REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Minską, pas Aliaksandą Lukašenką, atvyko Rusijos užsienio reikalų ministras Sergėjus Lavrovas. Jau ketvirtą mėnesį savo tautiečius talžantis diktatorius su Kremliaus pasiuntiniu aptarinėjo neišvengiamą Baltarusijos ir Rusijos suartėjimą.

Į Minską, pas Aliaksandą Lukašenką, atvyko Rusijos užsienio reikalų ministras Sergėjus Lavrovas. Jau ketvirtą mėnesį savo tautiečius talžantis diktatorius su Kremliaus pasiuntiniu aptarinėjo neišvengiamą Baltarusijos ir Rusijos suartėjimą.

REKLAMA

Tuo metu Europos parlamente – raginimai pradėti tarptautinį Lukašenkos režimo nusikaltimų tyrimą ir plėsti sankcijas.

Į Minską ryte atvykusią dešiniąją Vladimiro Putino ranką, užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, pasitinka Lukašenkos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus.

Ir jis, ir jo svečias be kaukės, nors ir vienoje, ir kitoje šalyje koronaviruso susirgimų rekordai. Netrukus Lavrovas jau glėbesčiuojasi su Lukašenka. Simboliška, mat protestų krečiama Baltarusija vis labiau grimzta į Rusijos glėbį.

„Visų pirma linkėjimai nuo Vladimiro Vladimirovičiaus“, – sako Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums reikia, gal ne apie kažkokį perkrovimą kalbėti, o apie mūsų santykių sustiprinimą. Ši tezė tiesiog prašyte prašosi. Kad suprastumėte ir žinotumėte – mes tam pasiruošę“, – pasakoja neteisėtas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

REKLAMA

„Mūsų tikslas toks pats – judėti prie bendro gėrio mūsų tautoms, šalims ir mūsų sąjunginei valstybei“, – teigia S. Lavrovas.

„Laikas parodė, kad mes niekur nepabėgsime nuo itin glaudžių ir draugiškų santykių“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Tik panašu, kad parodė ne laikas, o Lukašenkos bandymas išsilaikyti valdžioje šalį drebinant protestams. Rusija dar rugsėjį suskubo ištiesti Lukašenkai pagalbos ranką – 1,5 mlrd. dolerių paskolą, kad būtų už ką toliau taikius baltarusius talžyti.

Opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pareiškė, kad ką Lukašenka besutartų su Kremliumi – nauja valdžia atšauks. Esą šalies nepriklausomybė negali tapti derybų objektu.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu baltarusiai toliau tęsia palaikymo akcijas daktarui, atvirai prabilusiam, kad režimo pakalikų lapkričio 11-ąją mirtinai sumuštas Romanas Bondarenka buvo visiškai blaivas. Jauno vyro žūtis dar labiau įkvėpė baltarusius kovoti prieš nusikalstamą režimą.

Europos Parlamente šiandien pasiūlyta įkurti specialų tarptautinių ekspertų europinį centrą, kuris rinktų Lukašenkos režimo nusikaltimų įrodymus ir vėliau juos pateiktų teisiant nusikaltėlius.

„Mes turime padėti dokumentuoti ir tirti Lukašenkos režimo nusikaltimus, ir dirbti kartu su tarptautinėmis organizacijomis, kad kaltieji būtų nubausti. Be to, mūsų sankcijos turi būti išplėstos ir nutaikytos į su Lukašenkos režimu susijusias kompanijas ir oligarchus. Kuo ilgiau delsime su parama ir priemonėmis – tuo daugiau bus brutaliai nužudytų Romanų Bondarenkų“, – sako Europos parlamentaras Petras Auštrevičius.

Baltarusijoje atlikta apklausa parodė, kad vis daugiau baltarusių norėtų glaudesnių santykių su Europos Sąjunga – tokių dabar 33 proc. ir tuo pat metu mažėja sąjunginės valstybės su Rusija šalininkų. Per pastarąjį mėnesį jų sumažėjo 11 proc. iki 40-ies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų