REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija turės suteikti karinę pagalbą Armėnijai, jeigu Azerbaidžanas smogs jos teritorijai, pirmadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė karybos ekspertas akademikas Aleksejus Arbatovas.  

Rusija turės suteikti karinę pagalbą Armėnijai, jeigu Azerbaidžanas smogs jos teritorijai, pirmadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė karybos ekspertas akademikas Aleksejus Arbatovas.  

REKLAMA

„Jeigu Azerbaidžanas ir Turkija užpuls Armėniją, surengs karinę invaziją ar raketų ir aviacijos smūgių, Rusija bus priversta atsakyti. Pagal kolektyvinio saugumo susitarimą Rusija yra įsipareigojusi ginti Armėniją“, – sakė A. Arbatovas, vadovaujantis Rusijos mokslų akademijos Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto Tarptautinio saugumo centrui.  

Kiek anksčiau Armėnijos vyriausybės vadovas Nikolas Pašinianas duodamas interviu vokiečių dienraščiui „Bild“ pareiškė, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos tam tikromis aplinkybėmis galėtų būti pasitelktos Armėnijos saugumui užtikrinti. Premjeras pažymėjo, kad Armėnijoje veikia Rusijos karinė bazė, abi šalys turi bendrą oro gynybos sistemą.  

A. Arbatovas sakė, kad Rusija turi įsipareigojimų Armėnijai, tačiau jie neapima Kalnų Karabacho, kur vyksta armėnų ir azerbaidžaniečių pajėgų susirėmimai.   

REKLAMA
REKLAMA

„Rusija neturi įsipareigojimų dėl Kalnų Karabacho. Karabachas formaliai nėra Armėnijos dalis. Kaip suprantu, Azerbaidžanas ir Turkija neplanuoja pulti Armėnijos. Jie kelia sau uždavinį užimti Karabachą ir grąžinti jį į Azerbaidžano sudėtį“, – kalbėjo mokslininkas.  

REKLAMA

Pasak A. Arbatovo, Armėnija pareiškė, jog būtina į Kalnų Karabachą įvesti taikdarių pajėgas, ir dabar sprendimą turi priimti Azerbaidžanas bei Turkija.  

„Taikdarių pajėgos, kurias Rusija neabejotinai skirtų, galėtų būti dislokuotos pritarus abiem konflikto šalims. Jeigu viena iš konflikto šalių nesutinka – tai jau nebe taikdariška operacija, o taikos įvedimo prievartiniu būdu operacija, panaši Rusijos įvykdytą Pietų Osetijoje 2008 metais. Tai jau būtų konfliktas tarp Rusijos ir Azerbaidžano, ir Rusija visomis jėgomis stengsis jo išvengti“, – kalbėjo akademikas.      

REKLAMA
REKLAMA

„Galimybė surengti taikdarišką operaciją, kuri, mano požiūriu, būtina, priklauso nuo paliaubų. Rusija, JAV, Prancūzija turi dėti visas pastangas, kad įtikintų Azerbaidžaną ir Turkiją nutraukti karinius veiksmus, sutikti su paliaubomis ir atnaujinti derybas“, – sakė A. Arbatovas.   

„Azerbaidžanas parodė, kad gali vykdyti puolamąsias operacijas. Ne žaibo karas, ne itin sėkminga, bet visgi pakankamai didelio masto operacija. Šiuo atžvilgiu Azerbaidžanas galėtų pradėti derybas, užimdamas jau stipresnes pozicijas nei turėjo anksčiau“, – sakė ekspertas.   

Armėnija: iš Rusijos į Jerevaną atskrido specialiosios paskirties lėktuvas

Armėnijos sostinės oro uoste nusileido Rusijos specialiosios paskirties lėktuvas, pirmadienį pranešė premjero atstovė Mane Gevorgian.    

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Specialiosios paskirties lėktuvas iš Rusijos atskrido į Armėniją“, – sakė ji, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė. 

Kiek anksčiau pirmadienį Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė neturįs informacijos, ar šiandien Jerevane iš tiesų nusileido aviacijos būrio „Rossija“ lėktuvas.    

„Neturiu tokios informacijos“, – sakė jis žurnalistams. 

Tai Kremliaus atstovas pareiškė paprašytas nurodyti, kas yra lėktuve, kuris, kaip pranešama socialiniuose tinkluose remiantis skrydžių stebėsenos portalu „Flightradar24“, priklauso aviacijos būriui „Rossija“ ir pirmadienį nusileido Jerevane.   

Įnirtingi mūšiai separatistiniame Kalnų Karabacho regione vyksta nuo rugsėjo 27 dienos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų