REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

69-erių Jill Biden, JAV prezidento rinkimuose nugalėjusio Joe Bideno žmona ir būsimoji JAV pirmoji ponia, jau dabar keičia tradicinį šio politinio vaidmens suvokimą. Ji pareiškė, kad nesiruošia mesti mokytojos darbo universitete, net ir po to, kai pateks į Baltuosius rūmus. Tokio atsidavimo profesijai JAV istorijoje dar nėra buvę.

69-erių Jill Biden, JAV prezidento rinkimuose nugalėjusio Joe Bideno žmona ir būsimoji JAV pirmoji ponia, jau dabar keičia tradicinį šio politinio vaidmens suvokimą. Ji pareiškė, kad nesiruošia mesti mokytojos darbo universitete, net ir po to, kai pateks į Baltuosius rūmus. Tokio atsidavimo profesijai JAV istorijoje dar nėra buvę.

REKLAMA

Beje, ir tokios šeimyninės istorijos JAV pirmųjų porų gyvenimuose taip pat nėra buvę: 24-erių mergina iš Filadelfijos priemiesčio ištekėjo už senatoriaus, kurio žmona ir dukra žuvo, o du jo sūnus iš pirmosios santuokos ji augino kaip savo. 

Gedėjimo ratas ir meilė iš pirmo žvilgsnio

1987-aisiais demokratas Joe Bidenas pirmą sykį pabandė balotiruotis į JAV prezidento postą. Tuo metu jis netgi buvo prigautas pernelyg daug gerai apie save pasakojantis žiniasklaidai ir netrukus turėjo atsiimti savo kandidatūrą. BBC teigiama, kad dėl šios priežasties parengtas didelės trukmės interviu su politiku taip ir neišvydo dienos šviesos. 

1972-ųjų gruodžio 18-ąją, ką tik išrinktas į Senatą 30-metis J. Bidenas sėdėjo savo kabinete ir dalyvavo darbo pokalbiuose, rinkdamasis naujuosius komandos narius. Suskambus telefonui politikas išgirdo kraują stingdančią naujieną. Policininkas jam pranešė, kad į šalikelėje pastatytą automobilį, kuriame sėdėjo J. Bideno pirmoji žmona ir trys jų vaikai, įvažiavo sunkvežimis. Šeima tą dieną važinėjo po parduotuves, rinkosi kalėdines dovanas.

REKLAMA
REKLAMA

Žmona Neilia ir vos metukų dukra Naomi Christina žuvo. Abu sūnūs, Josephas Robinette’as „Beue“ ir Robertas Hunteris, patyrė sunkias traumas. 

REKLAMA

J. Bidenas po šios žiaurios tragedijos norėjo pasitraukti iš Senato ir apskritai iš politikos.

„Tuomet aš galvojau, kad reikia pasiimti sūnus, išvykti į Australiją ir pasistengti pamiršti, kad tai apskritai įvyko“, – prisiminė J. Bidenas. 

Politikas atskleidė, kad norėdamas bent kiek užsimiršti, jis turėjo „praeiti visą ratą“: „Štai pirmoji naktis vienam šeimos miegamajame, štai pirmosios Velykos vienatvėje, pirmasis snygis, kurį stebi vienas, pirmoji kelionė mašina…“. 

Iš politikos ir Senato J. Bidenas neišėjo, jį atkalbėjo vyresnieji kolegos iš Demokratų partijos. Interviu BBC vėliau jis pridūrė: ir dešimtys tūkstančių rinkėjų taip pat, jie siuntė savo palaikymo žinutes. 

REKLAMA
REKLAMA

„Praeina metai, daugiau, tu nieko neužmiršti, tačiau su laiku išmoksti ir vėl šypsotis. Skausmas nedingsta, jis paprasčiausiai lieka praeityje“, – kalbėjo tuomet jis. 

1975-aisiais J. Bidenas atskrido į Pensilvaniją šeimos pietų, o atvykimo zonoje jį sustabdė mergina su reklaminiais bukletais rankose. Netikėtai jie išsišnekėjo. Vėliau J. Bidenas kartu su dviem broliais važiavo automobiliu ir jaunėlis pareiškė: tai buvo mano pažįstama iš mokyklos, nori, aš ją pakviesiu?

Jill Jacobs tuomet buvo 24 metai. Vėliau J. Bidenas prisipažino, kad tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Tiek jam, tiek ir jai. 

Neramino statuso visuomenėje skirtumas, amžius ir vaikai

Būsimoji JAV pirmoji ponia augo Filadelfijos priemiestyje; šeimoje, be jos pačios, buvo dar keturios dukros. Iš pradžių Jill svajojo apie darbą mados industrijoje, tačiau netrukus apsigalvojo – nusprendė, kad pardavimai jai nėra įdomūs. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuomet jai buvo 19 metų (1970 m.), Jill ištekėjo už buvusio amerikietiško futbolo žaidėjo, o vėliau baro savininko Delavere. Tačiau jau 1974-aisiais pora išsiskyrė. 

J. Jacobs labai mėgo literatūrą, studijavo ją universitete, o vėliau pradėjo dėstyti mokykloje.

Tiesa, į J. Bideno siūlymą susitikti „taip“ ji atsakė ne iš karto. „Toks amžiaus (J. Bidenas yra 8 metais vyresnis) ir statuso skirtumas, – prisiminė ji interviu „Vogue“. – Aš susitikinėjau su džinsuotais jaunuoliais, o jis atėjo į pirmą pasimatymą santūriu su megztuku ir mokasinais“. 

Jill vėliau sutiko, ir nors formalios įsūnijimo procedūros nebuvo, ji augino Joe sūnus kaip savus. 

REKLAMA

1977-ųjų birželį Jill Jacobs ir Joe Bidenas susituokė Niujorke. 

Medaus mėnesį pora praleido Vengrijoje – Šaltojo karo laikų „geležinės uždangos“. 1977-aisiais tai buvo laikoma itin pikantiška kelione. 

1981-aisiais jiems gimė dukra Ashley. 

Savo dėstytojos karjeros Jill Biden baigti nesirengė. Artimiausius trylika metų ji dėstė anglų kalbą ir literatūrą tiek studentams, tiek ir vaikams su vystymosi sutrikimais. 

Dar 1987-aisiais, trumpos J. Bideno priešrinkiminės kampanijos metu, ji tvirtino, kad išrinkus Joe prezidentu, ji nemestų savo darbo. Jau 2000-aisiais J. Biden apsigynė mokslų daktarės laipsnį. 

Tačiau Jill ne tik saugojo savo asmeninio tobulėjimo perspektyvas, bet ir palaikė savo vyro karjeros vystymąsi. Ji įkalbinėjo Joe dalyvauti 2004-ųjų prezidento rinkimuose, kuomet JAV valdė George’as W. Bushas, o šalis įsivėlė į karą Irake. Bidenai buvo kategoriškai prieš tą karą. 

REKLAMA

2008-aisiais J. Bidenas balotiravosi į Demokratų partijos kandidatus prezidento rinkimams, tačiau nusileido vėliau dviem kadencijoms prezidentu tapusiam Barackui Obamai. 

J. Biden tapo pirmąja JAV istorijoje „antrąja ponia“, kuri ir toliau liko dirbti savo tuometinio darbo. Ji nenutraukė dėstymo, tačiau persikėlė į Vašingtono koledžą, o savo politinės ir socialinės veiklos pareigas atliko greta pagrindinio užsiėmimo. Dažnai savo auklėtinių darbus ji taisydavo pakeliui į kokį nors iškilmingą susitikimą.

Pirmoji ponia dirba

2020-ųjų pavasarį Jill Biden pasiėmė atostogų viduryje mokslo metų, kad galėtų sudalyvauti savo vyro rinkiminėje kampanijoje. Anksčiau ji to niekada nėra dariusi. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būsimoji JAV pirmoji ponia organizavo savo vyrui priešrinkiminius mitingus jos gimtojoje Pensilvanijoje ir Delavere, kuriuose pati ir dalyvavo. Žurnalistai pažymi, kad ji nėra tokia puiki oratorė, kaip jos vyras, tačiau puikiai moka suvaldyti žmones, rašoma BBC. 

Po sutuoktinio pergalės prezidento rinkimuose Jill Biden praktiškai iškart pareiškė, kad būdama pirmąja ponia ir toliau dirbs savo mėgiamą darbą pilnu etatu. „Aš noriu, kad žmonės vertintų mokytojus, žinotų apie jų indėlį į profesiją“, – aiškino ji interviu CBS. 

JAV pirmoji ponia neturi aiškių, įstatymuose numatytų įsipareigojimų. Jos dažniausiai dalyvaudavo priėmimuose ir iškilmingose ceremonijose, užsiimdavo labdaros renginiais. Pati Jill Biden jau daugelį metų užsiima veteranų šeimų parama ir vadovauja fondui, kuris šviečia merginas krūties vėžio klausimais. Nė viena iš ankstesnių pirmųjų ponių nėra dirbusios „pilnu etatu“. Tik Eleanor Roosevelt rašė komentarus laikraščiui, kuriuose palaikė vyro politinę liniją. 

REKLAMA

JAV žiniasklaidoje šis Jill Biden sprendimas jau vadinamas istoriniu, tvirtinant, kad tokiu būdu ji užims vaidmenį, kuris ir priklauso XXI a. pirmajai poniai. 

Maža to, ji išpildo ir savo pažadą, kurį viešai davė dar prieš trisdešimt metų. 

„Dėstymas – tai nėra tai, kuo aš užsiimu. Tai yra tai, kas aš esu“, – parašė ji savo „Twitter“ paskyroje.

https://twitter.com/DrBiden/status/1295694942141067269

J. Bideno kelias iki Baltųjų rūmų ilgas ir duobėtas – nepavyzdingas mokinys, jaunystėje sužavėjęs rinkėjus nuoširdumu, vėliau jis patyrė milžinišką tragediją, po kurios svarstė visam laikui mesti politiką. Visgi viena moteris jį privertė persigalvoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų