REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Heidi Neckelmann sako, kad jos „geriausias draugas“ ir partneris, su kuriuo buvo net 28-erius metus, 56-erių akušeris Gregoris Michaelas, buvo aktyvus, sveikas ir neturėjo jokių sveikatos sutrikimų. Tačiau visai neseniai vyras mirė nuo priepuolio, kurį sukėlė staiga išsivystęs retas autoimuninis sutrikimas: jo kūnas pradėjo naikinti kraujyje esančius kūnelius – trombocitus, padedančius kraujui krešėti.

Heidi Neckelmann sako, kad jos „geriausias draugas“ ir partneris, su kuriuo buvo net 28-erius metus, 56-erių akušeris Gregoris Michaelas, buvo aktyvus, sveikas ir neturėjo jokių sveikatos sutrikimų. Tačiau visai neseniai vyras mirė nuo priepuolio, kurį sukėlė staiga išsivystęs retas autoimuninis sutrikimas: jo kūnas pradėjo naikinti kraujyje esančius kūnelius – trombocitus, padedančius kraujui krešėti.

REKLAMA

Sutrikusi Heidi, 58-erių, mano, kad jo sveikata galėjo pablogėti pasiskiepijus, tačiau kol kas tiriamos visos įmanomos versijos.

„Jo sveikata buvo gera. Jis nerūkė ir, nors retkarčiais vartodavo alkoholį, tai darydavo tik bendraudamas su žmonėmis. Jis sportavo, mes turėjome baidares, jis žvejodavo jūroje, – pasakojo moteris. – Patekus į ligoninę, jį tyrė dėl visų įmanomų ligų, net vėžio, tačiau nebuvo rasta jokių kitų sutrikimų.“

Trečiadienį, portalui „DailyMail.com“ „Pfizer“ sakė, kad jie žino apie daktaro G. Michaelo „labai neįprastą“ mirtį ir šiuo metu atlieka tyrimą. Tačiau jų atstovas teigė: „Šiuo metu mes nemanome, kad tai susiję su vakcina.“

REKLAMA
REKLAMA

Po injekcijos, Gregoris nepatyrė jokios staigios reakcijos, tačiau po trijų dienų, būdamas duše ant savo kojų bei rankų pastebėjo raudonas dėmeles, kurios susidaro po oda išsiliejus kraujui.

REKLAMA

Vyras buvo paguldytas į Majamio Byče esantį „Mount Sinai“ medicinos centrą, kuriame jis dirbo ir buvo paskiepytas naująja vakcina. Ten daktarai vyro kraujyje pastebėjo ūmų trombocitų skaičiaus sumažėjimą.

„Visi kiti kraujo tyrimo rodikliai atitiko normas, išskyrus trombocitus, kurių atsakymas buvo nulis, – sakė Heidi. – Iš pradžių daktarai galvojo, kad tai – klaida. Taigi jie pakartojo testą, tik šįkart kraujo kūnelius skaičiavo ne aparatas, o žmogus, nes taip gaunamas tikslesnis rezultatas. Tąkart buvo rastas vienas trombocitas.“

REKLAMA
REKLAMA

„Jis jautėsi puikiai, buvo toks, koks visada, energingas, laimingas. Bet daktarai sakė, kad jis negali keliauti namo – tai per daug pavojinga. Kraujui išsiliejus į smegenis, jis mirtų“, – pasakojo moteris.

Paprastai, viename kraujo mikrolitre yra nuo 150 000 iki 450 000 trombocitų.

Jų pagrindinė funkcija – padėti kraujui krešėti ir taip sustabdyti kraujavimą.

Heidi sakė, kad daktarai paskubomis bandė pašalinti jam diagnozuotos ligos – idiopatinės trombocitopeninės purpuros (ITP) – padarinius.

Sergant šia liga, dar vadinama sunkia trombocitopenija, žmogaus imuninė sistema „supainioja“ trombocitus su svetimkūniais ir sunaikina juos blužnyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liga gali būti ūminė arba lėtinė, trukti apie šešis mėnesius ar net ilgiau. Ji gali smogti viena arba kartu su kitais autoimuniniais sutrikimais, taip pat tam tikromis vėžio rūšimis arba nėštumo metu.

Vaikai ITP gali susirgti po virusinių infekcijų, pavyzdžiui, gripo ar kiaulytės. Suaugusiems ji gali išsivysti dėl ŽIV, hepatito arba Helicobacter pylori – bakterijos, kuri sukelia skrandžio opas.

Gregorio žmona tikina, kad jos vyras nei viena iš šių ligų nesirgo.

Vienas iš ITP gydymo būdų – blužnies pašalinimas, bet, kaip teigia Heidi, jos vyras negalėjo būti operuojamas, nes jo kraujas nekrešėjo – operacija būtų per daug pavojinga.

REKLAMA

Tačiau po dviejų savaičių kraujo perpylimų ir kitų eksperimentinių gydymų, trombocitų kiekis Gregorio kraujyje nepadidėjo, ir daktarai nuspendė, kad kito pasirinkimo nėra.

Tačiau Gregoris mirė nuo kraujo išsiliejimo į smegenis nesulaukęs operacijos.

„Jie skyrė jam vaistus. Jis gavo neįtikėtiną kiekį trombocitų perpylimų, man sakė, kad jam buvo perpilti visi trombocitai Majamio Deid apygardoje“, – sakė Heidi.

„Tačiau nesvarbu, ką jie darė, niekas nepadėjo. Kaskart kraujo tyrimai rodė nulį trombocitų. Mano vyras kalbėjo su daktarais. Jų nuomone, yra didelė tikimybė, kad ligą sukėlė vakcina. Man atrodo, yra įmanoma, kad dėl jos, organizmas pradėjo naikinti ne tai, ką reikia, o, Gregorio atveju, trombocitus“, – pasakojo vyro žmona.

REKLAMA

Jeigu bus nustatyta, kad Gregorio liga buvo naujosios vakcinos padarinys, tai bus pirmoji su skiepu susijusi mirtis.

Skiepas, pasaulinių sveikatos įstaigų išanalizuotas rekordiniu greičiu, buvo pavadintas nepaprastu protrūkiu kovoje su koronavirusu. Gregoris pasiskiepijo praėjus savaitei, po to kai buvo leista naudoti vakciną Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Vietoje gyvo viruso, vakcinoje naudojama iRNR – informacinė RNR. Iš esmės, iRNR yra taisyklių rinkinys, kuris „išmoko“ ląsteles gaminti viruso spyglio baltymą – tokį patį, koks yra randamas ir ant koronaviruso paviršiaus.

Vakcina paskatina imuninę sistemą gaminti antikūnus, naikinančius spyglio baltymus. Taigi, jeigu į kūną patenka koronavirusas, šie antikūnai virusą „atpažįsta“ ir sunaikina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano vyrui kilo tam tikrų klausimų, tačiau jis tikrai nebuvo nusistatęs prieš vakciną, – sakė Heidi, – Jis norėjo apsaugoti savo pacientus ir šeimą nuo COVID-19. Jis tikėjo, kad tai bus saugu.“

Savo vyrą Heidi sutiko prieš 28-erius metus, kai gyveno kaimynystėje. Tuo metu jis dar mokėsi, ir tik ruošėsi pradėti savo sėkmingą akušerio karjerą.

Heidi buvo taip įsimylėjusi, kad iš karto pasakė savo draugams: „Tai yra vyras, už kurio tekėsiu.“

„Būtent taip ir nutiko. Mes įsimylėjome ir buvome susituokę 21-erius metus, – ji pasakojo vos tvardydama ašaras. – Buvo taip, kaip filmuose, ko paprastai realiame gyvenime nebūna. Nesakau to todėl, kad jo nebėra, bet mūsų santuoka buvo tobula. Neprisimenu, kad kada nors būtume pykęsi.“

REKLAMA

„Jo pacientai jį gerbė ir mylėjo. Jo dėka pasaulį išvydo šimtai gražių ir sveikų kūdikių. Jūs neįsivaizduojate, kiek sulaukiau žinučių ir verkiančių žmonių skambučių. Jis tiesiog buvo nepaprastas žmogus“, – pasakojo Heidi.

Heidi sakė, kad jų penkiolikmetei dukrai sunku suvokti, kad tėčio nebėra.

„Jie abu buvo muzikantai. Kartu grodavo gitara. Jie buvo labai artimi", – ji pridėjo. 

Leidimas „Pfizer“ skiepu vakcinuoti visus asmenis nuo 16-os metų, buvo suteiktas gruodžio 11 d.

JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) tinklalapyje, tarp nurodomų šalutinių poveikių, galinčių trukti kelias dienas, yra ir skausmas įdūrimo vietoje, nuovargis, galvos, raumenų bei sąnarių skausmai, šaltkrėtis ir karščiavimas.

REKLAMA

JAV kol kas patvirtintos tik „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinos, kurių iš viso jau paskiepyta 4, 8 milijonai dozių.

Kaip teigia JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC), iki šiol tik 21 asmuo patyrė sunkią alerginę reakciją.

Visi šie pacientai pasveiko, nes jiems laiku buvo skirtas adrenalinas.

CDC Nacionalinio imunizacijos ir kvėpavimo takų ligų centro vadovė dr. Nancy Messonnier trečiadienį žurnalistams sakė, kad: „Dabar skiepo prieš COVID-19 žinoma bei potenciali nauda yra didesnė nei žinomas ar numanomas pavojus.“

„Pfizer“ atstovas sakė, kad kompanija reiškia užuojautą gedinčiai šeimai.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ žino apie sveikatos priežiūros darbuotojo mirtį, po pasiskiepijimo pirmąja vakcinos doze, – sakė atstovas. – Tai labai neįprastas sunkios trombocitopenijos atvejis, ligos, kurios metu trombocitų skaičius kraujyje sumažėja.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes aktyviai tiriame šį atvejį, tačiau šiuo metu nemanome, kad ligą sukėlė vakcina, – pridūrė jis. – Panašių saugumo pranešimų nebuvo gauta nei klinikinių tyrimų metu, nei vakcinai jau esant rinkoje, ar skiepijant kitomis iRNR vakcinomis.“

„Iki šiol, buvo vakcinuoti milijonai žmonių ir mes atidžiai prižiūrime visus nepageidaujamas reiškinius asmenims, kurie buvo paskiepyti mūsų vakcina, – sakė „Pfizer“ atstovas. – Svarbu paminėti, kad pasiskiepijus, su vakcina nesusiję sunkūs nepageidaujami reiškiniai, taip pat ir mirtys, deja, gali įvykti panašiu mastu kaip ir bendrai populiacijoje.“

„Mount Sinai“ medicinos centro atstovas sakė, kad negali komentuoti apie atskirus pacientus.

„Medicinos centras laikosi visų protokolų, rekomendacijų ir taisyklių, kurias nustato valdančiosios institucijos, taip pat pacientų privatumo įstatymų ir kitų gairių. Mes negalime patvirtinti ar paneigti bet kokios informacijos apie konkretų pacientą.

„Sužinojus apie bet kokį incidentą, susijusį su bet kuriuo mūsų pacientu, mes apie tai pranešame atitinkamoms institucijoms ir su jomis bendradarbiaujame“, – teigė ligoninės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų