REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugeliui ispanų antradienį ramybės nedavė klausimas, ar buvęs šalies monarchas Juanas Carlosas I, figūruojantis 100 mln. JAV dolerių korupcijos skandale, paliko šalį bandydamas išvengti atsakomybės už savo veiksmus.  

Daugeliui ispanų antradienį ramybės nedavė klausimas, ar buvęs šalies monarchas Juanas Carlosas I, figūruojantis 100 mln. JAV dolerių korupcijos skandale, paliko šalį bandydamas išvengti atsakomybės už savo veiksmus.  

REKLAMA

Analitikai sako, kad 82 metų Juanas Carlosas, kuriam oficialūs kaltinimai nepareikšti, neturėjo kito pasirinkimo, nors visuomenė neigiamai sutiko žinią apie jo išvykimą. 

Kaip rodo monarchiją palaikančio konservatyvios pakraipos dienraščio ABC internetu atliktos apklausos rezultatai, 68 proc. ispanų mano, kad Juanas Carlosas priėmė neteisingą sprendimą.   

„Jam derėjo pasilikti – apmaudu, kad jis išvyko“, – sakė prabangių drabužių parduotuvės Madride konsultantė 43 metų Aranzazu Catalina kitą dieną po to, kai buvęs karalius netikėtai paskelbė nusprendęs palikti Ispaniją.   

REKLAMA
REKLAMA

Juanas Carlosas savo sprendimą pranešė pirmadienį laiške savo sūnui, dabartiniam karaliui Felipe VI. Laišką paskelbė karališkieji rūmai.   

REKLAMA

Laiške Juanas Carlosas nurodė, kad priėmė šį sprendimą siekdamas padėti sūnui „vykdyti jo pareigas“, susidūrus su „viešomis tam tikrų mano privataus gyvenimo praeities įvykių pasekmėmis“.      

„Išvarytas“

Debesys virš buvusio monarcho galvos susitvenkė, kai įvairios žiniasklaidos priemonės pranešė, esą jis gavo didžiulę sumą iš Saudo Arabijos. Šiuo metu dėl to atliekami tyrimai Šveicarijoje ir Ispanijoje.    

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas birželį paskelbė, jog pradedamas tyrimas buvusio monarcho teisinei atsakomybei nustatyti – tačiau tik už tuos veiksmus, kurie buvo atlikti po to, kai jis 2014-aisiais atsisakė sosto, nes iki to laiko Juanas Carlosas turėjo teisinę neliečiamybę, pagal šalies konstituciją taikomą valstybės vadovui.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjų dėmesio centre yra 100 mln. JAV dolerių (85 mln. eurų), kurie esą buvo slapta pervesti į vieno Šveicarijos banko sąskaitą 2008 metais.   

Keli analitikai pareiškė, kad buvęs karalius, priešingai nei tvirtina monarchijos priešininkai, ne pabėgo, o buvo priverstas išvykti.  

„Tai nesavanoriškas išvykimas“, – sakė politologijos profesorė Paloma Roman ir pridūrė, kad „vyriausybė ir jo paties sūnus“ spaudė Juaną Carlosą palikti šalį.     

„Felipe visuomet stengėsi sušvelninti smūgius“ monarchijai, kai šią krėtė virtinė skandalų, pridūrė ji.    

Anksčiau šiais metais karalius atėmė iš skandalo sūkuryje atsidūrusio savo tėvo valstybės skiriamą beveik 200 tūkst. eurų metinę rentą ir atsisakė palikimo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Karalius nebėga, karalius išvaromas“, – sakė žurnalistas Abelis Hernandezas, parašęs kelias knygas apie Juaną Carlosą. 

Juanas Carlosas „palieka šalį, kad jo problemos nesuterštų (monarcho) institucijos“, pridūrė jis.  

„Tinkamiausias metas“

Buvęs monarchas savo laiške nenurodė, kur ketina vykti, bet ispanų žiniasklaida pranešė, kad jis šiuo metu yra su draugais Dominikos Respublikoje. 

Juano Carloso žmona Sofia tebėra Ispanijoje, naujienų agentūrai AFP sakė karališkajai šeimai artimas šaltinis. Žinoma, kad pora jau seniai gyvena atskirai.  

Buvusio karaliaus advokatas Javieras Sanchezas-Junco pirmadienį išplatintame pareiškime nurodė, kad jo klientas, palikdamas šalį, nebando bėgti nuo teisingumo ir bus pasiekiamas prokurorams.  

REKLAMA

Felipe VI biografas Jose Apezarena sakė, kad išvykimas į užsienį Juanui Carlosui „nieko nepakeis“, bet turės reikšmės jo sūnui. 

Juano Carloso „nebus šalyje kurį laiką, bet jis nepasiliks užsienyje visam laikui“ ir sugrįš į Ispaniją, jei bus iškviestas į apklausą, pridūrė J. Apezarena. 

„Jis tai daro dėl sūnaus, ne dėl savęs. Tik dėl sūnaus ir nieko kito“, – pabrėžė jis. 

Juanas Carlosas  į sostą įžengė 1975-aisiais, mirus ilgamečiam diktatoriui Francisco Franco. 2014-ųjų birželį, po 39 metus trukusio valdymo, jis perdavė sostą savo sūnui Felipe.   

Daugelį dešimtmečių Juanas Carlosas buvo itin populiari figūra Ispanijoje ir atliko svarbų vaidmenį šaliai taikiai grįžtant prie demokratijos po F. Franco mirties.   

Buvęs karalius „pasirinko strategiškai tinkamiausią metą“ paskelbti apie savo išvykimą, mano P. Roman. 

„Dabar vasara, vėl sustiprėjo koronaviruso epidemija... Tai liks nepastebėta, nes šalis sutelkusi dėmesį į kitus rūpesčius“, – sakė politologė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų