir jį užpulti žmogui užsikrėtus.

Egzaminuotojas, vadinamas mRNR-1273, apgauna kūną gamindamas kai kuriuos virusinius baltymus, kuriuos atpažįsta imuninė sistema ir sukuria gynybinį atsaką.

Klinikinių tyrimų duomenimis, vakcina, kuri vartojama dviem dozėmis, kai antra injekcija atliekama po keturių savaičių, yra 94,1 proc. veiksminga užkertant kelią COVID-19, ir 100 proc. veiksminga sunkių ligų prevencijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Modernos“ vakciną patvirtino JAV ir Kanada bei Europos Komisija. Ji kol kas nepatvirtinta Didžiojoje Britanijoje.

Bancelis atkreipė dėmesį į tai, kiek mokslininkų ir reguliuotojų abejoja COVID-19 injekcijų apsaugos trukme, nes vakcinų kūrimas ir farmakologinis budrumas paprastai reikalauja daugiau nei vienerių metų.

„Blogiausias scenarijus, apie kurį buvo kalbama žiniasklaidoje pavasarį, kad vakcina gali būti efektyvi tik porą mėnesių, gali būti išmetamas. Vakcinos generuojamas antikūnų irimas žmonių kūnuose vyksta labai lėtai... Mes tikime, kad potenciali apsauga išliks porą metų“, – sakė Bancelis.

JAV plinta nauja atmaina

JAV kyla nauja „super-koronaviruso“ atmainų grėsmė. Mažiausiai 64 žmonės užsikrėtė nauja koronaviruso atmaina, kuri paskatino paskelbti trečią karantiną Didžiojoje Britanijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nauja atmaina, žinoma kaip B 1.1.7., buvo atrasta mažiausiai 8 JAV valstijose ir 33 kitose šalyse. Dar kita koronaviruso forma aptikta Pietų Afrikoje, kuri paplito Didžiojoje Britanijoje bei keliose kitose valstybėse.

Ekspertai mano, kad vakcinos tikriausiai veiks prieš abu variantus, tačiau tokiu greičiu šios lengviau užkrečiamos mutantų formos gali lengvai pralenkti JAV skiepijimo pastangas, jei jos pradės plačiai plisti.

Bancelis teigė, kad jo įmonė šiuo metu vykdo tyrimus, kurie įrodys, kad „Moderna“ vakcina padeda apsaugoti žmones nuo abiejų naujų koronaviruso atmainų. Be to, Amerikoje ir toliau daugėja atvejų bei mirčių nuo senosios, pačios pirmosios koronaviruso formos.

REKLAMA

Antrą dieną iš eilės JAV nustatė rekordiškai daug mirčių nuo koronaviruso – 3865, pagerindami ankstesnį 3775 mirčių rekordą, pasiektą trečiadienį.

Visuomenės sveikatos ekspertai teigia, kad šie rekordai tik dar labiau skatina paspartinti nacionalinį vakcinavimą JAV, nes kol kas paskiepyta tik 5,3 mln. žmonių.

Šis skaičius yra labai mažas, palyginus su 20 milijonų žmonių, kuriuos D. Trumpo administracija tikėjosi paskiepyti iki Naujųjų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų