REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
123
Baltarusijos nakties įvykiai nuotraukų galerijoje (nuotr. SCANPIX)

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį, iš karto paskelbus pirminius Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatus, pagal kuriuos 82 proc. surinko Aleksandras Lukašenka, šalies gyventojai suplūdo į gatves protestuoti prieš rinkiminį farsą. 

123

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį, iš karto paskelbus pirminius Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatus, pagal kuriuos 82 proc. surinko Aleksandras Lukašenka, šalies gyventojai suplūdo į gatves protestuoti prieš rinkiminį farsą. 

REKLAMA

Pirmieji pranešimai apie protestuojančius baltarusius pasirodė iš karto po to, kai buvo paskelbti pirminiai rinkimų rezultatai. 

Nakties įvykių nuotraukose užfiksuoti sužeisti gyventojai, specialiųjų tarnybų prieš gyventojus naudojama jėga, verkiančios moterys, kartu su protestuotojais Minske žygiuojantis milicininkas, kuris savo skydu dengia žmones. Nepatvirtintais duomenimis pasirodė pranešimai, kad ir kai kuriuose kituose miestuose milicininkai stojo į protestuotojų pusę.

Jau kelias savaites įtampa Baltarusijoje didėjo artėjant rinkimams, per kuriuos A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, varžėsi su keturiais kitais kandidatais. Per rinkimų kampaniją vyko didžiausi opozicijos protestai šalyje per daugelį metų. Opozicijos šalininkai sakė įtariantys, kad rinkimų pareigūnai manipuliuos rezultatais, kad užtikrintų 65 metų A. Lukašenkos tolesnį valdymą.

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš kampanijai prasidedant rinkimų pareigūnai nesuteikė galimybės kandidatuoti dviem pajėgiems opozicijos veikėjams. Rusijos kontroliuojamo banko „Belgazprombank“ buvęs vadovas Viktoras Babaryka, svarbių ryšių turėjęs potencialus prezidento varžovas, gegužę buvo areštuotas dėl įtariamo pinigų plovimo ir mokesčių slėpimo. Pats V. Babaryka šią bylą vadina politine.

REKLAMA

Tuo metu buvęs Baltarusijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Valerijus Cepkala, planavęs varžytis su dėl prezidento posto, praeitą mėnesį su vaikais pabėgo į Rusiją, kad išvengtų tikėtino arešto.

Pagrindinė opozicijos kandidatė, anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų Svetlana Tichanovskaja, savaitgalį patyrė didelį spaudimą – buvo areštuoti aštuoni jos rinkimų štabo nariai, o viena iš pagrindinių padėjėjų sekmadienį pabėgo iš šalies.

Baltarusiai, pavargę nuo blogėjančios šalies ekonomikos padėties ir A. Lukašenkos represijų prieš opoziciją, susitelkė aplink S. Tichanovskają, kuri nusprendė balotiruotis, kai jos vyras, populiarus tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis, buvo areštuotas ir nebuvo įregistruotas kandidatu. Akivaizdus palaikymas šiai kandidatei buvo neįprastas šalyje, kur režimo priešininkai nuolat patiria susidorojimus.

REKLAMA
REKLAMA

Centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Lidija Jermošina anksti pirmadienį paskelbė negalutinius rezultatus, rodančius triuškinamą A. Lukašenkos persvarą. Kai kuriose rinkimų apylinkėse jis esą gavo daugiau kaip 90 proc. balsų.

Minske sekmadienį budėjo smarkiai sustiprintos milicijos pajėgos, o vakare pareigūnai įrengė kontrolės postus prie įvažiavimų į miestą ir tikrino žmonių registracijos duomenis, akivaizdžiai siekdami neleisti atvykti protestuotojams iš kitų miestų.

Pats A. Lukašenka žadėjo sutriuškinti bet kokius protestus.

Apie tūkstantis protestuotojų buvo susirinkę prie Minsko centre stūksančio Antrojo pasaulinio karo paminklo „Minskas – miestas didvyris“. Policija panaudojo jėgą, kad juos išvaikytų – mušė demonstrantus lazdomis ir vėliau naudojo kurtinamąsias granatas. Protestuotojai mėgino statyti barikadas iš šiukšlių konteinerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV finansuojamo „Laisvės radijo“ tiesioginėje vaizdo transliacijoje matėsi milicininkai, sprogdinantys kurtinamąsias granatas ir puolantys minią bei bėgantys demonstrantai. Kanalas paskelbė nuotraukų, kuriose matyti jauni protestuotojai kruvinais veidais ir kūnais.

Per reportažą taip pat buvo nurodyta, kad protestams malšinti sostinėje buvo sutelkta kariuomenės dalinių.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas matė mažiausiai vieną protestuotoją, kuriam pagalbą teikė paramedikai. Daug kitų demonstrantų buvo sučiupti teisėsaugos pareigūnų ir nutempti į laukiančius kalinių furgonus.

Su opozicija susijusių žiniasklaidos kanalų paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip vienas milicijos automobilis įsirėžia į minią ir parbloškia vieną protestuotoją.

REKLAMA

Neramumuose Minske dalyvavęs 35 metų protestuotojas Aleksandras kaltino A. Lukašenką įžūliai klastojus rinkimus.

„Atėjau čia protestuoti, nes mano šaliai reikia, kad pasikeistų valdžia, – jis aiškino AFP. – Tai yra nusikaltimas, pasityčiojimas iš žmonių.“

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kad milicija taip pat naudojo vandens patranką; buvo pranešimų apie šaudymą guminėmis kulkomis.

Po kelias valandas trukusių neramumų valstybinė naujienų agentūra BelTA citavo Vidaus reikalų ministeriją, kad „milicija valdo padėtį“. Iki 3 val. vietos (ir Lietuvos) laiku protestai sostinėje daugiausiai liovėsi.

Audringų protestų taip pat vyko kituose didžiuosiuose mietuose, įskaitant Gomelį, Brestą, Gardiną, Vitebską, Mogiliavą, Baranovičius ir kitus, pranešė vietos žiniasklaida, kurios darbą smarkiai trikdė mobiliojo ir interneto ryšio bei tinklalapių blokavimas.

REKLAMA

Kol kas nepaskelbta jokių oficialių pranešimų apie areštus arba sužeistųjų skaičių, bet žmogaus teisių grupės „Viasna“ atstovas Alesis Biliackis sakė naujienų agentūrai AP, kad veikiausiai buvo sulaikyta keli šimtai žmonių, taip pat esama sužeistų protestuotojų.

A. Beliackis kaltino miliciją per didelės jėgos naudojimu prieš protestuotojus, kurių dauguma buvo jauni žmonės.

„Milicija atsakė su neproporcingu šiurkštumu, panaudojo visą jėgą“, – jis sakė AFP.

Trys nepriklausomos Rusijos televizijos „Dožd“ žurnalistai buvo anksčiau sulaikyti po interviu su vienu opozicijos veikėju ir galiausiai buvo išsiųsti iš šalies. Vienas AP žurnalistas buvo sumuštas milicijos; jis gydomas ligoninėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Tichanovskaja pasmerkė teisėsaugos veiksmus prieš protestuotojus.

„Tai siaubinga, jeigu dabar tai iš tikrųjų vyksta“, – sakė ji.

Jos padėjėja Marija Kolesnikova savo ruožtu pridūrė, kad „valdžia daro didelę klaidą, jeigu XXI amžiuje naudoja tokius metodus“.

S. Tichanovskaja taip pat atmetė triuškinamą A. Lukašenkos pergalę rodančią valstybinę balsavusių rinkėjų apklausą.

„Tikiu savo akimis ir matau, kad dauguma – su mumis“, – ji sakė per spaudos konferenciją.

Politikos apžvalgininkai prognozavo, kad A. Lukašenka suklastos rinkimų rezultatus, juolab nesant tarptautinių stebėtojų. Per ankstesnius rinkimus 2015 metais jis laimėjo surinkęs daugiau kaip 83 proc. balsų.

REKLAMA

Anksti pirmadienį paskelbti Centrinės rinkimų komisijos duomenys rodė, kad rinkėjų aktyvumas šįkart buvo didesnis kaip 84 procentai.

Pirminiai balsų skaičiavimo rezultatai rodė, kad A. Lukašenka surinko 81,35 proc. balsų, o už S. Tichanovskają balsavo 8 proc. rinkėjų, sakė L. Jermošina.

Kandidatė Ana Konopackaja liko trečia, bet L. Jermošina teigė, kad trečia gausiausia grupė buvo rinkėjai, balsavę prieš visus kandidatus – tokių buvo apie keturis procentus.

S. Tichanovskaja, atsižvelgdama į jau tradicija tapusias represijas po prezidento rinkimų, sekmadienį ragino savo šalininkus elgtis ramiai.

„Tikiuosi, kad viskas bus taiku ir kad milicija jėgos nenaudos“, – ji sakė atidavusi savo balsą.

REKLAMA

Po 2010 metų rinkimų daug protestuotojų buvo sumušta per demonstrantų ir milicijos susirėmimus, šeši A. Lukašenkos kandidatai buvo areštuoti, o trys iš jų vėliau buvo įkalinti ne vieneriems metams.

Milicijos sunkvežimis įvažiavo į protesto dalyvių minią

Minske milicija pradėjo vaikyti miesto gatvėse susirinkusią protestuojančią dėl sufabrikuotų rinkimų rezultatų minią. Vyksta grumtynės su pareigūnais, o vienas milicijos sunkvežimis tiesiog įsirėžė į žmones, vienas asmuo buvo sunkiai sužeistas.

„Belsat“ skelbiama, kad jaunas vyras įsikabino į žmones važiavusį milicijos sunkvežimį, tačiau vairuotojas pradėjo manevruoti į šonus ir tiesiog pervažiavo nukritusį protesto akcijos dalyvį. Skelbiama, kad nėra leidžiama iškviesti greitąją pagalbą, vyras buvo nuneštas ant žolės, kur jam pagalbą suteikia savanoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijoje šiandien baigėsi prezidento rinkimai: pirminiai rezultatai sukėlė baltarusių įtūžį, nes buvo paskelbta, kad 80 proc. balsų surinko dabartinis prezidentas A. Lukašenka. Žmonės daugelyje Baltarusijos miestų išėjo į gatves, prasidėjo susidūrimai su milicijos daliniais.

Liudininkai praneša, kad Minske ir kituose miestuose yra išjungtas interneto ryšys.

Naujienų kanalas „Nexta“ skelbia, kad Minske „ne mažiau 100 tūkst. žmonių išėjo į gatves“, milicija naudoja spec. priemones: garsines granatas, gumines kulkas, bando išstumti minią iš gatvių.

Opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja išplatino kreipimąsi į šalies valdžią, kuriame paragino nutraukti smurtą prieš šalies gyventojus: „Noriu paprašyti milicijos ir kariuomenės prisiminti, kad jie yra tautos dalis. Ir paprašyti savo rinkėjų – nepasiduokite provokacijoms, nereikia suteikti pagrindo naudoti prieš jus smurtą. Aš žinau, kad baltarusiai rytoj jau pabus naujoje šalyje ir tikiuosi, kad rytoj bus tik geros naujienos. Prašau, nutraukite smurtą. Visų pirma, karininkai, aš žinau, kad jūs tai galite padaryti“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų