REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį ryte Minsko centre jėgos struktūrų pagrobtą Mariją Kalsenikavą ir du jos kolegas opozicionierius bandyta priverstinai išvaryti iš šalies, bet Marija Kalesnikava, skelbiama, prieš kertant sieną su Ukraina, iššoko iš automobilio ir buvo sulaikyta Baltarusijos pasieniečių.

Pirmadienį ryte Minsko centre jėgos struktūrų pagrobtą Mariją Kalsenikavą ir du jos kolegas opozicionierius bandyta priverstinai išvaryti iš šalies, bet Marija Kalesnikava, skelbiama, prieš kertant sieną su Ukraina, iššoko iš automobilio ir buvo sulaikyta Baltarusijos pasieniečių.

REKLAMA

Apie tai, kas nutiko su M. Kalesnikava po to, kai ji vakar apie 10 val. ryto Minsko centre buvo įgrūsta į juodą mikroautobusą su užrašu „Ryšiai“, buvo nieko nežinoma kone parą.

Antradienį ryte Baltarusijos pasienio tarnyba paskelbė, kad Kalesnikava, kartu su kolegomis Antonu Radniankovu ir Ivanu Kravcovu Aliaksandraukos, pasienio punkte apie 4 val. ryto užpildė reikiamus dokumentus ir išvyko į Ukrainą.

Baltarusijos pasieniečiai net išplatino vaizdo įrašą. Vaizdo medžiagoje matyti, kaip kelios minutės po 4 val. čia atvykusį BMW markės automobilį patikrina pareigūnas ir po kelių minučių BMW esą išvažiuoja.

REKLAMA
REKLAMA

Lukašenkos valdoma valstybinė žiniasklaida ėmė skelbti, kad opozicionieriai pabėgo iš šalies. Kalesnikavos kolega Ivanas Kravcovas dar prieš kirsdamas sieną padarė vaizdo įrašą, kuriame kalba apie savo išvykimą.

REKLAMA

„Nusprendžiau palikti šalies teritoriją. Ir dabar mes kartu su M. Kalesnikava kirsime Baltarusijos sieną, ir kuriam laikui paliksime šalį“, – sako M. Kalesnikavos bendražygis I. Kravcov.

Bet netrukus paaiškėjo, kad už 6 kilometrų nuo patikros punkto esančią Ukrainos sieną BMW kirto be M. Kalesnikavos.

Pranešama, kad Kalesnikava galimai iššoko arba buvo išmesta iš automobilio. Esą ji galimai suplėšė savo pasą, kad negalėtų pakliūti į Ukrainą. Tuomet moterį sulaikė Baltarusijos pasieniečiai. Ukrainos pusė skelbia, kad Kalesnikavai pavyko sužlugdyti planą ją priverstinai išmesti iš Baltarusijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepavykus įvykdyti provokacijos prieš M. Kalesnikavą ir sukompromituoti ją, neva ši spruko iš Baltarusijos, ją sulaikė apkaltinę bandymu nelegaliai sprukti iš Baltarusijos. Dabar atsakomybė už jos sveikatą ir gyvybę gula ant Aliaksandro Lukašenkos – Baltarusijos diktatoriaus – pečių“, – pasakoja Ukrainos vidaus viceministras Anton Geraščenka.

Antonas Radniakovas ir I. Kravcovas, pasak Kijevo, dabar saugomi. Lukašenkai pavyko atsikratyti beveik visais opozicijos Koordinacinės tarybos nariais.

„Dabar tokia situacija, kad iš visų Koordinacinės tarybos prezidiumo narių Minske su jumis kalbėti galiu vienas aš – Maksimas Znakas“, – teigia Koordinacinės tarybos narys Maksim Znak.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Lietuvą taip pat priverstinai išvykusi Sviatlana Cichanouskaja antradienį vaizdo konferencijos metu kreipėsi į Europos Tarybos parlamentinę asamblėją ir paragino pasaulį pagaliau imtis rimto spaudimo Baltarusijos režimui.

„Reikalingas tarptautinis spaudimas šiam režimui, šiam vienam individui, įsikibusiam į valdžią. Reikia sankcijų asmenims, kurie skelbia ir vykdo nusikalstamus įsakymus, pažeidžiančius tarptautines normas ir žmogaus teises. Būtina nedelsiant paleisti visus politinius kalinius ir pradėti civilizuotą dialogą, kuris padėtų rasti būdą mūsų šaliai judėti pirmyn“, – kalbėjo Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja.

REKLAMA

Tuo metu Aliaksandras Lukašenka antradienį Minske bendravo su propagandinės Rusijos televizijos žurnalistais ir sakė, kad opozicionieriai savo noru spruko iš šalies. Ir pakartojo neketinantis atiduoti valdžios.

Baltarusijoje tęsiasi represijos prieš laisvės norinčią tautą. Į populiaraus nepriklausomo portalo TUT.BY redaktorės Galinos Ulasik butą nepavyksta patekti jos advokatui. Į butą antradienį ryte įsiveržė pareigūnai ir ten vykdo kratą. Po kratos pareigūnai išsivežė Galinos dukrą Valeriją.

„Žodžiu, atėjo ir pasakė, kad jai iškeltos dvi bylos: administracinė ir baudžiamoji. Administracinė pagal 23.34 str. – dėl dalyvavimo masinėse akcijose. Ir ją iš karto išsivežė į areštinę. O atėję dėl kratos pagal baudžiamąją bylą – sakė, kad dėl masinių neramumų“, – sako TUT.BY redaktorė Galina Ulasik.

REKLAMA

Pareigūnai iš žurnalistės namų išnešė du dukros nešiojamus kompiuterius, išorines laikmenas, telefonus.

Kai kurie Baltarusijos gyventojai šiandien sako gaunantys oficialius kvietimus atvykti pabendrauti su pareigūnais už tai, kad ant savo langų išsikabino baltai-raudonai-baltas vėliavas.

Antradienį pareigūnai viename Minsko kieme nuo turėklų plėšė ir karpė baltas ir raudonas juosteles. Gyventojai bandė jas apsaugoti.

Minske antradienio vakarą vyksta solidarumo akcija su Koordinacinės tarybos prezidiumo nare Maryja Kalesnikava; pranešama apie protestuotojų sulaikymus.

„Aikštėje prie Komarovo turgaus nežinomi asmenys su balaklavomis ir civiliais rūbais sulaiko žmones. Šįkart – ir moteris“, – pranešė portalas tut.by.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad keli šimtai žmonių skanduoja „Maryja“ ir „Išleisk!“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų