REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minsko teismas pirmadienį skyrė 2,5 metų laisvės atėmimo bausmę Šveicarijos pilietybę turinčiai baltarusei, per vieną opozicijos protestą nuplėšusiai megztą kaukę milicijos specialiųjų pajėgų OMON pareigūnui.

Minsko teismas pirmadienį skyrė 2,5 metų laisvės atėmimo bausmę Šveicarijos pilietybę turinčiai baltarusei, per vieną opozicijos protestą nuplėšusiai megztą kaukę milicijos specialiųjų pajėgų OMON pareigūnui.

REKLAMA

„Minsko Tarybų rajono teisėjas Siarhejus Šacila gruodžio 7-ąją paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje Šveicarijos pilietei Natalie Hersche – dvejus metus ir šešis mėnesius bendrojo režimo pataisos kolonijoje“, – sakoma žmogaus teisių centro „Viasna“ paskelbtame pranešime.

Aktyvistai nurodė, kad tokios bausmės aktyvistei, apkaltintai pasipriešinimu vidaus reikalų pareigūnui, reikalavo prokuroras.

Be to, N. Hersche turės sumokėti „nukentėjusiam“ OMON pareigūnui Siarhejui Končykui 1 000 Baltarusijos rublių (322 eurų) kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Jau 12 metų Šveicarijoje gyvenanti N. Hersche buvo sulaikyta rugsėjo 19-ąją per opozicijos šalininkių surengtas „moterų eitynes“. Anot pareigūnų, moteris nepakluso milicininkų reikalavimams eiti į automobilį sulaikytiesiems, „pasipriešino smurtu“, apdraskė veidą 22 metų omonininkui, nutraukė jam nuo galvos kaukę ir sukėlė „kūno traumų“, rašo dienraštis „Naša Niva“.

REKLAMA

N. Hersche savo kaltės nepripažino ir pabrėžė dalyvavusi taikiame proteste. Į teismo posėdį ji atvyko vilkėdama raudonos ir baltos spalvų, kurios yra tapusios opozicijos simboliu, drabužius.

„Gyvenu demokratiškoje Europos šalyje, kur žodžio ir taikių susirinkimų laisvė besąlygiškai užtikrinama ir yra įtvirtinta konstitucijoje, kur policininkai neslepia veidų po kaukėmis ir gina savo piliečius. Tikiuosi, kad taip bus ir laisvoje Baltarusijoje“, – „Naša Niva“ citavo kaltinamosios pasisakymą teisme.

Šveicarijos ambasadorius Baltarusijoje Claude'as Altermattas, kuris dalyvavo teismo posėdyje, išreiškė apgailestavimą dėl nuosprendžio ir pažadėjo ginti dvigubą pilietybę turinčią N. Hersche.

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijoje jau beveik keturis mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo oficialiai paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais, o tikrąja jų laimėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskąją, kandidatavusią vietoje savo įkalinto vyro.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Remiantis Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisaro biuru, žmogaus teisių padėtis Baltarusijoje toliau blogėja, taikūs demonstrantai yra vaikomi panaudojant neproporcingą jėgą. Nuo protestų Baltarusijoje pradžios iki gruodžio pradžios buvo suimta daugiau nei 27 tūkst. žmonių. Lapkričio mėnesį kas savaitę buvo suimama po kelis šimtus protestuotojų, pranešama apie žiauraus elgesio su demonstrantais atvejus, jiems taikomos vis griežtesnės bausmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjunga dėl rinkimų klastojimo ir demonstracijų slopinimo smurtinėmis priemonėmis paskelbė sankcijas A. Lukašenkai ir virtinei jo sąjungininkų.

Netrukus po rinkimų į Lietuvą pasitraukusią S. Cichanouskają parėmė keli Vakarų lyderiai, atsisakantys pripažinti rinkimų rezultatus.

„Prašome tarptautinės bendrijos palaikyti mūsų reikalavimą paleisti politinius kalinius“, – pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė S. Cichanouskaja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų