REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį savaitgalį visuomeninė organizacija „Ecohome“ sulaukė informacijos, kad Astravo AE galėjo įvykti avarija ir dėl to galimai sugedusią BelAE pirmojo energijos bloko reaktoriaus rezervinės šaldymo sistemą.

Praėjusį savaitgalį visuomeninė organizacija „Ecohome“ sulaukė informacijos, kad Astravo AE galėjo įvykti avarija ir dėl to galimai sugedusią BelAE pirmojo energijos bloko reaktoriaus rezervinės šaldymo sistemą.

REKLAMA

Papildyta 14.19 val.

„VATESI kreipėsi į Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministeriją, siekiant gauti detalią informaciją apie pirmojo energijos bloko rezervinės reaktoriaus aušinimo sistemos gedimus, šios sistemos būklę ir galimų gedimų įtaką bloko saugos užtikrinimui vykdant jo paleidimo darbus“, – BNS pranešė Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija.

Energetikos ministerija BNS teigė neturinti oficialios informacijos apie šį incidentą, tačiau žinanti, kad VATESI kreipėsi į Baltarusijos ministeriją. 

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 12.52 val.

Lietuvos  intsitucijos (URM, Energetikos ministerija, VATESI, RSC) neturi  oficialios Baltarusijos informacijos apie Astravo AE galimai įvykusį  incidentą (pagal lapkričio 30 d. Baltarusijos žiniasklaidos  informaciją), tv3.lt informavo URM.

REKLAMA

VATESI  kreipėsi į Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministeriją, siekiant  gauti detalią informaciją apie minimos 1-ojo energijos bloko rezervinės  reaktoriaus aušinimo sistemos gedimus,  šios sistemos būklę ir galimų  gedimų įtaką Baltarusijos AE 1-ojo energijos bloko saugos užtikrinimui  vykdant jo paleidimo darbus.

Radiacinės saugos centras informuoja, kad Lietuvos radiacijos lygio  stebėjimo stotys (RADIS) padidėjusio gamtinio jonizuojančiosios  spinduliuotės fono nefiksuoja. Gyventojams nėra jokio pagrindo nerimauti  ar vartoti kalio jodido tabletes. RADIS sistemos teikiami aplinkos  dozės galios matavimų rezultatai yra nuolatos stebimi, todėl apie bet  kokį gresiantį pavojų, susijusį su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu  aplinkoje, gyventojus atsakingosios institucijos informuotų nedelsiant.     Lietuva  nuolatos telkia užsienio partnerius ir tęsia veiksmus Europos  Sąjungoje, tarptautinių konvencijų bei kituose tarptautiniuose  formatuose, siekdama sprendimų dėl nesaugios atominės elektrinės  Baltarusijoje keliamų grėsmių mažinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 12.05 val.

Kaip naujienų portalą tv3.lt informavo Energetikos ministerija, ji neturi oficialios informacijos apie šį incidentą.

„Mūsų žiniomis, Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) kreipėsi į Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministeriją, siekiant gauti detalią informaciją apie minimus gedimus“, – teigia ministerijos atstovai.

Papildyta 11.30 val.

Radiacinės saugos centro laikinoji direktorė Ramunė Marija Stasiūnaitienė naujienų portalui tv3.lt teigė, kad apie incidentą Astravo AE yra žinoma, tačiau jokio gamtinio fono pokyčio nėra fiksuojama. 

Pranešime skelbiama, kad „glaudžiai su BelAE dirbanti organizacija pranešė apie didelę avariją hidrotestavimo darbų pabaigoje“. Pranešime skelbiama, kad buvo pažeista pirmojo reaktoriaus avarinio šaldymo sistemos cisterna. Jį būtina pakeisti, tačiau toks darbas reikštų avarijos pripažinimą – todėl vietoje to jį bandoma pataisyti „savomis rankomis“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ecohome“ pažymima, kad šiuo metu situacija tokia: turime „karštą“ reaktorių su nestabiliai funkcionuojančia (geriausiu atveju) rezervinio šaldymo sistema.

Baltarusijos AE anksčiau skelbė, kad šiuo metu reaktorius yra veikiantis ir jame vyksta eksperimentinės-pramoninės operacijos, susijusios su jos pajėgumų didinimu, darbai.

„Mes taip pat iš skirtingų šaltinių 2020-ųjų rugsėjo-spalio mėnesiais gavome informaciją kuri taip pat patvirtina avarijos faktą, kaip tik tuo metu, kai buvo pradėtas fizinis AE paleidimas ir  toks procesas kaip hidrotestavimo darbai“, – aiškinama „Ecohome“ pranešime.

Pasak organizacijos šaltinių, AE iš tiesų įvyko „didelė avarija“, dėl kurios reikia keisti įrangą.

REKLAMA

Spalio 13-ąją buvo išsiųsta užklausa į Baltarusijos Branduolinės ir radiacinės saugos departamentą. Atsakyme teigiama, kad BelAE pirmojo energijos bloko paleidimo metu nebuvo užfiksuota jokių avarinių situacijų.

„Ecohome“ perspėja, kad tokia rezervinės šildymo sistemos avarija gali baigtis tragedija ir lygino situaciją su Fukušimos avarija.

Daugiau apie Astravo EA grėsmes žiūrėkite TV3 žinių reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų