REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Zoologijos sode Meksikoje pastarosiomis savaitėmis darbuotojai džiaugiasi net dviem naujais pasaulį išvydusiais drambliukais.

Zoologijos sode Meksikoje pastarosiomis savaitėmis darbuotojai džiaugiasi net dviem naujais pasaulį išvydusiais drambliukais.

REKLAMA

Argi jie ne mieli? Ir tuo pat metu didingi. Graži dramblių šeima dienas be lankytojų leidžia viename Meksikos zoologijos sode. Čia pastarosiomis dienomis tikra šventė: liepos 29-ąją pasaulį išvydo 108 kg sveriantis mažylis vardu Arikas, o prieš mažiau nei savaitę jis sulaukė ir žaidimų draugo Zoom‘o, kuris pasaulį išvydo sverdamas 112 kg.

Zoologijos sodo direktorius Frank Camacho pasakoja: „Tai labai smagu, nes dabar švenčiama pasaulinė dramblių diena – ir tokią dieną nėra nieko geresnio, nei dar vienas drambliukas.“

Drambliukų istorija Meksikos Pueblo Africam Safari zoologijos sode išties įdomi. Dalis čia gyvenančių dramblių – prieš mažiau nei dešimtmetį buvo pasmerkti myriop Afrikoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime 15 dramblių ir 6 mažylius drambliukus, kuriuos atsivedė 9-ių dramblių grupė išgelbėta Namibijoje. Tie drambliai būtų nužudyti, jei nebūtume įsikišę prieš 8 metus: tuomet keliavome į Afriką ir juos parsigabenome“, – pasakoja jis.

REKLAMA

Afrikos dramblių populiacijai natūralioje gamtoje yra iškilęs rimtas pavojus – kasmet brakonieriai pražudo apie 30 tūkst. dramblių ir jų populiacija metai iš metų mažėja maždaug po 8 proc.

Tiesa, pavyzdžiui, Kenijoje pastaraisiais metais dramblių gyvenimas kiek ramesnis. Kenijos Amboselio nacionaliniame parke gamtosaugininkai gaudo dramblius, kad jiems pritaisytų sekimo įrangą. Kenijoje nuo 1989-ųjų iki šių dienų dėl įvairių dramblių apsaugos priemonių jų populiacija padvigubėjo. O šiemet čia skaičiuojama, pasaulį išvydo ir 138 didžiausiai mažyliai.

REKLAMA
REKLAMA

„Pastaruosius porą metų mums pavyksta užkirsti kelią brakonieriavimui. Šiemet buvo nužudyti 7 drambliai, mums jų labai gaila. Bet pernai tokių buvo 34, o užpernai 80. Taigi skaičiai mažėja“, – komentavo Kenijos turizmo ministras Najib Balala.

Afrikos brakonieriai dramblius žudo dėl jų vertingų ilčių, taip pat ir raganosius dėl ragų. Azijoje jiems yra didelė paklausa, iltys ir ragai naudojami tradicinėje abejotinoje medicinoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų