REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad prieš jo šalį prasidėjo agresija, teigdamas, kad po ginčijamų rinkimų prasidėję protestai organizuojami iš užsienio, o juose esą dalyvauja žmonės su „geroka kriminaline praeitimi“.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad prieš jo šalį prasidėjo agresija, teigdamas, kad po ginčijamų rinkimų prasidėję protestai organizuojami iš užsienio, o juose esą dalyvauja žmonės su „geroka kriminaline praeitimi“.

REKLAMA

„Šiandien jau čia privažiavo iš Lenkijos, Olandijos, Ukrainos, iš tos „Atvirosios Rusijos“, Navalno ir taip toliau ir panašiai. Jau prasidėjo agresija prieš šalį“, – per pasitarimą su Saugumo taryba kalbėjo valstybės vadovas; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Jis pareiškė nemanąs, kad Baltarusijoje „yra kažkokia katastrofa ar bent pernelyg įtempta padėtis, nors užtenka problemų ir klausimų, kuriuos būtina spręsti“.

„Šiandien jau absoliučiai aiškiai matome, kas vyksta. Matome šiandien veikiančius asmenis. Kaip ir kalbėjome, viso to iniciatoriai ir organizatoriai yra užsieniečiai. Priešakyje yra žmonės, turintys nusikalstamą praeitį – geroką kriminalinę praeitį. Na ir mūsiškiai – tiek vaikai, tiek jau visai nebe vaikai“, – pridūrė prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

„Sakykite, kaip čia gali elgtis kariškis? Ką man daryti šioje situacijoje? Ar norite, kad sėdėčiau ir laukčiau, kol Minskas bus apverstas aukštyn kojomis? Taigi, vėliau padėties nestabilizuosime. Todėl turime sustoti, paimti galvą į rankas ir nusiraminti. Ir leisti mums atkurti tvarką, susitvarkyti su tais, kas čia atvyko“, – pabrėžė A. Lukašenka.

REKLAMA

„Nelįskite į gatves“

A. Lukašenka taip pat patarė baltarusiams vengti rodytis gatvėse esant dabartinei situacijai.

„Nelįskite jūs dabar į gatves! Supraskite, kad jūs ir mūsų vaikai naudojami kaip patrankų mėsa!“ – sakė A. Lukašenka.

Jis taip pat ragino paauglių ir jaunuolių tėvus „pasižiūrėti, kur yra jūsų vaikai“.

Tuo pat metu A. Lukašenka pareiškė neturįs priekaištų dėl saugumo pajėgų veiksmų protestuotojų atžvilgiu. 

„Šiandien negaliu niekam reikšti pretenzijų. Negaliu. Nes matote, kaip vystosi situacija. Vienintelis dalykas, aš paprašysiu ministro ir kitų: mes vis dar esame slavai. Jei žmogus jau nukrito ir guli, nereikia jo mušti. Tai yra, turi būti tam tikras stabdis“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

A. Lukašenkai lojali Centrinė rinkimų komisija (CRK) penktadienį paskelbė, esą dabartinis Baltarusijos vadovas per praėjusios savaitės balsavimą gavo 80,1 proc. balsų, o pagrindinė jo varžovė opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 procento. 

Komisijos tvirtinimu, Andrejus Dmitrijevas gavo 1,21 proc., Hana Kanapackaja – 1,68 proc., o Siarhejus Čeračenas – 1,14 proc. balsų. Prieš visus kandidatus balsavo 4,59 proc. rinkėjų, o rinkėjų aktyvumas siekė 84,28 proc., nurodo CRK.

Baltarusijoje nuo sekmadienio tęsiasi masiniai protestai ir jų dalyvių susirėmimai su milicija. Oficialiais duomenimis, per neramumus du žmonės neteko gyvybių, dar šimtai buvo sužeisti, o apie 7 tūkst. asmenų buvo sulaikyti. Ketvirtadienį Baltarusijos pramonės įmonėse prasidėjo taikūs protestai.

Penktadienio vakarą šalia Vyriausybės rūmų Minske susirinko keli tūkstančiai žmonių, protesto akcija vyksta taikiai.

Baltarusių vyriausybės ir saugumo tarnybų atsaką į demonstracijas griežtai kritikuoja ES ir JAV pareigūnai, neatmetantys galimybės paskelbti sankcijų Minskui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų