REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija pagal jokį po „Brexito“ sudarytą prekybos susitarimą su Europos Sąjunga netaps „valstybe kliente“, vėlai šeštadienį pareiškė JK vyriausiasis derybininkas Davidas Frostas.

Didžioji Britanija pagal jokį po „Brexito“ sudarytą prekybos susitarimą su Europos Sąjunga netaps „valstybe kliente“, vėlai šeštadienį pareiškė JK vyriausiasis derybininkas Davidas Frostas.

REKLAMA

Prieš ateinančią savaitę vyksiantį aštuntą ir paskutinį suplanuotų derybų su ES etapą D. Frostas pareiškė, jog Britanija „neketina eiti į kompromisus dėl savo principų – galimybės kontroliuoti savo įstatymus“.

„Neketiname būti valstybė klientė“, – retame interviu laikraščiui „Mail on Sunday“ pabrėžė jis, einant į pabaigą stringančioms deryboms su Bendrija.

„Neketiname priimti nuostatų, leidžiančių jiems kontroliuoti mūsų pinigus ar tai, kaip galime organizuoti reikalus čia, JK. Tai neturėtų būti prieštaringai vertinama“, – sakė D. Frostas.

„Būtent tai reiškia būti nepriklausoma šalimi, būtent už tai balsavo britai ir būtent tai įvyks šių metų pabaigoje, kad ir kas nutiktų“, – pridūrė derybininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Britanija oficialiai paliko ES sausio mėnesį, praėjus beveik ketveriems metams po istorinio referendumo, per kurį buvo nuspręsta baigti beveik 50 metų trukusią JK narystę Europos Sąjungoje.

REKLAMA

Tačiau iki šių metų pabaigos JK bus saistoma bloko taisyklių, kol abi šalys mėgina susitarti dėl būsimų santykių.

Derybos įstrigo dėl kelių klausimų, įskaitant vadinamąsias vienodų sąlygų nuostatas, valstybės pagalbą ir žūklės taisykles.

Abiem šalims liko mažai laiko pasiekti susitarimą, kadangi teisiniai dokumentai dar turi būti išnagrinėti valstybių narių ir ratifikuoti Europos Parlamente. 

Aklavietė pakurstė nuogąstavimus, kad po gruodžio 31 dienos gali įvykti „Brexitas“ be susitarimo – tuo atveju didžioji dalis prekybos būtų reglamentuojama Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklėmis ir muitais.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau D. Frostas patikino, kad Britanijos premjeras Borisas Johnsonas ir jo ministrai „nebijo“ tokio scenarijaus.

„Jei mums pavyks pasiekti susitarimą, kuris reglamentuotų prekybą kaip Kanados atveju – puiku. Jei nepavyks, tai bus panašu į Australijos prekybos susitarimą ir esame tam visiškai pasirengę“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie kelerius metus trukusias išankstines derybas, D. Frostas pareiškė, kad ankstesnė JK vyriausybė, vadovaujama buvusios ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei), per „Brexito“ derybas „sumirksėdavo ir labai svarbiomis akimirkomis atskleisdavo savo blefą“. Jis pažadėjo nekartoti šios klaidos.

„Vienas svarbiausių dalykų, kuriuos stengiamės padaryti šiemet, yra priversti juos suprasti, kad kalbame nuoširdžiai ir kad jiems reikėtų rimtai vertinti mūsų poziciją“, – pridūrė derybininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų