REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas iš tribūnos Baltuosiuose rūmuose pasakė 46 minučių trukmės tulžingą kalbą apie tariamai suklastotus rinkimų rezultatus, užtikrinusius pergalę jo varžovui demokratui Joe Bidenui. 

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas iš tribūnos Baltuosiuose rūmuose pasakė 46 minučių trukmės tulžingą kalbą apie tariamai suklastotus rinkimų rezultatus, užtikrinusius pergalę jo varžovui demokratui Joe Bidenui. 

REKLAMA

Respublikas vieną po kito žėrė melagingus teiginius, gindamas jokiais įrodymais nepagrįstą savo poziciją, esą iš tiesų laimėjo jis.         

Ši kalba, kurią prezidentas pasakė nedalyvaujant klausytojams, trečiadienį buvo paskelbta tik socialiniuose tinkluose. Pats D. Trumpas šį kreipimąsi pavadino galbūt svarbiausia savo prezidentavimo kalba. Tačiau joje respublikonas tik atkartojo klaidingus ir jokiais faktais nepagrįstus kaltinimus dėl esą suklastotų rinkimų, kuriuos skelbė pastarąjį mėnesį.        

Kalbėdamas diplomatiniams priėmimas skirtoje Baltųjų rūmų salėje, D. Trumpas vėl įnirtingai ginčijo balsavimo rezultatus, nors valstijos juos jau patvirtino, o J. Bidenas jau pristatė dalį savo būsimo kabineto narių, artėjant sausio 20 dieną numatytai jo inauguracijai.  

REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpo pasisakymai iškėlė klausimų, kiek toli jis pasiryžęs eiti, siekdamas savo tikslo užginčyti J. Bideno pergalę. Svarstoma, ar jis galėtų spausti Kongreso respublikonus blokuoti rinkimų rezultatų patvirtinimą. Apie tokią galimybę užsiminė ne vienas prezidento sąjungininkas. 

REKLAMA

J. Bidenas surinko rekordinius 81 mln. balsų. D. Trumpas gavo 74 mln. balsų. Rinkimų baigtį sprendžiančioje Rinkikų kolegijoje demokratas yra užsitikrinęs 306, o respublikonas – 232 balsus. Toks balsų pasiskirstymas Rinkikų kolegijoje analogiškas padėčiai, buvusiai prieš ketverius metus, kai D. Trumpas laimėjo prieš Hillary Clinton. Tąsyk jis savo pergalę pavadino „triuškinama“. 

D. Trumpas atkakliai skleidžia sąmokslo teorijas apie „suklastotus rinkimus“ nepaisydamas fakto, kad net jo administracijos nariai, įskaitant generalinį prokurorą Williamą Barrą, sako, jog nebuvo aptikta jokių didelio masto sukčiavimo įrodymų. Rinkimams svarbių vadinamųjų svyruojančių valstijų teismai atmetė daugybę prezidento vardu pateiktų skundų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Kalbama ne vien apie pagarbą už mane balsavusių 74 mln. amerikiečių balsams, – sakė D. Trumpas. – Kalbama apie tai, jog turi būti užtikrinta, kad amerikiečiai tikėtų šiais rinkimais. Ir visais būsimais rinkimais.“  

Tačiau jo nepagrįstos kalbos apie sukčiavimą iš tiesų duoda priešingą rezultatą – pakertamas visuomenės pasitikėjimas JAV rinkimų proceso sąžiningumu.   

Praėjus maždaug valandai po to, kai D. Trumpo kalba buvo paskelbta socialiniuose tinkluose, jos vaizdo įrašas feisbuke jau buvo peržiūrėtas šimtus tūkstančių kartų. Daugiau kaip 60 tūkst. feisbuko vartotojų šiuo įrašu pasidalijo savo paskyrose. Tiek feisbukas, tiek tviteris prezidento kalbos įrašą pažymėjo kaip problemišką. „Twitter“ nurodė, kad D. Trumpo teiginiai apie balsų klastojimą yra ginčytini.    

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prinstono universiteto politinės istorijos profesorius Julianas Zelizeris sakė, kad šalis anksčiau matė rinkimų, kai tarp kandidatų vyko labai įtempta kova, pavyzdžiui 1800-aisais, 1876-aisiais, pastarąjį kartą – 2000 metais. Tačiau šiųmetiniai rinkimai, anot profesoriaus, šiai kategorijai nepriklauso.   

„Tai tiesiog atsitiktinė, jokio pagrindo neturinti ataka prieš visą rinkimų procesą, – sakė J. Zelizeris. – Dažnai sakau, kad esama paralelių ar precedentų, tačiau ne šiuo atveju. Jis toliau laužo normas.“    

D. Trumpas sakė, kad balsavimo rezultatai turėtų būti „nedelsiant anuliuoti“ keliuose svyruojančiose valstijose. Jis taip pat pareiškė, kad Aukščiausiasis Teismas turėtų įsikišti ir stoti jo pusėn.    

REKLAMA

„Tikiuosi, jie padarys, kas reikalinga mūsų šaliai, nes mūsų šalis negali susitaikyti su tokiais rinkimais“, – kalbėjo respublikonas.   

Tačiau kol kas Aukščiausiojo Teismo įsikišimas mažai tikėtinas. Nepateikta jokių apeliacinių skundų dėl sukčiavimo. Pensilvanijos respublikonai nori, kad teisėjai neleistų patvirtinti J. Bideno pergalės valstijoje, tačiau jų apeliacijoje kalbama ne apie sukčiavimą, bet apie Pensilvanijos įstatymą dėl balsavimo paštu, kuris, anot jų, prieštarauja konstitucijai. Valstijos Aukščiausiasis teismas jau atmetė tokį skundą.    

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų