REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aleksandro Lukašenkos susitikimas su „vyresniuoju broliu“ Vladimiru Putinu šio rezidencijoje šalia Juodosios jūros atrodė lyg kasdienis susitikimas, o ne paskutinė pirmojo viltis išsigelbėti, kuomet jis netenka valdžios savo šalyje. 

Aleksandro Lukašenkos susitikimas su „vyresniuoju broliu“ Vladimiru Putinu šio rezidencijoje šalia Juodosios jūros atrodė lyg kasdienis susitikimas, o ne paskutinė pirmojo viltis išsigelbėti, kuomet jis netenka valdžios savo šalyje. 

REKLAMA

Sočyje V. Putinas yra priėmęs ir kitų šalių vadovus, įskaitant Vokietijos kanclerę A. Merkel bei Sirijos lyderį B. Assadą. Kurį bendravimo variantą pasirinks A. Lukašenka – tapo aišku iškart. 20 minučių vaizdo įraše, kurį publikavo Kremlius, matyti, kaip A. Lukašenka faktiškai lenkia B. Assadą, bandydamas įtikti pašnekovui. Prieš trejus metus TASS paviešino nuotraukas, kuriose diktatorius B. Assadas šiltai apkabina V. Putiną, o Kremliaus vadovas tuo metu atrodė kiek nejaukiai. 

Svečias iš Minsko taip pat nepraleido progos pasirodyti prieš V. Putiną kaip tikras vasalas, rašoma „Die Welt“. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pažymi švedų „Dagens nyheter“, vos į Sočį atvykusio A. Lukašenkos laukė antausis – V. Putinas išsiuntė jo pasitikti vietos gubernatorių. Paprastai tokių sutikimų metu siunčiant daug žemesnio rango valdininką yra neformaliai parodoma svečio „tikroji vieta“, rašoma leidinyje. 

REKLAMA

Pats A. Lukašenka dėl to nė kiek nesikrimto ir savo vietą, tikriausiai, žinojo iš anksto. O susitikimo su V. Putinu metu, jis faktiškai garbino savo kolegą. 

Tai buvo akivaizdu jau vien iš abiejų politikų kūno kalbos. Kol V. Putinas, kaip ir įprasta, išdribęs sėdėjo savo krėsle plačiai pražergęs kojas, A. Lukašenka, akivaizdu, stengėsi demonstruoti savo prielankumą Kremliaus vadui – ir ne tik retoriškai. Jis glaudė kelius ir rėmėsi į krėslą kairiąja ranka, kad tik galėtų geriau įsižiūrėti į emocijų nedemonstruojantį V. Putiną. V. Putinas tuo metu į jį žvelgė kupinomis ilgesnio ar nuobodulio akimis. 

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu kai A. Lukašenka pasakojo apie „brolišką rusų tautą“ ir bandė įtikinti V. Putiną dėl grėsmių, kurios ateina iš Vakarų, V. Putinas spoksojo į apačią, lyg bandytų įsitikinti, ar švariai išblizginti batai. 

„Ilga ir nelaiminga santuoka“

1,5 mlrd. dolerių „paskutiniam Europos diktatoriui“ Kremlius išdavė taip pat ne už gražias akis. Tikroji finansinė pagalba šaliai, kurios skola išaugo iki beveik 18 mlrd. dolerių, atrodo kitaip. Ši suma leis A. Lukašenkai išlaikyti šalies ekonomiką paviršiuje dar kelis mėnesius, ne daugiau. Buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui 2013-ųjų rudenį V. Putinas žadėjo dešimt kartų daugiau, negu A. Lukašenkai, ir dar priedo siūlė nuolaidų dujoms. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien V. Putinas neduos 1,5 mlrd. dolerių šiaip. Visus kitus metus beveik kiekvieną mėnesį abiejų šalių teritorijose vyks bendros karinės pratybos, „kaip ir buvo planuota“, pareiškė V. Putinas. Galima tik spėti, kad už uždarų durų abu prezidentai sutarė ir dėl dviejų karinių bazių nuomos, kuri kaip tik baigiasi kitais metais, pratęsimo. Viskas įskaičiuota. 

Santykiai tarp A. Lukašenkos ir V. Putino primena „ilgą ir nelaimingą santuoką“, pažymima vokiečių „Der Spiegel“: „jūs nutolote ir daug pykstatės, tačiau žinote, kad turite daug bendro“. 

Tačiau šis susitikimas, ir piniginė pagalba, kurią suteikė V. Putinas, rodo, kad ši „santuoka“ yra pakankamai stabili. 

REKLAMA

Nepaisant to, kai kurių ekspertų nuomone, susidarė patinė situacija, kai ore  tvyro nepasitikėjimas. „Kažkoks įstabus patas, paremtas idealiu priešpriešos trikampiu. „Lukašenkos ir protestuotojų“, „Lukašenkos ir Kremliaus ir „Kremliaus ir protestuotojų (Baltarusijoje)“ priešpriešų rinkinys. Kiekvienas iš šių trijų „dalyvių“ yra suinteresuoti, kad nelaimėtų nė vienas iš kaimynų.

Baltarusijos prezidentas, kurio valdžios nepripažįsta Vakarų šalys, Aleksandras Lukašenka davė interviu Rusijos valstybinės žiniasklaidos atstovams. Jis pripažino, kad „kažkiek užsisėdėjo valdžioje“, tačiau tikino, kad „tik jis vienas gali išgelbėti Baltarusiją“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų