REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijoje minint istorinės vėliavos ir vyčio dieną, Minską ir vėl drebina masiniai moterų protestai. O tautos vedlė Sviatlana Cichanouskaja kitą savaitę skelbia solidarumo su Baltarusijos žmonėmis savaite. Tačiau valdžia suranda vis naujų būdų gąsdinti žmones. Išgirsite, kaip iš aktyvistų grobiami vaikai.

Baltarusijoje minint istorinės vėliavos ir vyčio dieną, Minską ir vėl drebina masiniai moterų protestai. O tautos vedlė Sviatlana Cichanouskaja kitą savaitę skelbia solidarumo su Baltarusijos žmonėmis savaite. Tačiau valdžia suranda vis naujų būdų gąsdinti žmones. Išgirsite, kaip iš aktyvistų grobiami vaikai.

REKLAMA

Jau tampa tradicija. Šeštadieniais Minske karaliauja moterys, kurios ir toliau atkakliai priešinasi diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimui.

Tačiau šiandien moterys į gatves plūsta ir dėl kitos priežasties. Rugsėjo 19-oji vyčio ir istorinės Baltarusijos vėliavos – baltos, raudonos, baltos – diena. 1991-aisiais Baltarusijai išsivadavus iš Sovietų sąjungos, ši vėliava tapo oficialia nepriklausomos valstybės vėliava. Tiesa, jau po ketverių metų A. Lukašenka sugrąžino nežymiai modifikuotą sovietinės Baltarusijos vėliavą. Tad šiandien visi baltarusiai raginami balkonus ir langus puošti istoriniais simboliais, kurie, anot aktyvistų, baido A. Lukašenką ir jo pakalikus kaip šviesa vampyrus.

Tuo tarpu diktatūra opozicijos aktyvistams jau kerta per skaudžiausią vietą – vaikus.

„Baltarusija tęsia atsakomuosius veiksmus ir šį kartą jie nukreipti prieš aktyviausių opozicionierių vaikus. Kaip tai vyksta? Opozicionierius iškviečia į milicijos nuovadas, kur juos sulaiko, pavyzdžiui, kelias paras. Sulaikymo metu jų vaikai būna arba darželiuose, arba mokyklose. Kai tėvai neateina sutartu laiku pasiimti vaikų, auklėtojos ar mokytojos atiduoda vaikus vaikų priežiūros tarnyboms, nė neatsižvelgdamos į tai, kad vaikai turi giminaičių. Vaikai praktiškai atsiduria vaikų namuose. Juos iš ten galima paimti, bet reikia pateikti labai daug dokumentų ir „popierių“, kurių valdžia visiškai neskuba išduoti opozicionieriams“, – pasakoja žurnalistas Denisas Dudinskis.

REKLAMA
REKLAMA

O tai žurnalisto Deniso Dudinskio papasakotų valdžios susidorojimo metodų iliustracija. Žmonės plojimais ir palaikymo šūksniais pasitinka opozicijos atstovę Eleną Lazarčik, kuri tik šiandien iš vaikų namų atsiėmė savo šešiametį sūnų Artiomą. Berniukas čia atsidūrė po to, kai prieš dvi dienas pareigūnai jau ne pirmą kartą dėl dalyvavimo nesankcionuotuose mitinguose sulaikė jo mamą, atėmė telefoną, o auklėtojos nepranešusios nei tėvui, nei močiutei, nei tetai, kurių kontaktus turėjo, atidavė Artiomą tarnyboms. Laimė, mamai pavyko sūnų greitai susigrąžinti.

REKLAMA

„Jūs visada turite būti pasiruošę tam, kad neišvengsite spaudimo, kad tie žmonės, kurie yra kitoje barikadų pusėje, neturi principų. Tie žmonės naudos bet kokius metodus tam, kad palaužtų jūsų valią ir ją sunaikintų. Jie nesustos dėl to, kad tai moterys, vaikai ir taip toliau. Jei esi revoliucionierius, jei išėjai į gatvę, turi būti pasiruošęs viskam“, – kalbėjo aktyvistas Andrejus Michailovičius.

Tuo tarpu Sviatliana Cichanouskaja jau nuo rytdienos skelbia solidarumo su Baltarusija savaitę ir ragina pasaulio žmones palaikyti taikų baltarusių siekį išsivaduoti iš diktatūros.

REKLAMA
REKLAMA

„Organizuokite mitingus ir protesto akcijas, mojuokite istorine Baltarusijos ir jūsų šalies vėliava, apšvieskite pastatų fasadus balta, raudona, balta spalva, rašykite laiškus politiniams kaliniams ir rodykite solidarumą bet kokiais kitais būdais. Kad ir kur esate, prašau, prisijunkite prie mūsų“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Jau pirmadienį S. Cichanouskaja Briuselyje susitiks su Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrais. Susitikimas įvyks prieš Bendrijos politikams susirenkant svarstyti sankcijų Minskui. Visgi Baltarusijos užsienio reikalų ministras pasmerkė šį susitikimą ir pareiškė, kad tai – atviras kišimasis į šalies vidaus reikalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų