REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ES dėl Navalno apnuodijimo paskelbė sankcijas šešiems asmenims ir tyrimų institutui

JK prisideda prie sankcijų

Europos Sąjunga dėl rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga ėmėsi sankcijų prieš šešis fizinius asmenis ir Valstybinį organinės chemijos ir technologijų mokslinių tyrimų institutą, rašoma ketvirtadienį oficialiame ES leidinyje paskelbtame dokumente.    

Europos Sąjunga dėl rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga ėmėsi sankcijų prieš šešis fizinius asmenis ir Valstybinį organinės chemijos ir technologijų mokslinių tyrimų institutą, rašoma ketvirtadienį oficialiame ES leidinyje paskelbtame dokumente.    

REKLAMA

Bendrijos sankcijos paskelbtos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) direktoriui Aleksandrui Bortnikovui, Rusijos prezidento vidaus politikos valdybos viršininkui Andrejui Jarinui, prezidento administracijos vadovo pirmajam pavaduotojui Sergejui Kirijenkai, prezidento įgaliotajam atstovui Sibiro federalinėje apygardoje Sergejui Meniailai ir gynybos ministro pavaduotojams Pavelui Popovui bei Aleksejui Krivoručkai.    

Sankcijos taip pat įvedamos Valstybiniam organinės chemijos ir technologijų mokslinių tyrimų institutui.  

Sankcijos įsigalioja nuo atitinkamo dokumento paskelbimo, t. y., nuo spalio 15-osios.  

REKLAMA
REKLAMA

Šios baudžiamosios priemonės numato draudimą atvykti į ES ir turto Bendrijoje įšaldymą.  

Sankcijos, susijusios su A. Navalno apnuodijimu, įvestos pagal baudžiamųjų priemonių, taikomų už cheminio ginklo platinimą ir panaudojimą, režimą. Pagal šį režimą buvo paskelbtos sankcijos asmenims, kuriuos ES laiko prisidėjusiais prie buvusio Rusijos šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu 2018 metais.     

REKLAMA

Spalio 6 dieną Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) paskelbė, kad Kremliaus kritikas A. Navalnas buvo apnuodytas viena iš nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“, neįtraukta į Cheminio ginklo konvencijos priede esantį cheminių medžiagų sąrašą.    

Tos pačios grupės nuodai buvo panaudoti 2018 metais Anglijoje prieš S. Skripalį ir jo dukterį – tas incidentas paskatino Briuselį paskelbti sankcijas keturiems rusų karinės žvalgybos pareigūnams.

Vokietija pasiūlė OPCW perduoti šias išvadas visoms Cheminio ginklo konvenciją ratifikavusioms šalims.  

REKLAMA
REKLAMA

Rusija griežtai neigia savo atsakomybę dėl A. Navalno apnuodijimo. 

JK prisideda prie ES sankcijų Rusijai dėl A. Navalno apnuodijimo ir konflikto Libijoje

Didžiosios Britanijos vyriausybė ketvirtadienį paskelbė taikysianti ES parengtas sankcijas aukšto rango Rusijos pareigūnams dėl opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo ir kišimosi į pilietinį karą Libijoje.

Šios priemones, įvestos dėl pasikėsinimo nužudyti A. Navalną nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, numato tokias bausmes kaip turto įšaldymas ir draudimas įvažiuoti šešiems asmenims, įskaitant rusų Federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovą.

„JK ir jos partneriai sutarė, kad nėra jokio kito įtikinamo M. Navalno apnuodijimo paaiškinimo, išskyrus Rusijos prisidėjimą ir atsakomybę“, – nurodoma britų Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Londonas pareikalavo atlikti išsamų tyrimą dėl apnuodijimo ir paragino Maskvą atskleisti savo „Novičiok“ programą JT Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW).

„Dabar galiojančios sankcijos siunčia aiškų signalą, kad cheminių ginklų naudojimas ir jų panaudojimo keliamas pavojus taisyklėmis grindžiamai tarptautinei sistemai, skirtai saugoti mus visus, sukelia pasekmių“, – pažymėjo britų URM.

Be to, sankcijos taikomos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimam magnatui Jevgenijui Prigožinui, „kuris yra atsakingas už aktyvią užsienio samdinių veiklą Libijoje bei daugelį JT ginklų embargo pažeidimų“.

„Aiškiai leidome suprasti, kad bet koks išorinis įsitraukimas į šią krizę yra nepriimtinas ir kad mes toliau bendradarbiausime su tarptautine bendruomene, siekdami patraukti atsakomybėn Libijos stabilumą ir saugumą pakertančius asmenis“, – rašoma ministerijos pareiškime.

REKLAMA

Didžioji Britanija sausį išstojo iš Europos Sąjungos, tačiau tebėra saistoma bloko taisyklių besitęsiant po „Brexito“ įsigaliojusiam pereinamajam laikotarpiui, kuris baigsis gruodžio 31 dieną.

Kremlius apgailestauja dėl ES sprendimo santykius su Maskva sieti tik su A. Navalnu

Kremlius išreiškė apgailestavimą, kad Europos Sąjunga sankcijas Rusijai susiejo su Aleksejumi Navalnu, kurį laiko pagrindiniu rusų opozicionieriumi.   

„Iš esmės sprendimas paversti Europos Sąjungos ir Maskvos santykius priklausomais nuo žmogaus, kuris Europoje laikomas kažkokios opozicijos lyderiu, suprantama, kelia tik apgailestavimą“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. 

REKLAMA

Ketvirtadienį ES dėl rusų opozicionieriaus A. Navalno apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga paskelbė sankcijas šešiems Rusijos aukšto rango pareigūnams ir Valstybiniam organinės chemijos ir technologijų mokslinių tyrimų institutui.   

Paprašytas pakomentuoti kalbas, esą prezidento administracijoje buvo suburta grupė A. Navalnui diskredituoti, D. Peskovas pasakė: „Tai netiesa.“      

Paklaustas, ar Kremlius mano, jog ES paskelbtos sankcijos keliems asmenims ir organizacijoms Rusijoje susijusios tik su A. Navalnu ar visgi su nuodingųjų medžiagų panaudojimu, D. Peskovas atsakė: „To reikėtų klausti Europos Sąjungos. Atsakinėjau į tą klausimo dalį, kurią jūs uždavėte. Jūs gi nekalbėjote apie cheminį ginklą, kalbėjote apie atskirą grupę.“   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų