REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Demokratų kandidatė į JAV viceprezidentus Kamala Harris trečiadienį per kritiškus, bet daugiausia civilizuotus debatus su viceprezidentu Mike'u Pence'u istorine nesėkme pavadino prezidento Donaldo Trumpo atsaką į COVID-19 ir pareiškė, kad dėl to jis negali dirbti antrą kadenciją.

Demokratų kandidatė į JAV viceprezidentus Kamala Harris trečiadienį per kritiškus, bet daugiausia civilizuotus debatus su viceprezidentu Mike'u Pence'u istorine nesėkme pavadino prezidento Donaldo Trumpo atsaką į COVID-19 ir pareiškė, kad dėl to jis negali dirbti antrą kadenciją.

REKLAMA

Tuo metu M. Pence'as per debatus, surengtus likus 27 dienoms iki prezidento rinkimų, stengėsi pavaizduoti K. Harris kaip kraštutinių pažiūrų politikę.

D. Trumpo ligoninėje dėl COVID-19 praleistam savaitgaliui suteikus papildomos reikšmės viceprezidento vaidmeniui, debatai, per kuriuos M. Pence'as ir K. Harris kalbėjo atskirti organinio stiklo pertvaromis, sulaukė neįprasto susidomėjimo.

K. Harris, kuri būtų aukščiausiame poste per visą JAV istoriją dirbanti moteris, jei drauge su demokratų kandidatu į prezidentus Joe Bidenu patektų į Baltuosius rūmus, negaišdama laiko užsipuolė D. Trumpo veiksmus dėl COVID-19, kuri Jungtinėse Valstijose jau pražudė daugiau kaip 210 tūkst. žmonių – daugiausiai pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Amerikos žmonės matė, kokia yra didžiausia visų prezidentų administracijų nesėkmė per mūsų šalies istoriją“, – sakė Kalifornijai atstovaujanti senatorė ir buvusi prokurorė.

REKLAMA

„Atvirai kalbant, ši administracija dėl to neteko teisės į perrinkimą“, – per Jutos universitete surengtus ir pusantros valandos trukusius debatus, kuriuos Jutos universitete stebėjo ribota ir kaukėta auditorija, pareiškė K. Harris.

Ji teigė, kad D. Trumpas kovos su koronavirusu fronto linijoje dirbančius medikus laiko „aukojamais darbuotojais“, ir, atkreipdama dėmesį į paties D. Trumpo pareiškimus žurnalistui Bobui Woodwardui, apkaltino Baltuosius rūmus neskubant, nors ir žinant COVID-19 keliamus pavojus.

„Prezidentas sakė, kad tai buvo apgaulė“, – pabrėžė K. Harris.

Be plūdimosi

Po chaotiškų D. Trumpo ir J. Bideno debatų, įvykusių prieš aštuonias dienas, M. Pence'as ir K. Harris laikėsi civilizuotesnio tono ir nesiplūdo, nors griežtai nesutarė dėl reakcijos į pandemiją.

REKLAMA
REKLAMA

„Noriu, jog Amerikos žmonės žinotų, kad nuo pat pirmos dienos prezidentas Donaldas Trumpas pirmiausia galvoja apie Amerikos sveikatą“, – sakė M. Pence'as ir priminė sausio 31 dieną įvestą draudimą atvykti keliautojams iš Kinijos, kur mėnesiu anksčiau Uhano mieste buvo nustatyti pirmieji užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai.

Paminėdamas kontroversiją, kuri pakenkė J. Bideno pirmajai prezidentinei kampanijai 1988 metais, M. Pence'as sakė, kad demokratų planai dėl COVID-19 atrodo „truputį kaip plagiatas, apie kurį Joe Bidenas truputį nusimano“.

Priešingai D. Trumpo smūgiams J. Bidenui ir jo šeimai, M. Pence'as demonstravo ramybę ir stabilumą, pasveikino K. Harris dėl jos kandidatūros reikšmės istorijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

55 metų K. Harris, pirmoji tamsiaodė moteris, gavusi kurios nors iš svarbių JAV partijų bilietą į Baltuosius rūmus, yra imigranto jamaikiečio ir imigrantės indės dukra. Ji būtų pirmoji afroamerikiečių ir azijiečių kilmės amerikiečių atstovė JAV viceprezidento poste.

Tačiau M. Pence'as stengėsi vaizduoti ją radikale ir sakė, kad ji yra labiau nutolusi į politinio spektro kairę už socialistą Bernie Sandersą.

„Daugiau mokesčių, daugiau reguliavimo, hidraulinio ardymo uždraudimas, iškastinio kuro atsisakymas, Amerikos energijos triuškinimas, ekonominis pasidavimas Kinijai yra receptas Amerikos smukimui“, – sakė viceprezidentas, paminėdamas dalykus, kuriuos J. Bidenas vargu ar pavadintų savo programa.

REKLAMA

K. Harris paprastai yra laikoma demokratų vadovybei artima politike.

Klausinėjamas moderatorės Susan Page iš leidinio „USA Today“, M. Pence'as pripažino, kad „klimatas keičiasi“, bet tvirtino, kad rinkos sprendimai yra geriausias būdas mažinti taršą anglies dvideginiu.

Abu kandidatai atskleidė nedaug naujų dalykų apie savo politiką ir vengė tokių kontroversiškų temų kaip abortai ir Aukščiausiasis Teismas.

Vienas dalykas, kuris nesulaukė dėmesio per debatus, bet išprovokavo komentarų laviną socialiniuose tinkluose, buvo musė, nutūpusi ant baltų viceprezidento plaukų ir gan netrumpai ten pabuvusi.

J. Bideno kampanija, kurios rinkimų šūkis yra „Tiesa, o ne melas“, iškart internetu ėmė pardavinėti musių mušeklius su užrašu „Tiesa, o ne musės“.

REKLAMA

„Didelis įžeidimas“

Vis dėlto abu kandidatai pašiepė vienas kito komentarus. Vienu metu K. Harris tvirtai, bet šypsodamasi, papriekaištavo M. Pence'ui: „Pone viceprezidente, aš dabar kalbu.“

Vienas įnirtingiausių jų susirėmimų įvyko dėl rasinės neteisybės, šalyje kilus protestams dėl policijos elgesio su afroamerikiečiais.

J. Bidenas „mano, kad teisėsauga... yra šališka mažumų nenaudai“, sakė M. Pence'as ir pridūrė: „Tai didelis įžeidimas teisėsaugos institucijose dirbantiems vyrams ir moterims. Noriu, kad visi, kasdien užsivelkantys teisėsaugininko uniformą, žinotų: prezidentas Trumpas ir aš jus palaikome.“

Kritikuodamas žiniasklaidos pranešimus M. Pence'as tvirtino, kad D. Trumpas smerkia baltųjų viršenybės šalininkus, nors kai kurie žiūrovai jo komentaruose per praėjusios savaitės debatus įžvelgė paskatinimą kraštutinių dešiniųjų grupei „Proud Boys“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Harris atkreipė dėmesį į virtinę ankstesnių D. Trumpo pareiškimų, įskaitant jo komentarą, kad „geri žmonės“ dalyvavo smurtu pasibaigusiame 2017 metų neonacių mitinge Šarlotsvilyje Virdžinijoje.

„Viceprezidentas man nepamokslaus, ką reiškia priversti vykdyti mūsų šalies įstatymus, – sakė ji. – Aš ant šios pakylos esu vienintelė, asmeniškai persekiojusi baudžiamąja tvarka viską, nuo lytinio smurto prieš vaikus iki nužudymo.“

„Labiau tiki Putinu“

K. Harris taip pat kaltino D. Trumpą, kad jis labiau tiki Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o ne savo žvalgyba, ir teigė, kad prezidentas išdavė JAV draugus ir partnerius pasaulyje bei NATO.

REKLAMA

Pasak jos, amerikiečių žvalgyba pranešė, kad Rusija kišosi į JAV 2016 metų rinkimus ir bando kištis į šių metų rinkimus, bet D. Trumpas „labiau tiki prezidento Vladimiro Putino žodžiu“.

K. Harris užsiminė ir apie pranešimus, esą Rusija mokėjo talibams už amerikiečių karių žudymą Afganistane. „Nuo to laiko Trumpas su Putinu kalbėjosi šešis kartus, bet nė karto neiškėlė šio klausimo“, – sakė ji ir pridūrė, kad J. Bidenas elgtųsi kitaip.

Prieš lapkričio 3-iosios rinkimus dar yra numatyti dveji D. Trumpo ir J. Bideno televiziniai debatai, bet jų likimas tapo neaiškus prezidentui susirgus COVID-19.

77 metų J. Bidenas antradienį sakė, kad jo ir 74 metų D. Trumpo debatai neturėtų vykti, kol prezidento testai dėl koronaviruso bus teigiami.

REKLAMA

Tačiau efektingų pasirodymų meistras D. Trumpas trečiadienį paskelbtame vaizdo pranešime pareiškė, kad jaučiasi „kuo puikiausiai“ ir savo ligą pavadino „Dievo palaminimu“.

Atrodo, kad D. Trumpas atidžiai stebėjo kandidatų į viceprezidentus debatus. Nepaminėdamas K. Harris vardo jis tviteryje parašė, kad „ji yra neapdairių žingsnių mašina“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų