REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lašas gerų naujienų koronaviruso pandemijos vandenyne. Didžiosios Europos šalys savo gyventojams įteikia Kalėdų dovaną iš anksto ir žada per šventes švelninti karantiną, kad artimųjų išsiilgę žmonės galėtų šventes paminėti jaukiame šeimos rate.

Lašas gerų naujienų koronaviruso pandemijos vandenyne. Didžiosios Europos šalys savo gyventojams įteikia Kalėdų dovaną iš anksto ir žada per šventes švelninti karantiną, kad artimųjų išsiilgę žmonės galėtų šventes paminėti jaukiame šeimos rate.

REKLAMA

Paryžius pamažu ruošiasi Kalėdoms. Ir nors parduotuvių durys lankytojams dar uždarytos, vitrinų puošmenos primena, kad didžiosios metų šventės ne už kalnų. O šalies prezidentas Emmanuelis Macronas Kalėdų dovaną prancūzams įteikė iš anksto.

Kadangi, anot prezidento, blogiausios antros koronaviruso bangos dienos baigėsi, jau nuo šeštadienio šalyje pradedamas švelninti karantinas – atsidarys parduotuvės, knygynai, bibliotekos. Daugiau laisvės pajus ir žmonės, iki šiol iš namų išeiti galėdavę tik vienai valandai ir tik vieno kilometro atstumu.

„Nuo šeštadienio ryto žmonės galės pasivaikščioti arba užsiimti sportu lauke tris valandas per dieną ir nutolti nuo namų per 20 kilometrų. Nebedrausime ir religinių susibūrimų, tačiau juose galės dalyvauti ne daugiau nei 30 žmonių“, – sako Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, barus ir restoranus planuojama atidaryti tik sausio pabaigoje. Tačiau nuo gruodžio 15-osios jau veiks kino teatrai ir teatrai, o per Kalėdas gyventojams bus leidžiama keliauti tarp šalies regionų. Tiesa komendanto valanda lieka galioti, tačiau Kūčių ir Naujųjų metų naktimis apribojimai taikomi nebus.

REKLAMA

„Džiaugiuosi, kad laisvėjame, bet tikiuosi ne per švelnių priemonių, kad po didžiųjų švenčių, sausį ar vasarį, vėl netektų grįžti prie karantino“, – pasakoja Paryžiaus gyventoja Kathleen Grosset.

Savo ruožtu Jungtinėje Karalystėje jau gruodžio pradžioje kai kuriuose sėkmingai su virusu kovojančiuose miestuose vėl galės atsidaryti kavinės, restoranai, kai kurios parduotuvės, sporto klubai ir grožio salonai, o štai per šventes – gruodžio 23 – 27 dienomis – šalyje formuosis vadinamieji „Kalėdų burbulai“.

„Tai reiškia, kad galės susitikti trijų namų ūkių gyventojai. Manau, šeimos galės pasidžiaugti ir tai bent šiek tiek primins normalias Kalėdas“, – teigia ministrų kabineto narys Michael Gove.

REKLAMA
REKLAMA

Barselonos operos teatras, kuriame po ilgos tylos skamba Verdžio „Traviata“. Tačiau teatro vadovai nepatenkinti, kad 2500-us vietų turinčioje salėje priimti galima tik 500 žmonių ir Katalonijos valdžios reikalauja, kad ši leistų užpildyti bent pusę vietų. Visgi į operą patekę klausytojai šių rietenų nesureikšmina ir sako, kad galimybė būti čia – tai dovana ne tik ausiai, bet ir dvasiai.

„Gera būti čia. Esu taip išsiilgęs operos, spektaklių, baleto“, – kalbėjo operos mylėtojas Rafael Martines.

Na, o Vokietijoje, Frankfurte geru humoro jausmu pasižymintis restorano savininkas štai taip bando atkreipti valdžios ir žmonių dėmesį į griežtus suvaržymus. Restorane „vakarieniauja“ ne žmonės, o pandos – dešimtys jų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėjome sugrąžinti gyvybę į restoraną. Iš pradžių manėme susodinti meškinus, bet po to pagalvojome apie pandas. Juk aplink siaučia pandemija“, – sako restorano vadybininkas Giuseppe Fichera.

Restoranai duris Vokietijoje užvėrė dar mėnesio pradžioje, tačiau tikisi, kad prie staliukų sodinti žmones, o ne pandas galės jau gruodį. Beje, švelnesnį karantiną per Kalėdas žada ir Vokietija. Nuo Kalėdų iki Naujųjų į šeimos šventes susiburti galės 10 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų