REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Donaldas Trumpas trečiadienį piktai užsipuolė „Facebook“ ir „Twitter“, blokavusius nuorodas į dienraščio „New York Post“ straipsnį, tariamai atskleidžiantį prezidento būsimo varžovo rinkimuose Joe Bideno ir jo sūnaus korupcinio pobūdžio veiklą Ukrainoje. 

Donaldas Trumpas trečiadienį piktai užsipuolė „Facebook“ ir „Twitter“, blokavusius nuorodas į dienraščio „New York Post“ straipsnį, tariamai atskleidžiantį prezidento būsimo varžovo rinkimuose Joe Bideno ir jo sūnaus korupcinio pobūdžio veiklą Ukrainoje. 

REKLAMA

Socialinių tinklų milžinės pranešė blokavusios nuorodas į straipsnį, nes jame pateikiamos informacijos šaltinis kelia abejonių.  

Laikraštis skelbia gavęs kompiuterį, kuriuo anksčiau naudojosi Hunteris Bidenas, esą įtraukęs tėvą į savo verslo reikalus Ukrainoje.   

J. Bidenas, buvęs viceprezidentas ir Demokratų partijos kandidatas lapkričio 3-iąją vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose, ne kartą neigė padėjęs sūnui tvarkyti reikalus Ukrainoje.      

„Neginčijami elektroniniai laiškai atskleidžia, kaip Hunteris Bidenas pristatė ukrainiečių verslininką savo tėčiui viceprezidentui“, – rašoma „New York Post“ straipsnio antraštėje.  

REKLAMA
REKLAMA

J. Bideno kampanijos atstovams paneigus, kad jis buvo susitikęs su tuo verslininku, „Facebook“ ir „Twitter“ apribojo galimybę skelbti nuorodas į tą straipsnį, nurodę, kad jo tikrumas kelia abejonių.    

REKLAMA

„Tai dalis mūsų standartinio proceso, skirto sumažinti dezinformacijos sklaidą“, – sakė feisbuko atstovas Andy Stone'as.  

Tviteris nurodė apribojęs galimybę platinti šį straipsnį, nes kyla klausimų dėl jame pateiktos „medžiagos šaltinio“.  

Respublikonai suskubo pasmerkti šiuos veiksmus, pavadinę juos tendencinga cenzūra. 

Likus 20 dienų iki rinkimų viešosios nuomonės apklausose nuo J. Bideno atsiliekantis D. Trumpas nepagailėjo kritikos socialinių tinklų milžinėms.  

„Pasibaisėtina, kad „Facebook“ ir „Twitter“ pašalino @NYPost straipsnį apie neginčijamus elektroninius laiškus, susijusius su Apsnūdusiu Joe ir jo sūnumi Hunteriu“, – parašė prezidentas tviteryje.     

REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas dažnai savo oponentą pašiepiamai vadina „apsnūdusiu Joe“. 

„Jiems tai tik pradžia. Nėra blogesnio dalyko už korumpuotą politiką“, – pridūrė jis.

Vėliau per rinkimų kampanijos mitingą Ajovoje D. Trumpas sakė, kad Baltųjų rūmų atstovės spaudai Kayleigh McEnany tviterio paskyra buvo blokuota, kai ji pasidalijo tuo „New York Post“ straipsniu.    

„Nes ji skelbia tiesą! Jie uždarė jos paskyrą“, – piktinosi D. Trumpas. 

„Twitter“ generalinis direktorius Jackas Dorsey išreiškė apgailestavimą dėl to, kaip tviteris pranešė apie tai, ką daro dėl to straipsnio. 

„Mūsų komunikacija dėl veiksmų, susijusių su @NYPost straipsniu, nebuvo gera. Dalijimosi puslapio adresu tviterio ar tiesiogine žinute blokavimas nepaaiškinant konteksto, kodėl tai daroma, yra nepriimtinas“, – parašė jis tviteryje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pamirštas kompiuteris

„New York Post“ rašo, kad minėtą kompiuterį H. Bidenas paliko kompiuterių taisykloje Delavere 2019 metų balandį.   

Neįvardijamos taisyklos savininkas dienraščiui sakė, kad kompiuterio savininkui ilgą laiką neatėjus jo pasiimti, jis nukopijavo visą kietojo disko turinį ir atidavė kompiuterį federaliniams pareigūnams.  

Savininkas kietojo disko kopiją perdavė Rudy Giuliani – prezidento asmeniniam advokatui, kuris savo ruožtu davė ją laikraščiui.  

Nors buvusio viceprezidento kampanijos atstovai nepaneigė, kad tokio kompiuterio iš tiesų būta, taip pat nepaneigė jame buvusių elektroninių laiškų tikrumo, žinoma, kad R. Giuliani atsakingas už virtinę atvejų, kai buvo skelbiama melaginga informacija apie Bidenus ir Ukrainą. 

REKLAMA

Rugsėjį JAV iždo departamentas paskelbė, kad ukrainiečių politikas Andrijus Derkačis – vienas „šaltinis“, su kuriuo keliskart buvo susitikęs R. Giuliani, „ilgiau nei dešimtmetį yra aktyvus Rusijos agentas“.   

„New York Post“ sukritikavo „Facebook“ ir „Twitter“ už pagalbą J. Bideno rinkimų kampanijai ir pažymėjo, kad niekas neginčijo straipsnyje pateikiamos informacijos tikrumo.  

„Facebook“ ir „Twitter“ nėra žiniasklaidos platformos. Tai propagandos mašinos“, – rašė laikraštis redakcinėje skiltyje.  

Respublikonų senatorius ir aršus socialinių tinklų kritikas Joshas Hawley laiške „Facebook“ vadovui Markui Zuckerbergui rašė, kad, „regis, selektyvus“ blokavimas „rodo „Facebook“ šališkumą“.  

REKLAMA

Anot jo, „New York Post“ straipsnis „akivaizdžiai susijęs su viešuoju interesu“ ir atskleidžia „potencialiai neetišką kandidato į prezidentus veiklą“. 

Verslo reikalai Ukrainoje

„Twitter“ cenzūra šiuo atveju atrodo gana veidmainiška, turint galvoje, kad šis socialinis tinklas nori leisti vartotojams dalytis informacija iš kur kas mažiau patikimesnių šaltinių, kurioje kritikuojami kiti kandidatai“, – rašė respublikonų senatorius Tedas Cruzas laiške J. Dorsey.      

„New York Post“ straipsnis vėl pakurstė dvejus pastaruosius metus dažnai skambėjusius kaltinimus J. Bidenui, esą jis, Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijoje kuruodamas politiką dėl Ukrainos, ėmėsi veiksmų padėti savo sūnui ir Ukrainos energetikos įmonei „Burisma“, kurios valdybos narys buvo H. Bidenas.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Bidenas nekart atmetė šiuos kaltinimus.  

„Niekada nesikalbėjau su sūnumi apie jo verslo reikalus užsienyje“, – sakė buvęs viceprezidentas pernai rugsėjį.  

Straipsnyje remiamasi vienu 2015 metų balandį išsiųstu elektroniniu laišku, kuriame „Burisma“ valdybos patarėjas Vadymas Požarskis dėkoja H. Bidenui už pakvietimą atvykti į Vašingtoną susitikti su jo tėvu.    

Tačiau nėra jokių duomenų, kada tas susitikimas buvo suplanuotas, taip pat – ar jis apskritai įvyko.   

„Peržiūrėjome Joe Bideno to laikotarpio oficialią darbotvarkę. Tokio susitikimo, apie kurį rašo „New York Post“, nebuvo“, – nurodė demokrato rinkimų kampanijos atstovai.   

D. Trumpo rinkimų štabas, ieškantis būdų sumažinti prezidento atsilikimą nuo J. Bideno viešosios nuomonės apklausose, suskubo išplatinti pareiškimą, kuriame rašo, kad minimi elektroniniai laiškai įrodo, jog buvęs viceprezidentas „melavo Amerikos žmonėms“ apie savo sūnaus verslo reikalus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų