REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aleksandras Lukašenka įvedė lenkiškos produkcijos įvežimo į Baltarusiją draudimą, rašoma „Gazeta Wyborcza“. Anot leidinio, tai gali būti „bausmė“ lenkams už baltarusių opozicijos palaikymą. Tačiau nuo to labiau nukentės ne lenkai, o patys baltarusiai.

Aleksandras Lukašenka įvedė lenkiškos produkcijos įvežimo į Baltarusiją draudimą, rašoma „Gazeta Wyborcza“. Anot leidinio, tai gali būti „bausmė“ lenkams už baltarusių opozicijos palaikymą. Tačiau nuo to labiau nukentės ne lenkai, o patys baltarusiai.

REKLAMA

Nuo vakar Baltarusijos pasieniečiai vykdo precedento neturinčias patikras pasienyje su Lenkija. Į Baltarusiją nebegalima įsivežti praktiškai jokių prekių, net kavos, šokoladinių saldainių ar tualetinio popieriaus.

Pasieniečiai sieną kertantiems asmenims iškelia ultimatumą: arba išmetate pirkinius, arba grįžtate su jais į Lenkiją, rašoma leidinyje. Pasieniečiai savo veiksmų niekaip neaiškina, įstatymo, kuriuo remiasi, nenurodo. Jie paprasčiausiai ieško ir, jeigu kažką randa, neįleidžia į šalį. Į jokias diskusijas šiuo klausimu net nesileidžia.

Lukašenka kovoja su Lenkijos prekybos centrais

Baltarusijos valdžios sprendimas yra, savaime suprantama, neteisėtas. Baltarusiai yra bendroje muitų sąjungoje su Rusija, Armėnija, Kazachstanu ir Kirgizija. Bet kokie papildomi apribojimai turėtų būti taikomi visoms šioms šalims ir visoms išorės sienoms. Tačiau kol kas apribojimai galioja tik Lenkijos-Baltarusijos pasienyje. tv3.lt aiškinasi, ar baltarusių pasieniečiai taiko panašias priemones ir kitos šalies kritikės – Lietuvos – pasienyje.  

REKLAMA
REKLAMA

Įvedęs su Lenkija „judėjimo be prekių“ politiką A. Lukašenka realizuoja savo seną svajonę – priversti baltarusius pamiršti lenkų prekybos centrus. Jau daugelį metų apsipirkimas Lenkijoje buvo nemažas Minske sėdinčios valdžios galvos skausmas. Baltarusiai pamėgo apsipirkimą Lenkijoje, nes ten pigiau, tuo pačiu jie dar keičiasi baltarusiškus rublius į užsienio valiutą ir ją išsiveža. A. Lukašenka kovojo su tuo įvairiausiais būdais: jis įvedė prekių įvežimo apribojimus, sienos kirtimo apribojimus ir pan. Visiškai užkirsti kelią šiam reiškiniui jam pavyko tik dabar, kuomet prasidėjo masiniai protestai. 

REKLAMA

Draudimas įvežti lenkiškas prekes gali būti siejamas su senkančiais Baltarusijos valiutų rezervais. Taip pat ir dėl to, kad būtų įrodyta: A. Lukašenka tuščiai žodžiais nesisvaido. Ketvirtadienį, kalbėdama režimą palaikančių moterų forume, Baltarusijos diktatorius paprašė Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos žmonių spausti „savo išprotėjusius politikus“ ir taip padėti išvengti gresiančio karo. Jis pareiškė, kad ginsis, ir „uždarė sienas su Lenkija bei Lietuva“. Salėje tuo metu nuvilnijo aplodismentai. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad pokyčių pasienyje nėra, judėjimas tęsiasi. Tik penktadienio pavakarę pasirodė pranešimų, kad yra sugriežtinama pasienio kontrolė. Tokiu atveju, A. Lukašenka pagrasino uždaryti sienas su Lenkija ir kažkokiu būdu tai įvykdė, rašoma „Wyborcza“. 

REKLAMA
REKLAMA

Straipsnyje taip pat pateikiamas vieno iš pasienyje neseniai apsilankiusio lenko įrašas „Twitter“: Smūgis Lenkijai. Baltarusijos pasieniečiai iš tiesų griežtai krato tuos, kurie grįžta iš Lenkijos. Sako, kad neleidžia net šokolado įsivežti. Jie taip pat neleidžia nieko deklaruoti. (Liepia) sunaikinti arba grįžti į Lenkiją. Kaip suprantu, tai ir yra Lukašenkos žadėtas „sienos uždarymas“.

Nukentės patys baltarusiai? Batkai nusispjaut

Jeigu A. Lukašenkos sprendimas pasirodys esąs ilgalaikis, tai nukentės pasienyje esantys lenkų prekybos centrai, kurie iki pandemijos pradžios gyveno baltarusių pirkėjų sąskaita. Tačiau dar labiau nukentės patys baltarusiai, kurie galėjo taupyti pigių lenkiškų prekių dėka. Tačiau tai A. Lukašenkos nelabai jaudina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis kovoja dėl išlikimo ir yra pasirengęs imtis beviltiškų sprendimų, ką jau įrodė vaizdo įrašu, kuriame lakstė po laukus su automatu rankose, kad išgąsdintų savo oponentus. Vienas iš jų gali būti ir sprendimas įvesti embargą lenkiškoms prekėms, rašoma „Wyborcza“.

Daužė veidu į asfaltą, visas kūnas nusėtas mėlynėmis – jaunas baltarusis, susidūręs su savo šalies milicijos žiaurumu, teisėsaugoje užtarimo sulaukti nesitiki. Jam buvo pasakyta, kad „vargu ar yra prasmės kreiptis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų