REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį tvirtino padarysianti visa, kas įmanoma, kad išsiaiškintų, nuo kokių gyvūnų COVID-19 sukeliantis virusas persimetė žmonėms.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį tvirtino padarysianti visa, kas įmanoma, kad išsiaiškintų, nuo kokių gyvūnų COVID-19 sukeliantis virusas persimetė žmonėms.

REKLAMA

„Norime sužinoti kilmę ir padarysime viską, kad ją sužinotume“, – žurnalistams sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis paragino kritikus, kaltinančius PSO perdavus Kinijai vadovavimą tyrimui, nebepolitizuoti šio klausimo.

„PSO pozicija labai, labai aiški. Turime sužinoti šio viruso kilmę, nes tai gali padėti užkirsti kelią protrūkiams ateityje“, – kalbėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jungtinės Valstijos, kuriose pandemija pareikalavo daugiau kaip 262 000 gyvybių ir kurios yra labiausiai nuo pandemijos nukentėjusi pasaulio šalis, griežtai kritikavo, kaip PSO dorojasi su krize, ir apkaltino ją pataikaujant Kinijai bei vilkinant tyrimą dėl to, kaip prasidėjo protrūkis.

Kiti kritikai taip pat išreiškė susirūpinimą, kad agentūra galėjo leisti Kinijai diktuoti viruso kilmės tarptautinio tyrimo sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo praėjusių metų pabaigos, kai naujasis koronavirusas pirmą kartą pasirodė Kinijos mieste Uhane, jo sukeliama infekcija COVID-19 buvo patvirtinta beveik 63 mln. žmonių, iš kurių 1,46 mln. mirė.

REKLAMA

PSO kelis mėnesius rengėsi išsiųsti į Kiniją tarptautinių ekspertų komandą, įskaitant epidemiologus ir gyvūnų sveikatos specialistus, kurie padėtų ištirti naujojo koronaviruso pandemijos gyvūninę kilmę ir kaip virusas pirmą kartą persimetė žmonėms.

Organizacija liepą išsiuntė parengiamąją komandą į Pekiną, kad padėtų pagrindą tarptautiniam tyrimui.

Tačiau lieka neaišku, kada didesnė mokslininkų komanda galės išvykti į Kiniją pradėti epidemiologinių tyrimų, siekdama nustatyti pirmuosius žmonių užsikrėtimo atvejus ir jų infekcijos šaltinį.

REKLAMA
REKLAMA

PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas praėjusią savaitę sakė, kad agentūra tikisi „kaip įmanoma greičiau“ išsiųsti tarptautinę komandą į Uhaną.

Tuo metu Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas pirmadienį atmetė kritiką dėl nepakankamo tyrimo skaidrumo ir pabrėžė, kad komandos ekspertų pavardės ir įgaliojimai buvo paviešinti.

„Nėra, ko slėpti. Norime žinoti kilmę. Nenoriu dėl to jokios painiavos“, – kalbėjo jis.

Mokslininkai iš pradžių manė, kad virusas persimetė nuo gyvūnų žmonėms Uhano turguje, kuriame pardavinėjami egzotiniai gyvūnai mėsai.

Tačiau ekspertai dabar mano, kad protrūkis galėjo kilti ne turguje, o ten tik sustiprėjo.

Plačiai manoma, kad naujasis koronavirusas prasidėjo nuo šikšnosparnių, tačiau per kokią rūšį jis galėjo būti perduotas žmonėms, lieka neaišku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų