REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzija ketina gruodžio 15-ąją atšaukti karantiną, o kelias savaites neveikusioms parduotuvėms bus leista atsidaryti jau nuo šio šeštadienio, paskelbė prezidentas Emmanuelis Macronas.

Prancūzija ketina gruodžio 15-ąją atšaukti karantiną, o kelias savaites neveikusioms parduotuvėms bus leista atsidaryti jau nuo šio šeštadienio, paskelbė prezidentas Emmanuelis Macronas.

REKLAMA

Per kreipimąsi, kurį antradienio vakarą transliavo televizija, E. Macronas teigė, jog vis dar bus taikomi tam tikri apribojimai, siekiant, kad vėl neišaugtų sergamumas ir būtų išvengta dar vieno karantino.

„Mes sulėtinome viruso plitimą, – sakė prezidentas. – Tačiau jis vis dar yra labai paplitęs.“

Prieš pat prezidento kreipimąsi Prancūzijos sveikatos apsaugos agentūra paskelbė, kad per praėjusią parą šalyje nustatytos 458 naujos mirtys nuo koronaviruso, o bendras jų skaičius siekia 50 237.

Tačiau, pasak sveikatos apsaugos institucijų, antroji viruso banga pasiekė piką praėjusią savaitę: sumažėjo naujų užsikrėtimo atvejų, naujų hospitalizuojamų ir intensyviosios terapijos pacientų skaičius, o mirčių skaičius stabilizavosi.

REKLAMA
REKLAMA

Komendanto valanda

„Jei nenorime trečio karantino, turime sustiprinti savo pastangas“, – kalbėjo E. Macronas, paraginęs žmones saugoti pažeidžiamiausias grupes ir dėvėti kaukes, „taip pat ir kai esame su draugais ar su giminaičiais, kurie negyvena po tuo pačiu stogu“.

REKLAMA

Nuo spalio pabaigos Prancūzijoje galiojantį karantiną gruodžio 15-ąją pakeis komendanto valanda nuo 21 iki 7 valandos. Išimtys numatytos tik per Kūčias ir Naujųjų metų išvakarėse.

Smulkusis verslas galės atverti savo duris jau šeštadienio rytą, bet bus ribojamas jų darbo laikas, taip pat bus privaloma laikytis griežtų sanitarinių reikalavimų.

Prancūzijos ekonomikos ir finansų ministras Bruno Le Maire'as savo ruožtu pareiškė neprieštarausiantis idėjai artėjant Kalėdoms leisti sekmadieniais dirbti visoms parduotuvėms.

„Pasisakau už visų prekybos vietų atidarymą per likusius keturis sekmadienius iki Kalėdų“, – ministrą cituoja Prancūzijos žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak B. Le Maire'o, tai leistų parduotuvių savininkams svarbiausiu prekybos laikotarpiu kompensuoti dėl pandemijos ribojimų patiriamus nuostolius.

Kita vertus, ministras pabrėžė, jog tokios idėjos įgyvendinimui būtinas vietinės valdžios ir profesinių sąjungų pritarimas.

Prancūzijoje, kaip ir daugelyje Europos valstybių, sekmadieniais daugumaparduotuvių nedirba.

Slidinėjimo kurortai Kalėdoms neatsidarys

„Mes galėsime keliauti be leidimo, taip pat ir tarp regionų, ir praleisti Kalėdas su savo šeimomis“, – sakė E. Macronas.

Visgi prancūzai turėtų vengti „beprasmiškų kelionių“, pridūrė jis.

Gruodžio 15-ąją bus leista atsidaryti kino teatrams, teatrams ir muziejams.

Tačiau restoranai galės vėl atverti duris ne anksčiau kaip sausio 20-ąją, su sąlyga, kad tada per parą nebus registruojama daugiau nei 5 000 naujų COVID-19 atvejų, paaiškino E. Macronas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada galėtų atsidaryti barai, kavinės ar naktiniai klubai, prezidentas nenurodė.

Vieniems populiariausių Europoje slidinėjimo kurortams, kurių šalyje yra 350, nebus leista įprastu metu – per Kalėdų atostogas – pradėti sezono, sakė E. Macronas.

Anot prezidento, būtų galima tikėtis, kad slidinėjimo kurortai atsidarys sausį, jei bus tam „palankios sąlygos“.

Nacionalinės kalnų kurortų vadovų asociacijos pirmininkas Jeanas-Lucas Bochas (Žanas Liukas Bošas) interviu „France Bleu“ sakė esąs „priblokštas“ tokio sprendimo.

„Mes sunerimę, visi dirbo, kad atsidarytume per Kalėdas“, – kalbėjo jis.

Viltys dėl vakcinos

Nuo šeštadienio iki gruodžio 15-osios žmonėms bus leidžiama laisvai judėti iki 20 km spinduliu aplink jų namus iki trijų valandų. Šiuo metu ne namie leidžiama būti iki valandos ir tik 1 km spinduliu aplink namus.

REKLAMA

Nuo šeštadienio taip pat bus leidžiamos religinės ceremonijos, tačiau jose dalyvauti galės ne daugiau kaip 30 žmonių, nurodė prezidentas.

Jis taip pat sakė besitikintis, kad pirmąsias vakcinas nuo COVID-19 bus galima naudoti gruodžio gale arba sausio pradžioje.

Vakcinos pirmiausia bus prieinamos didelės rizikos grupėms priklausantiems gyventojams ir nebus privalomos, pažadėjo E. Macronas.

Vyriausybės atstovas spaudai Gabrielis Attalas anksčiau sakė, kad Prancūzija jau pasirašė tris vakcinų sutartis su farmacijos kompanijomis, derybos su trimis kitomis „labai pažengusios“, taip pat vyksta ir kitos diskusijos. Kiekviena pasirašyta sutartis apims apie 30 mln. vakcinos dozių, sakė G. Attalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų