REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė ketvirtadienį pareiškė, kad prezidentą Donaldą Trumpą būtina skubiai pašalinti iš posto, nes jis yra „labai pavojingas asmuo, kuriam nederėtų toliau eiti pareigų“.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė ketvirtadienį pareiškė, kad prezidentą Donaldą Trumpą būtina skubiai pašalinti iš posto, nes jis yra „labai pavojingas asmuo, kuriam nederėtų toliau eiti pareigų“.

REKLAMA

„Tai – paties aukščiausio lygio kritinė padėtis“, – sakė aukščiausio rango Kongreso demokratė ir paragino viceprezidentą Mike'ą Pence'ą bei šalies administraciją inicijuoti JAV konstitucijos 25-ąja pataisa numatytą procedūrą, kad prezidentas būtų nušalintas kaip nesugebantis eiti pareigų.

Šis raginimas nuskambėjo kitą dieną po Vašingtone įtūžusių D. Trumpo šalininkų surengto Kapitolijaus šturmo, kai prezidentas juos paragino pareikalauti atšaukti lapkritį įvykusių rinkimų rezultatus, valstybės vadovo nepagrįstai vadinamus suklastotais.

Konstitucijos 25-oji pataisa numato, kad kabinetas balsų dauguma gali pašalinti iš posto prezidentą, pripažintą nesugebančiu eiti pareigų. Jeigu ši procedūra nebus inicijuota, Kongresas yra pasiruošęs pradėti apkaltos procesą, perspėjo N. Pelosi.

REKLAMA
REKLAMA

„Nemanau, kad viceprezidento atsakymo reikės ilgai laukti“, – sakė N. Pelosi ir pridūrė, kad kartu su Senato demokratų daugumos lyderiu Chucku Schumeru „davė žinią, jog esame tuo suinteresuoti – taigi, pamatysime, ką jie atsakys. Tačiau jie turi į tai atsakyti.“

REKLAMA

Atstovų Rūmų pirmininkė tiesiogiai kaltino D. Trumpą dėl „mėginimo surengti perversmą“ ir pareiškė, kad prezidentas „kurstė ginkluotą maištą prieš Ameriką“.

„Riba buvo peržengta taip smarkiai, kad šiam prezidentui jokiu būdu neturėtų būti leista priimti jokių sprendimų, kurstyti savo „trampininkų“ pajėgų. Kas toliau? Kas nutiks šiandien? – klausė ji. – Tikrai žinome, kad tai privalo būti suvaldyta.“

N. Pelosi gyrė kai kuriuos „narsius“ respublikonus, pagaliau išdrįsusius pasisakyti prieš D. Trumpą.

Tačiau kylant klausimų dėl saugumo tarnybų nesugebėjimo užkirsti kelio trečiadienį prasiveržusiam smurtui, Atstovų Rūmų pirmininkė ypatingą dėmesį skyrė gynybos sekretoriaus pareigas einančiam Christopheriui Milleriui. N. Pelosi sakė, kad „jis neabejotinai turi atsakyti, kur vakar buvo Nacionalinė gvardija“.

Demokratė pridūrė, kad D. Trumpas yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino „tobulas įrankis“.

Pasak N. Pelosi, nepakanka tiesiog laukti, kol sausio 20-ąją D. Trumpo kadencija pasibaigs. „Per ateinančias 13 dienų šis pavojingas žmogus gali padaryti tolesnės žalos mūsų šaliai“, – pabrėžė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų